PAMFLETE

Dacă aș avea acum 13 ani…

 

Dacă aș fi fost acum în clasa a VI-a, aș avea ceva gen 12 spre 13 ani și aș fi elev la indiferent care școală își bate joc de toți la grămadă așa cum o face acum cu ăștia mici, primul lucru pe care l-aș face ar fi să-mi adun 2-3 prieteni care gândesc la fel și au abilități de distrugători; ne-am înarma cu prăștii, bâte și sprayuri și, într-o oră din noapte, am face școala aia să arate ca un bloc din Stalingradul asediat de nemți.
Am spulbera tot ce-i fereastră, n-ar rămâne o ușă reparabilă, niciun cablu electric netăiat, nicio cameră video nescuipată. Am pleca cu sirena aia imbecilă s-o aruncăm la fier vechi și, în locul ei, am pune un iepure de-ăsta:

 

Am scrie pe toți pereții: RENOVEAZĂ-MĂ; PUIE MOARTĂ PASCĂ; PE MĂ-TA S-O ȚII ÎN REGIMUL ĂSTA; COVIZILOR CARE SUNTEȚI; VENIȚI DE LUAȚI CORONAVIRUS; NE PIȘĂM PE ORDONANȚELE DUMNEAVOASTRĂ și alte obrăznicii, cuvinte obscene și desene explicite.

În toate ziarele ne-ar apărea fapta de bravură, am rămâne în folclorul local ca „eroii unei generații” și am fi înconjurați de admiratori cu potențial pușcăriabil „cât partidul”. Sigur că am lua o bătaie epică de la toți oamenii în uniformă și cagulă, că gesul ne-ar califica pentru restul vieții drept „vagabonzi periculoși – evitați contactul”, că n-am lucra la stat nicio oră și probabil că și până și părinții și frații s-ar dezice de noi „cel puțin la anumite capitole”. Când ne-am face Cartea de Indentitate, ne-ar strecura, undeva în CNP și serie, niște cifre care ne vor afecta cariera. Am emigra, într-un final, în Suedia.
N-am rezolva mare brânză: niciun imbecil nu va fi înlocuit cu un geniu, niciun mediocru cu un profesionist, niciun director de partid cu un apatrid fan Schopenhauer. N-ar învia Spiru Haret și nici Titu Maiorescu. N-ar dispărea din vârful administrației corupții, marionetele și sclavii benevoli. Nu va fi „dimineața Sparta și seara Atena” (cum visa Nietzsche) niciodată pe aceste plaiuri.

Dar măcar nu ne-ar lua lumea de fraieri și am inventa înjurături noi, care să-i doară (că la alea vechi s-au imunizat deja)…

Notă: Acest articol nu este o incitare la violență – este o pledoarie pentru literatură (pamfletul fiind o specie literară) care pornește de la postulatul lui Rudyard Kipling: „Când un copil învață un cuvânt urât și îl scrie pe un perete, aceasta este, de asemenea, literatură.”
Rudyard Kipling fiind „ăla cu Cartea junglei”, „IF”… laureatul Nobel în 1907… când la noi, cu „Răscoala”… știi, nu?…

Lucian Valeriu, 18 septembrie 2020 8:23

iepure2iepure4iepure5