PLEDOARII

Despre OAMENI ADEVĂRAȚI și OAMENI DE FORMĂ

 

 

Trăim într-o perioadă ciudată. Nu o să îi spun epocă, deoarece i-aș face cinste. Și nu am de ce. E o perioadă în care răul, falsul și violența sunt la ele acasă. Și, prin acasă, mă refer la România. Măcar aici urmăm un trend mondial. Trivialitatea gratuită, știrile false, această neostoită ură față de orice e diferit de viziunea de multe ori îngustă, și îngustată și mai mult de o mass medie obedientă și insidioasă, forma mincinoasă care maschează un hău interior amorf, acestea par a fi paradigmele actualului. De aceea, cu atât mai mult, o faptă cu adevărat bună, o infuzie de bine și de caritate la modul cel mai adevărat, nu trebuie să treacă neobservată.

Alaltăieri, un trăsnet a lovit o casă în localitatea Cil. Acoperișul unei case a ars în întregime. E un subiect bun pentru presa de senzație. Titluri gen DEZASTRU ÎN CIL sau APOCALIPSA METEO A NENOROCIT O FAMILIE fac, într-adevăr, trafic pe online. Și atât. Două secunde de „of, săracii” și un alt headline. Atât. Cu toate astea, am aflat că există și altfel de oameni. Oameni care se implică, oameni care pun osul la treabă, încercând să ajute. Oameni. Oameni ca Vasile Pacșa.

Pentru că despre ceea ce a făcut Vasile Pacșa, un important om de afaceri din județ, vreau să scriu. Deoarece omul acesta, aflând despre nenorocirea care a lovit o familie, s-a decis să ajute. Și nu la modul comunicatelor de presă, nu la modul atât de obișnuit în lumea virtuală și nevirtuală, de a folosi toate surlele și trâmbițele posibile pentru a-și face imagine, ci faptic. Vasile Pacșa le reconstruiește acoperișul acelor oameni. Nu pare mult, dar credeți-mă, este. M-am interesat, și un astfel de demers costă. Mult. Și a făcut-o atunci, atunci când trebuia, atunci când ardea (la propriu). A primit și ajutorul comunității, e adevărat, dar inițiativa e a sa, și e foarte lăudabilă, mai ales într-o lume cinică și prea puțin aplecată spre a ajuta aproapele la greu. Faptul că Vasile Pacșa a ales să se implice cu adevărat mă face să-i prețuiesc nu numai gestul, ci și persoana. Faptul că a făcut acest lucru cu modestie și bun simț spune foarte mult despre calitatea acestui om, pe care sunt onorat să îl numesc prieten. Consider, la modul cel mai sincer, că e un exemplu care ar trebui urmat.

Probabil că vor fi voci care vor susține că e vorba de o mișcare politică, având în vedere că Vasile Pacșa e vicepreședinte ALDE. Le spun acelora că, din nou, dau dovadă de îngustime revanșardă. Un gest ca acesta trebuie făcut public, trebuie lăudat, trebuie să începem de undeva să redevenim oameni. Pentru că umanitatea, cea adevărată, cea adusă în prim plan de oameni adevărați, e cea care ne va salva, într-un final.

Chapeau, Vasile Pacșa!

Articol asociat: 

Casa unei familii din satul Cil a fost lovită de trăsnet… dar cum la sat e altfel decât la oraș, drama a fost rezolvată printr-un GEST UMANITAR de colectivitate

Basil Muresan, 28 august 2018 8:46