Confuzie și scandal în școli, după ce profesorii au primit sarcina să ASAMBLEZE Kit-urile testelor de salivă

teste saliva scoli pr
Distribuie:

 

Ca și cum nu erau suficiente motive invocate de părinți pentru a nu-și da acordul pentru testarea copiilor în școli, autoritățile mai adaugă unul: furnizarea testelor de salivă neasamblate individual. Sunt virale deja imaginile cu componentele kit-ului de testare în saci, amestecate și neasamblate. Și, conform declarațiilor recente ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dar și ale lui Raed Arafat, acest lucru este „normal” și, la fel de „normal” este și ca directorii unităților de învățământ să găsească soluții pentru asamblarea individuală… adică, să-i pună pe profesori să asambleze kit-urile. Mai mult, instrucțiunile de folosire trebuie multiplicate, fiecare școală primind un singur exemplar. Cei doi oficiali încearcă să ne consoleze cu faptul că „așa se livrează ele în general”. Din momentul în care au devenit virale fotografiile cu testele de salivă livrate în saci de 50 de bucăți din fiecare componentă, au apărut și reacțiile profesorilor, părinților, elevilor și chiar ale medicilor. Aceștia sunt revoltați și contestă modalitatea de livrare. Și, teoretic, începând din 2 decembrie s-ar implementa această procedură în școli.

Sindicatele din Educație susțin că testele de salivă care au ajuns la inspectoratele școlare nu respectă regulile de siguranță sanitară și cer blocarea distribuției lor în școli. Sindicaliștii cer mai multe instrucțiuni privind folosirea acestor teste. „Întrebarea firească pe care și-o pun părinții și cadrele didactice este următoarea: instituția care a lansat licitația, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică așteaptă niște explicații, urgent! Altfel, această mult așteptată testare riscă să se transforme într-un mare eșec! Cine își permite să-și bată joc de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este iresponsabil!”, se arată în comunicatul comun semnat de două federații sindicale.

Medicul Adrian Wiener, într-un răspuns la un comentariu pe Facebook, spune că „livrarea la vrac a unor dispozitive medicale și pretenția de la persoane fără familiaritate în a le manipula – profesorii – să asigure testare/distribuție este problematică, ca să fiu elegant. Ce ar fi să se livreze și laptele spre exemplu în recipiente de 10 litri, alături de ambalajele goale care să urmeze să fie umplute în școli și înmânate copiilor. In spitale și în farmacii autorizările includ și spații speciale pentru manipularea dispozitivelor medicale și condiții stricte de depozitare și asamblare. Se improvizează și rezultatele întregului demers depind de asta.”

Pe grupurile de părinți sunt dezbateri aprinse și opinia generală e că nu pot accepta testarea cu aceste teste, chiar dacă anterior și-au exprimat acordul pentru testare. Categoria acelor părinți care s-au opus din start testării, a devenit și mai vehementă în a nu-și schimba decizia și de a accepta testarea.

Imaginile virale (preluate de pe pagina de Facebook a senatorului USRPLUS, Ștefan Pălărie):

teste saliva scoli 3

teste saliva scoli 1

Declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu și ale lui Raed Arafat, șeful DSU, făcute sâmbătă, conform Digi24:

Sorin Cîmpeanu: „Au fost două loturi: un lot de 1,5 milioane de teste, livrat la cutii de 25 (de bucăți – n.r.) și un lot de 5 milioane, livrat la cutii de 50. Am fost informați că această modalitate de livrare, în formă comună, cutii de 25 și 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade în toate țările europene, care au avut la rândul lor această problemă. La unele inspectorate școlare s-au implicat profesorii să asambleze kit-urile de testare. Îmi place să cred că Ministerul Sănătății se va implica și în această modalitate de testare și distribuție. (…) Sunt absolut sigur că nu va exista nicio unitate de învățământ în care directorii să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”.

Raed Arafat: „ Este una cu un set de instrucţiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul şcolii să multiplice instrucţiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucţiunile pentru test au ajuns. Rugămintea noastră pentru toţi este să lucrăm împreună. Să le folosim pentru screening şi pentru a vedea dacă cineva poate fi pozitiv pentru că trebuie să confirmăm după asta. (…) Nu e o mare problemă să iei componentele şi să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată. Aceste teste, şi când am adus testele antigen rapide, ele vin în cutii 25, dar cele 25 sunt beţişoarele, containerul de soluţie, locul unde faci amestecul şi caseta ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat şi când facem testele luăm o bucată din fiecare le punem şi testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziţii că vrem ca testele să fie asamblate individual: unu, era riscul să nu găsim cine să o facă testele de salivă şi să vină cu o ofertă, mai ales la cantităţile pe care le vrem, doi, însemna că poate livrarea poate să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cineva să le asambleze şi să le livreze. Pentru asta s-au luat. Nu văd o problemă în a lua o componentă din cele patru sau trei componente care sunt şi să le punem într-un loc. Aşa se livrează ele şi aşa s-au livrat şi testele antigen rapide şi aşa s-au livrat testele rapide, în general, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari cu cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separat.”

Cantitatea necesară pentru școli până la finalul anului școlar este de 70 de milioane de teste

Ministerul Educației a luat în considerare toate școlile, toate grădinițele, toți elevii și preșcolarii și de asemenea toți profesorii, învățătorii și ceilalți angajați din sistemul de învățământ. Repartiția se va face în funcție de o situație pe care Ministerul Educației a înaintat-o către DSU, iar prin intermediul DSP-urilor și Inspectoratelor Județene Școlare vor ajunge în școli.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, în primă fază, vor fi distribuite 9 milioane de teste, necesare pentru o săptămână, dar acordurile cadru au fost încheiate pentru 70 de milioane de teste, calculul fiind făcut pentru săptămânile de școală rămase până la finalul anului. „Viteza cu care ele vor ajunge în școli este cea care contează acum”, a menționat ministrul.

Cine va furniza primele teste de salivă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, la 9 octombrie, folosirea testelor de salivă în școli, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic.

Primele 9 milioane de teste de salivă pentru depistarea noului coronavirus urmează să fie livrate în școli de trei firme, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul pentru AchizițiiCele mai multe teste, 5 milioane, vor fi furnizate de o firmă specializată în comerțul cu haine, Viggo Fashion. Nu este prima licitație câștigată în pandemie de această firmă. Anul trecut a pus mâna pe contracte în valoare de 88 milioane de lei pentru furnizarea a 500.000 de combinezoane şi 1,7 milioane de viziere de protecţie. Alte 3 milioane de teste vor fi furnizate de o firmă olandeză de echipamente medicale, Medpark B.V., iar un milion de teste vor fi trimise în școli de o firmă din comuna Dobroești, județul Ilfov, Eva Healthcare. Valoarea totală a contractelor este de peste 80 de milioane de lei.

Categorie: Știri
Etichete: asamblare kit testare coronavirus, elevi, profesori, testare elevi, teste saliva
Distribuie:
Articolul anterior
Carolina ILICA – POETA MOȚILOR din APUSENI
Articolul următor
Conferința Națională cu prilejul Zilei Naționale, Arad 2021: „Comunicări paralele” cu tematica și două volume lansate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie