Cu meritele și tarele ei, printre recorduri negative și reușite uluitoare, cu modificări aplaudate și controversate… a început ȘCOALA [GALERIE FOTO]

scoala2019
Distribuie:

 

Luate fiecare în particular, unitățile de învățământ din acest județ (ca și din toată țara, de altfel) sunt supuse parcă fiecare altui destin: câte școli, atâtea particularități – și chiar nu știm în ce măsură se poate vorbi despre un „destin comun al învățământului românesc”, în condițiile în care nu există un destin comun pentru niciun fel de categorie socială… iar copiii nu sunt „grămezi de omuleți direcționați de un program sau (mai rău) ideologie”, ci spirite care evoluează separat. 
Ceea ce încântă și face prezentul suportabil sunt tocmai conștiințele lor și a părinților însoțitori pe care le exprimă fiecare privire:  văzute din perspectiva primei zile de școală din ciclul anual, pe toate chipurile se citește STAREA DE SĂRBĂTOARE.

Am fost și noi la festivitățile de deschiderea a două școli: Generală „Nicolae Bălcescu” și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”…una mai „de cartier” și cealaltă „mai de centru” – și pe cât de mari ar părea deosebirile, dacă le privești superficial, pe atât de unice prin fiecare discurs al fiecăruia dintre profesori, directori, școlari sau liceeni, ți se relevează la o privire fără prejudecăți.

Le dorim un an bun elevilor și profesorilor noștri – iar Școlii Românești (atâta cât se mai poate vorbi despre asta fără să aluneci în desuetudine), administratori mai atenți și mai inteligenți. 

***

Peste 63 de mii de tineri au început noul an școlar astăzi, 9 septembrie, în cele peste 450 de unități de învățământ de pe raza județului Arad.

Peste 2,8 milioane de elevi și copii de grădiniță au început cursurile la nivel național – iar acest an școlar marchează un record negativ: este prima dată după 1990 când numărul elevilor scade sub trei milioane. În urmă cu 29 de ani, numărul total de elevi era de 4,8 milioane.

Două mari modificări au fost făcute de către Ministerul Educației Naționale – ambele fiind primite cu reticență de grupurile critice ale sindicatelor profesorilor și organizațiile elevilor: obligarea  absolvenților de gimnaziu care nu obțin media de admitere 5 după Evaluarea națională să urmeze cursurile școlilor profesionale, accesul la liceu fiindu-le împiedicat – respectiv Media de admitere ca fiind reprezentată de media la Evaluarea națională, cu o pondere de 80% și media generală de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 20%. 

Vacanțele copiilor din toate ciclurile de învățământ sunt structurate astfel: vacanţa de iarnă între 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, vacanţa de primăvară între 4 aprilie – 21 aprilie 2020 și vacanţa de vară între 13 iunie și rămâne să aflăm când vor începe cursurile anului școlar 2020 – 2021.

Categorie: Știri
Etichete: anul scolar 2019-2020, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
RECONS și PRIMĂRIA Arad merită un mare SCUIPAT de la toată lumea, pentru că aparatele lor scuipă MONEDE iar oamenii lor scuipă AMENZI! Faceți cunoștință cu „Agentul nr. 37/p”, de la… ce vreți voi
Articolul următor
Goluri multe în ETAPA a IV-a a primei ligi din JUDEȚ. Frontiera Curtici e invincibilă [REZULTATE / MARCATORI]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie