Diferența dintre vegan și vegetarian

diferenta dintre vegan si vegetarian
Distribuie:

 

„Vegan” si „vegetarian” sunt doi termeni pe care ii auzim tot mai des in ultimii ani, iar unele supermarketuri chiar au raioane specifice pentru oamenii care aleg aceste stiluri de alimentatie. Totusi multi romani nu cunosc care sunt diferentele exacte dintre a fi vegan si a fi vegetarian.

Tocmai din acest motiv scriu acest articol, in cadrul caruia iti voi prezenta principalele diferente dintre
vegetarieni si vegani, dar si alte cateva informatii interesante.

Ce inseamna a fi vegetarian?

Voi incepe prin a-ti spune la ce se rezuma vegetarianismul, deoarece acest mod de alimentatie a aparut
de mai mult timp in Romania.

Vegetarienii sunt cei care nu consuma carne de niciun fel, fie ca vorbim de carne rosie, carne de pui sau
peste si fructe de mare. Aceasta este de altfel si singura restrictie impusa de acest stil de alimentatie, deoarece vegetarienii pot consuma produse lactate si oua.

Totusi exista mai multe tipuri de vegetarieni, dupa cum urmeaza:

  Ovo-vegetarieni – consuma oua, dar nu si produse lactate.

Lacto-Vegetarienii – consuma produse lactate, dar nu si oua.

Lacto-Ovo-Vegetarienii – consuma atat oua, cat si produse lactate (vegetarianism standard).

Demi-vegetarieni – se rezuma la o dieta care exclude carnea, dar include pestele, ouale si produsele lactate.

 – Semi-vegetarieni – sunt incluse persoanele care consuma totusi carne de pasare si peste.

Iata asadar ca a fi vegetarian nu inseamna neaparat sa renunti 100% la consumul de carne, in diferite variante. Astfel chiar si vegetarienii apeleaza uneori la retete cu carne delicioase.

Ce este veganismul?

A fi vegan inseamna a exclude din alimentatia ta toate produsele de origine animala, iar aici ma refer atat la carne si fructe de mare, cat si la oua, produse lactate sau orice alt ingredient derivat din animale, precum gelatina sau mierea.

Mai mult decat atat, unii dintre vegani duc acest „cult” la un alt nivel, astfel incat nu folosesc nici macar materiale provenite din animale, cum sunt de exemplu blanurile, pielea sau matasea.

Pe langa dorinta de a avea o dieta sanatoasa, multe dintre persoane aleg sa devina vegani pentru a evita in acest fel cruzimea asupra animalelor si sa protejeze mediul inconjurator.

In categoria veganilor sunt inclusi si Raw-Veganii, persoane care nu gatesc alimentele la o temperatura mai mare de 46 de grade Celsius, deoarece considera ca acestea isi pierd din enzime si nutrienti. Astfel, multi raw-vegani aleg sa consume produse crude, in deosebi legume si fructe si de asemenea in loc sa gateasca mancarea prefera sa o prepare sub forma de smoothie-uri.

Care sunt diferentele dintre vegani si vegetarieni?

Asa cum ai putut observa deja din randurile de mai sus, principala diferenta este reprezentata de produsele lactate si oua. Daca majoritatea vegetarienilor consuma astfel de alimente, veganii aleg sa nu consume niciun fel de produs provenit din animale.

Tot la acest capitol al diferentelor dintre un vegan si un vegetarian ar putea fi trecute in revista si perceptiile si convingerile veganilor legate de animale. Multi vegetarieni elimina carnea din alimentatie doar din motive de sanatate, in timp ce unii vegani refuza chiar si materialele provenite din animale pentru protejarea acestora.

Daca si tu vrei sa alegi unul dintre aceste doua stiluri de alimentatie, trebuie sa stii ca odata cu renuntarea la consumul de carne vei pierde o serie de nutrienti importanti precum fier, zinc, calciu sau vitaminele D si B12.

Bineinteles ca acesti nutrienti pot fi dobanditi si din alte alimente, dar daca nu ai cunostinte in domeniu
sfatul meu este sa consulti o persoana de specialitate care sa te indrume spre o dieta sanatoasa, care sa nu te afecteze in niciun fel.

Cateva studii efectuate de catre specialistii in domeniu au aratat ca intre anii 2000 si 2007 consumul de produse lactate a scazut cu aproximativ 24%. De asemenea, un alt studiu ce a avut loc in Statele Unite a condus la concluzia ca doua treimi dintre persoanele chestionate au redus consumul de carne in ultimii trei ani.

In ultima vreme si la noi in Romania oamenii cauta tot mai des dietele pe baza de plante. Acestea pe langa faptul ca sunt mai sanatoase ajuta si la scaderea in greutate, precum si la reducerea riscului de aparitie a unor boli precum bolile de inima, afectiunile cronice, cancerul, diabetul de tip 2 sau tensiunea arteriala.

 

Categorie: Lifestyle
Etichete: advertorial, B12, dieta sanatoasa, diferenta vegan vegetarian, vegan, vegetarian
Distribuie:
Articolul anterior
La înmormântarea lui Ovidiu CORNEA
Articolul următor
Victor Socaciu s-a stins din viață la vârsta de 68 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie