[DEZBATERE PUBLICĂ] Proiect de lege pentru modificarea legislației privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate

Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE]

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.

Prin proiectul de lege, propunem dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Opțiunea a ținut cont de faptul că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate.

De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.

Pentru că una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legătură cu faptul că un număr mare de cetățeni preferă să solicite un pașaport simplu temporar, propunem limitarea situațiilor în care se poate solicita în regim de urgență un pașaport temporar.

În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic.

Prin proiectul de lege propunem ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:

● situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic;

minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.

Aceste măsuri legislative sunt o continuare a măsurilor pe care ministrul afacerilor interne Carmen Dan le-a dispus în plan administrativ și care privesc: deblocarea încadrării a 35 de posturi din sursă externă pentru serviciile de pașapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a pașapoartelor (în prezent acesta fiind funcțional la nivelul a 34 de județe, finalizarea implementării acestuia la nivel național fiind stabilită pentru data de 18.12.2017) și prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul, în intervalul orar 8,30 – 18,30 de luni până vineri cu organizarea activității în mod corespunzător, în doua schimburi, în perioadele cu un aflux mare de cereri.

Demersul legislativ va fi însoțit și de o campanie de conștientizare a cetățenilor care va începe din această lună în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

***

Textul proiectului de lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail [email protected] în termen de 20 de zile calendaristice de la data publicării.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Categorie: Știri
Etichete: dezbatere publică, Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Carmen dan, pasaport electronic, pasaport simplu, pasaport temporar, proiect de modificare a Legii 248 din 2005, regimul liberei circulații a cetățenilor români
Distribuie:
Articolul anterior
Primul cros omagial, organizat la Arad, pentru militarii români răniți în teatrele de operațiuni, va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie
Articolul următor
Circulație îngreunată la ieșirea din Arad înspre Vladimirescu. Traseul este deviat – vezi indicațiile Poliției

2 comentarii. Leave new

  • avatar of virgil florea
    Virgil Florea
    25 noiembrie 2017 12:47

    Vă rog să trimiteți următoarea propunere de adăugare în text celor în drept în condițiile legii:
    pe cel puțin două pagini( de preferat cele din mijloc) să fie înserat textul:
    ANA ARE MERE sau TATA BATE CAPRA
    Necesitatea rezidă din verficarea cunoștințelor primare de limbă română a titularului de pașaport. Verficare dată chiar în fața celui care eliberează actul.
    În realitate încă o sursă de câștig suplimentar sau un nou șantier descihs pentru madam „Corupție”

    Răspunde
  • După mine ar fi un pas înainte dacă persoanele interesate ar anunța din timp dorința de obținere a unui pașaport, să existe o corelere simplificată a bazelor de date și prezența nu numai în centrele de județ ci și în localități , orașe unde se eliberează de obicei cărțile de identitate, evidența populației, posibilitatea efectuării pozelor specifice de tip electronic și transmiterea acestora centrului de emitere a pașapoartelor pt. scurtarea timpului de obținere a pașapoartelor cât și înlăturarea cozilor de la centrele județene. În era internetului se pun atâtea piedici în desfășurarea unor activități ce ar trebui să se efectueze rapid și sigur. Mai lipsește să se adauge developarea clasică cu o mulțime de chimicale urmată de uscarea pozelor ! Măi oameni buni…se poate !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie