Cu modestie. Cu mulțumiri

basil muresan
Distribuie:

 

 

Câteodată, rămân fără cuvinte. Chiar și eu. Rămân surprins, plăcut surprins, iar asta e periculos, deoarece speranța a devenit un pericol pentru cei ca mine. Dar și un lucru atât de necesar, mai ales în zilele astea. Câteodată, vedem și raze de soare în atât de înnouratul cotidian, câteodată vine o gură de aer proaspăt, ce acoperă damful de minciuni. Iar treaba noastră este să popularizăm și speranța, să lăudăm binele, cel care apare atât de rar.

Scriam, acum câteva săptămâni, despre o nenorocire și o inițiativă lăudabilă, care încerca să repare urmările acelei nenorociri. E vorba de un trăznet care a lovit o casă din Cil, și despre gestul extraordinar făcut de vicepreședintele ALDE, Vasile Pacșa, de a reconstrui, alături de comunitatea din localitate, acoperișul acelei case. Scriam despre acest gest, un exemplu, dar și o raritate în lumea noastră închistată în individualism.

Dar lucrurile nu s-au încheiat aici. De fapt, s-au încheiat, deoarece reparațiile au fost finalizate. Ceea ce m-a șocat de-a dreptul, a fost modestia. Nu au existat postările cu care, din păcate, ne-am obișnuit, laudative până la greață, nu a fost vorba de un exercițiu de imagine pe seama unui dezastru. Vasile Pacșa nu a apărut pe un cal alb, pozând în salvatorul mesianic, deși ar fi putut să o facă și, martor mi-e Dumnezeu, nu l-aș fi judecat prea aspru pentru asta. Sunt mulți iluștri necunoscuți, ai urbei sau de aiurea, care fac din țânțar armăsar, oameni care merg cu doi cozonaci la un cămin de bătrâni și fac un eveniment media despre asta. De fapt, despre ei. Ca întotdeauna, ține de om. Iar omul Vasile Pacșa a considerat, în buna tradiție a oamenilor simpli și cu suflet, că și-a făcut doar datoria. Și-a făcut datoria până la capăt, fără să aștepte ceva. Recunoștința i-a fost arătată de către familia în cauză, printr-o postare pe Facebook, și asta a fost tot. Nu surle, nu trâmbițe, nu pamblici tăiate, nu chermeze, nu evenimente interactive, nu live-uri pe rețele sociale. Tăcere. Tăcerea demnă, cu care nu mai suntem obișnuiți. Tăcerea modestiei, cea care impune respect și invită la meditație. Tăcerea care mă face pe mine, și ar trebui să ne facă pe toți să respectăm și mai mult gestul minunat al unui om care a ales să ajute.

Așa că, încă o dată, Vasile Pacșa îmi dă o lecție de civism, bun simț și modestie.

Mulțumesc.

pacsa

Categorie: Opinii
Etichete: ALDE, Basil Muresan, casa, cil, stiri arad, vasile pacsa
Distribuie:
Articolul anterior
Francisc Kempf (PSD Vladimirescu): nu există niciun motiv plauzibil pentru ca primarul Crişan să îi lase pe cetăţenii din Horia, Mândruloc şi Cicir fără canalizare
Articolul următor
NEWS ALERT, mânca-ț-aș: Belmondo și-a luat PISTOL… și fii atent cum se plimbă noaptea pe străzile Parisului un „interlop de garaj” din Checheci, amenințând că-și împușcă dușmanii pe ritmuri de manele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…