miercuri, august 17, 2022

Despre eroul social – cât costă

 

Greșeala plătită cu bani, clar, e cea mai ieftină pedeapsă care o poți plăti. De altfel, ți se rupe de bani dacă știi că mai poți câștiga puțin timp să zăbovești într-ale tale filozofii sau nițel confort să te împaci cu tine și istoricul tău.

Și merită tot riscul, nu-i așa? Imaginează-ți câte îți promite banul! Dă-ți seama ce înseamnă să ai propriul tău parc de distracții în care să-ți poți construi case și clădiri, să betonezi, să pui asfalt, semafoare, să ai angajați supuși, să le poruncești, să ți se cânte din trâmbițe, să fii împodobit cu lauri și trese, doar gândește-te ce însemnă să da-i spectacole, să faci concerte, să te măgulească poporul,  să fii de temut, să fii poreclit faraonul, să ți se spună Ramses sau Cezar, Ave, Cezar!

E visul oricărui spirit tânăr, mai ales celor născuți din cenușa „comunismului”. Dacă se întâmplă să ai și familie sau vreo Madonă, e de la sine înțeles că ești în stare să muți lumea din loc pentru idealul tău. Dacă tu nu reușești, macăr să-ți reușească urmașii.

Căci ce-i mai important decât să îți asiguri continuitatea speciei?

Gândește-te ce s-ar putea naște din tine dacă de pe acum te lucră ambiția! Ți s-a spus de mic „că pân-la Dumnezeu te mâncă sfinții” și te-ai născut cu ideea că ”mai bine mediocru cu bani, decât geniu muritor de foame” și uite așa se naște din tine „mitul eroului social”. Un erou d-ăsta, social și contemporan poate cumpăra aproape orice.

Și derulăm „paletarul”: diploma, locul de muncă, angajații, consilierii, articolele din presă, interviul și emisiunea de la tv, fotograful și paparazzi, poate cumpăra locul de sub tine dacă acel petec de pământ îi face cu ochiul (și dacă îi refuzi oferta, ai pus-o), își poate orchestra și cumpăra retragerea sau exilul. Știai că la nevoie își poate cumpăra sau cel puțin își poate alege celula și condițiile în care șă-și  „ispășeașcă” pedeapsa în caz că a mierlit-o? Desigur, când joci în liga mare nu te mai sperie nici justiția, nici procesul, nici instanța și nu mai e nevoie să plătești de fiecare dată. Numele și influența ta, este deajuns!

Concluzia este că greșeala plătită cu bani e cea mai ieftină pedeapsă din câte există și poți trișa karma, dar temporar.

Ultimele Știri

Related news