Front 8 PLEDOARII

Despre IPOCRIZIE: Greta Thunberg și „jurnalistul de la SkyNews Australia”

 

Jurnalist de la SkyNews Australia către tinerii care au protestat recent pentru climă: „Sunteți prima generație care a cerut aer condiționat în fiecare clasă; lecțiile voastre sunt toate făcute la computator; aveți televizor în fiecare cameră; petreceţi toată ziua folosind mijloace electronice; majoritatea mergeţi la şcoală în auto în loc să mergeți in transport public; sunteţi cel mai mare consumator de bunuri de larg consum din istorie, cumpărând continuu cele mai scumpe haine pentru a fi „la modă”; protestul vostru este anunțat prin mijloace digitale și electronice.
Băieți…, înainte de a protesta, opriți aerul condiționat, mergeți la școală pe jos, opriți telefoanele și citiți o carte, făceți-vă un sandwich în loc să cumpărați mâncare ambalată.
Nimic din toate acestea nu se va întâmpla, pentru că sunteţi egoişti , prost educaţi şi manipulaţi de oameni care vă folosesc, şi vă conving că acest protest este o cauză nobilă şi, între timp, voi vă bucuraţi de cel mai sălbatic lux occidental.
Treziți-vă, maturizați-vă și închideți gura. Informați-vă despre fapte înainte de a protesta.”

Am observat (e foarte ușor să-ți sară-n ochi acest topic dacă navighezi pe net) că mulți – îngrijorător de mulți! – lideri de opinie din politică, din media și de pe rețelele de socializare au preluat poziția jurnalistului australian (sic!), transformându-și-o în „răspunsul preferat” la orice dezbatere despre Greta Thunberg. Ca la o adunare în care cineva a rostit un vot de blam colectiv, după care a plecat lăsându-i pe toți fără replică – de a trebuit să vină „Socrate” de la toaletă (care nici n-a ascultat discursul) să le salveze moral și intelectual orgoliul cu un text la care să dea „like” toată lumea, fără să stea prea mult pe gânduri… să se frece pe burtă satisfăcuți că „cineva i-a zis-o obrăznicăturii”!

Ideea-i că nu-ți trebuie nu știu ce „vigilență critică” pentru a decela inadvertențele, erorile de logică și documentare, subiectivitățile conservatoare și puseurile de dictator ale domnului „jurnalist de la SkyNews Australia”. Poziția acestuia (dacă chiar e real personajul – și nu o „plăsmuire colectiv-anonimă” a vreunui general pensionar care consiliază miniștri) seamănă cu a celor care urlă la victimele răpitorilor că „ce căutau la autostop?!”, justifică accidentele prin aceea că „dracu` i-a pus să meargă pe drumul ăla” și crimele prin „lasă că și-o meritau”!
Cum să aderi la acest tip de incriminare a discursului unui copil, prin a cărui voce ești conștient că vorbește o generație și în frazele căruia te regăsești și tu – dacă nu te-ai ticăloșit cu totul?!

Ai văzut tu vreodată cum „un grup de copii au protestat în fața primăriei că au nevoie de aer condiționat în clase și de televizor în fiecare cameră”? Eu nu. Noi le-am dat copiilor noștri toate shiturile astea, încă din primele zile când au venit pe  lume. I-am făcut să devină dependenți de procesate pentru că le-am cumpărat noi și i-am îndopat încă din cărucior cu prostii. Îi ducem la Mac și la KFC pentru că ne e lene, n-avem timp să gătim sau o facem atât de prost încât încât speriem pruncul!
De asemenea, noi îi plimbăm în mașini, îi ducem cu avioanele (îi lasă cineva să se urce singuri în avion?) – n-am văzut „cete de prunci pilotând pe șosele… fiind cauza accidentelor”… Ai văzut tu, jurialistule australian, grupuri organizate de copii, neînsoțiți de adulți,  stând la coadă  pentru a „cumpăra continuu cele mai scumpe haine pentru a fi la modă” precum părinții și bunicii lor la supermarketuri în care se dau tigăi?!
Unde?!
Cine i-a educat și manipulat pe copiii  „prost educaţi şi manipulaţi” dacă nu voi înșivă și cine sunt „oamenii care îi folosesc” în afară de voi și sistemul vostru? Există școli la care copiii își predau singuri materiile?!
„Opriți telefoanele și citiți o carte” îi îndemni tu… care le-ai pus telefonul în mână ca să scapi de „gălăgia” lor și care nu lași „smart”-ul nici la volan… care nu ai mai citit o carte de pe vremea când erai obligat s-o faci.
Ipocritule!

Pe de altă parte, junioara asta e un produs romantic al stângii suedeze (atâta pot și ei în materie de „romantism industrial”: Nils Holgersson reloaded by Volvo) – iar cel puțin în ceea ce mă privește, mi-aș dori câte-o Greta în fiecare cătun de pe planeta asta: îți dai seama ce discurs mișto ar avea o Gretă din Zăbalț? Din Hong Kong, din Miami sau din Guadalajara?…
Dați câte-o Gretă fiecărui cartier! – o să vă fie bătrânețea mai liniștită.

O tot dăm cu „cea mai mare realizare a vieții noastre sunt copiii” – dar când aceste „cele mai mari realizări” ne aruncă în față reproșuri despre cum arată lumea pe care le-am pregătit-o (și, „mulțumită politicienilor” în primul rând – au subiecte noi în fiecare zi), le rupem creierii și sufletele cu ironii, le ridiculizăm romantismul și îi punem la colțul cu „nu contează”! 🙁

Foto: www.newyorker.com

Lucian Valeriu, 6 octombrie 2019 10:40