Cu „cele mai mici valori ale infracționalității din ultimii 6 ani” se laudă polițiștii arădeni. Vezi datele complete ale bilanțului IPJ pe 2016

 

[COMUNICAT DE PRESĂ] Bilanțul activității IPJ pentru anul 2016

La nivelul județului Arad, în anul 2016, evoluția indicatorilor prezintă o scădere cu 10,49% a infracționalității sesizate față de anul 2015, scădere înregistrată pe palier economic, judiciar şi al infracţiunilor de altă natură.

Urmare a managementului aplicat de către echipa de conducere a I.P.J. Arad, în anul 2016 s-au înregistrat cele mai mici valori ale infracționalității din perioada 2010-2016.

Criminalitatea gravă, în scădere

Eforturile polițiștilor s-au concentrat pe combaterea infracțiunilor grave, săvârșite contra vieții și integrității corporale a persoanei, fiind continuată activitatea de prevenire și combatere a micii criminalități, care, deși nu constituie un pericol social mare, prin frecvența cu care se comite a constituit o prioritate.

Numărul infracțiunilor contra vieții, integrității corporale și sănătății a scăzut.

Infracționalitatea în școli, în scădere

La nivelul judeţului, poliţiştii de proximitate au desfăşurat 592 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a absenteismului şcolar. Datorită acestor activități, în anul școlar 2015-2016, în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă acestora, s-a înregistrat o scădere a infracționalității cu 25%.

Infracționalitatea a cunoscut o scădere atât în mediul rural, fiind constatate, față de anul 2015, cu 15% mai puține fapte penale.

Criminalitatea economico-financiară

Activitatea în domeniu a avut ca prioritate asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protecţia bugetului general consolidat prin combaterea evaziunii fiscale în toate sectoarele economice.

Urmare a activităților desfășurate, în anul 2016, au fost recuperați 14.149.140 de lei, în numerar sau conturi bancare și 7.541.880 de lei prin alte măsuri asigurătorii.

Regimul armelor și munițiilor

În ceea ce priveşte nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,  s-a înregistrat o scădere a infracționalității, fiind constatate cu 56% mai puține fapte de natură penală în 2016 față de anul precedent.

În urma acţiunilor desfăşurate pe linia verificării persoanelor fizice şi juridice care efectuează operaţiuni cu obiecte pirotehnice și produse periculoase au fost indisponibilizate în vederea confiscării 159,5 kg articole pirotehnice și 530 kg produse de protecția plantelor și deşeuri periculoase.

483 de sancțiuni contravenționale în domeniul silviculturii

În vederea prevenirii și combaterii delictelor silvice, au fost organizate 144 de acțiuni. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 483 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.129.000 de lei și au fost confiscați 1.311,43 metri cubi de material lemnos.

Viteza excesivă și abaterile săvârșite de pietoni și bicicliști,  principalele cauze ale accidentelor rutiere

În anul 2016, numărul accidentelor rutiere  pe drumurile publice din județul Arad au scăzut față de 2015. Asftel, s-au înregistat cu 5% mai puține accidente grave, cu 27% mai puține accidente mortale și cu 9% mai puține accidente cu persoane grav rănite.

Principala cauză generatoare de accidente rutiere rămâne viteza excesivă, urmată de abaterile săvârșite de pietoni și de bicicliști.

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic, au fost aplicate 48.825 de sancțiuni contravenționale.

Au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 3.653 de permise de conducere și au fost retrase 1.254 de certificate de înmatriculare.

În anul 2017, I.P.J Arad va intesifica activitățile pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, prevenirea și combaterea infracționalității în școli și în zonele adiacente, asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Foto reprezentativ: inspectorul-șef al IPJ Arad, cms. șef Ioan Tamaș

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6540
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy