Acasă OPINII Despre turismul arădean. Cum „care turism arădean?”

Despre turismul arădean. Cum „care turism arădean?”

3

 

Scriam, anul trecut, cu un optimism rezervat, despre o manifestare dedicată turismului arădean. Și spuneam, dacă îmi amintesc bine, că, în ciuda tuturor clevetitorilor, există potențial. Asta, în cazul în care oamenii din administrație vor face ceva în sensul prezervării și reparării edificiilor care făceau din fostul oraș Arad, mica Vienă. Nici măcar nu începusem să discut despre ceea ce se întâmplă, sau mai bine zis nu se întâmplă în județ.

Mie îmi place să călătoresc. Și, de câte ori am ocazia, o fac. Și, de fiecare dată, după ce rămân plăcut surprins, câteodată chiar siderat, de modul în care alte administrații știu să facă din orașele lor, uneori plictisitoare, mici colțuri de rai turistic, recad în cea mai adâncă depresie, revenind în Arad. Dar, ca să nu spună iarăși unii, dar mai ales alții, că nu iubesc Aradul, hai să vedem ce s-a ales, în anul ce a trecut, de landmark-uril arădene. Adică alea cu care putem și noi fi, dacă nu un Zadar, măcar un Szeged mai mic.

Cetatea Aradului – ping pong, praf și pulbere. Sinagoga veche – o ruină. Teatrul vechi – un cadavru pietrificat, și totuși în descompunere. Parcul Reconcilierii – o latrină în aer liber. Centrul orașului – o bătaie de joc, și un pericol public. Templul Lojei Concordia – tot sală de mese/cabinet medical. Singurul care e reparat e Palatul Cultural. Ca turist, dacă ajungi în Arad, ai cele patru terase de pe centru, ceva baruri și cartierele cu beton. Verde nu vezi decât dacă ai ochelari de soare cu lentile de culoarea ierbii. Acuma, poți să ai și surprize plăcute. Poți să dai, din întâmplare, peste cineva care să-ți explice cum că regenerare urbană, și să te invite peste douăzeci de ani, să vezi ce n-aivăzut vreodată. S-ar putea chiar să dai de un târg al turismului arădean, unde să fii pus la curent cu faptul că nu vezi bine, că noi avem de fapt o grămadă de turiști și de turism, că orașul nu e o cocină, prin extensie că județul e plin de drumuri mișto, să te ducă spre locuri minunate, și nu-ți trebuie un excavator ca să ajungi la Dezna sau Labașinț (asta dacă nu plouă). De asemenea, ți s-ar explica foarte clar că, dacă nu vezi toate astea, ești rău intenționat și, cel mai probabil, un pesedist de cea mai joasă speță.

Spectacolul poate continua. Primadona e într-un delirium tremens continuu și, oricum, toată șandramaua se duce dracului. Cu noi cu tot

3 COMENTARII

  1. Turismul aradean nu mai exista de cind ati distrus strandul. Turismul aradean sa mutat la Cluj.

  2. Excelent articol. Multumim edililor nostii care au costruit ,construit,construit afaceri si vile!

Comentariile sunt închise.

Exit mobile version