Cu prilejul Zilei ARMISTIȚIULUI, ARMATA a descins la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului

ziua armistitiului
Distribuie:

 

Cu ocazia ZILEI VETERANILOR – mai cunoscută ca ZIUA ARMISTIȚIULUI – din teatrele de operatii, locotenent-colonelul Filimon Ciprian Ovidiu împreună cu plutonierul adjutant Budău Dan, au prezentat în fața elevilor și profesorilor Liceului Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului, situații și acțiuni ale Armatei Române din zonele de conflict.

Directoarea Gheorghița Țica și profesorii Bacalu  Rus Denisa, Goldiș Daniela, Sârb Ioan, Kuruntzi Flavius au urmărit cu sufletul la gură alături de elevi filmulețele cu simulări si situații reale de război. Mai mulți elevi s-au arătat interesați de tehnicile militare prezentate, evenimentul conturându-se, astfel, într-o acțiune reușită. (Prof. Denisa Rus Bacalu)

***

Inițial denumită „Ziua Armistițiului”, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.

„Ziua Armistițiului” este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene. România s-a alăturat acestor state în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14  veterani-de-razboi15noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintați, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorați cu „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

 

Sursa: ligamilitarilor.ro

 

Categorie: Știri
Etichete: Bacalu  Rus Denisa, Goldiș Daniela, Kuruntzi Flavius, Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului, Sârb Ioan, „Ziua Armistițiului”
Distribuie:
Articolul anterior
Admirabile inițiative de minte și de suflet pentru punerea în lumină a CATEDRALEI VECHI din Arad și a rolului BISERICII în MAREA UNIRE
Articolul următor
Etapa a 12-a a Ligii a 3-a a fost FĂRĂ ÎNFRÂNGERI pentru reprezentantele județului Arad [REZULTATE / MARCATORI]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie