„DINCOLO DE CE POATE ARĂTA UN MICROSCOP”! Omul de știință arădean VLAD COJOCARU se întoarce în România în calitate de coordonator al unui grup de cercetare care va deschide noi porți în domeniul BIOFIZICII MOLECULARE

vlad cojocaru
Distribuie:

Născut (în 1976), crescut și educat în Arad (este absolvent al Colegiului Național „Moise Nicoară”, promoția 1995), Vlad Cojocaru are un CV impresionant – deși marea majoritate a arădenilor – ne referim la cei cât-de-cât informați – vor mărturisi sincer că „nici n-au auzit de el”, dar „parcă numele le spune ceva”…

Este, într-adevăr, fiul Rodicăi Cojocaru, medic primar arădean ieșită la pensie și al fostului director de ziar și deputat în Parlamentul României Nicu Cojocaru, în prezent viticultor pasionat. (Cu Nicu Cojocaru ne cunoaștem de 25 de ani, dar nu l-am auzit niciodată lăudându-se în public cu cariera fiului său, din respect pentru dorința acestuia de a-și urma cariera științifică și universitară cu discreție și fără asociere cu mediul politic.)

Sigur că „acolo unde trebuie”, biochimistul computațional Vlad Cojocaru e, demult, un nume respectat,

o personalitate cunoscută, apreciată de colegi și curtată de mediile academice de specialitate.
În lumea deloc înghesuită, selectă și (din fericire, credem) departe de ochii „presei pentru trafic”, în nișele elitiste ale disciplinei sale din Timișoara și Cluj-Napoca până la Utrecht, Heidelberg și peste oceane, numele cercetătorului și liderului Vlad Cojocaru este cunoscut, demult și respectat – și mai avem (tot din fericire!) arădeni plecați la studii – suficient încât să formeze o următoare generație pe rigorile sale (că nu există „cercuri politice” la noi în țară care să să se bazeze pe experiența si expertiza unor astfel de oameni în luarea deciziilor importante pentru dezvoltarea diverselor domenii e altă discuție)…

Vlad a plecat acum 22 de ani la studii de masterat și doctorat în Germania la Universitatea Georg-August din Göttingen 

unde a obținut o bursă competitivă în urma unui interviu direct cu profesorul universitar Thomas Pieler. Inainte, a absolvit facultatea de Fizică, sectia fizică-chimie, la UVT unde în timpul masterului l-a cunoscut pe mentorul sau din acea vreme, profesorul universitar Tudor Oprea (un cercetător renumit în dezvoltarea medicamentelor, acum la Roivant Discovery si Universitatea din New Mexico).
Stabilit actualmente în Țările de Jos, înconjurat de… absolut tot ce are nevoie pe plan profesional, mai puțin stabilitate pe termen lung, omul de știintă arădean a fost atras de o ofertă a Universității Babes-Bolyai – în speță de posibilitatea ce i s-a oferit: cea de a-și stabili propriul grup de cercetare în domeniul biochimiei computationale la Cluj-Napoca.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a dedicat un comunicat de presă, datat 22 septembrie 2022, ultimului articol științific publicat de Vlad Cojocaru într-o revistă renumită pe plan internațional intitulat

„DINCOLO DE CE POATE ARATĂ UN MICROSCOP: SIMULĂRI COMPUTERIZATE CARE VIZUALIZEAZĂ MODUL ÎN CARE O PROTEINĂ ESENȚIALĂ A CELULELOR STEM DESPACHETEAZĂ ADN-UL”.

Articolul descrie ultimele descoperiri ale echipei conduse de el si se dorește a fi „un comunicat, sper accesibil unei audiente mai largi în Limba română” așa cum scrie Vlad într-o postare pe profilul profesional de pe rețeaua LinkedIn.

Data publicării articolului pe site-ul UBB coincide cu cea a apariției în jurnalul Nucleic Acids Research, editat de OXFORD ADADEMIC Press și care poate fi citit AICI:

oxford academic vlad cojocaru

 

Vlad Cojocaru – despre sine (via LinkedIn)

Sunt un cercetător de știință senior entuziast, expert în biochimie computațională. Am cunoștințe și experiență interdisciplinară largă în chimie, fizică și biologie. Mi-am dedicat cariera științifică de la Ph.D. student la liderul grupului de cercetare pentru a decoda legătura dintre structura și dinamica moleculelor și funcția lor în celule.

Am descoperit modul în care proteinele influențează plierea moleculelor de ARN, modul în care enzimele care metabolizează medicamentele se înglobează în membranele lipidice și canalizează moleculele medicamentului de la și către situsurile lor active și cum proteinele specializate care reglează expresia genelor se angajează și remodelează ADN-ul.

Pentru aceste descoperiri, am folosit diverse metode de modelare moleculară și simulare, dobândind experiență cu arhitecturi de computer, Unix, mai multe limbaje de programare și o varietate de software de modelare moleculară.

Întotdeauna mi-au plăcut provocările, în special în proiectarea și conducerea proiectelor în echipe extrem de interdisciplinare. Am condus o mică echipă de cercetare și am îndrumat studenții către finalizarea cu succes a stagiilor de practică sau a doctoratului. Am publicat articole apreciate de cercetare colaborativă în reviste prestigioase, am susținut prelegeri invitate la conferințe prestigioase și am obținut finanțare competitivă pentru cercetarea mea.

În același timp, mi-am dedicat o parte a carierei dezvoltării de programe de predare inovatoare pentru studenții de licență și absolvenți din diferite universități. Succesul acestor programe a fost confirmat de venia legendi (abilitare) care mi s-a acordat și de evaluările pozitive primite de la studenți.

Obiective:

Sunt entuziasmat de dezvoltarea în continuare a unor noi programe de cercetare dintr-o poziție de lider într-o instituție academică prestigioasă. În zorii calculatoarelor exascale, aplicarea modelelor moleculare și a simulărilor se va întinde pe scări de timp mai lungi ale complexelor biomoleculare din ce în ce mai mari. Cu acestea, vom putea descoperi legăturile lipsă între structura, dinamica și funcția biologică a macromoleculelor mari și a ansamblurilor macromoleculare.

La rândul lor, astfel de descoperiri vor permite dezvoltarea de noi strategii terapeutice pentru o serie de boli debilitante. Împreună cu viitorul meu grup de cercetare, îmi propun să aduc contribuții importante în această direcție. În plus, sunt entuziasmat de dezvoltarea unor programe de predare interesante pentru programele universitare de absolvire sau licență.

De asemenea despre mine:

Am două fiice incredibil de uimitoare. Sunt sociabil, pasionat de natură, activități în aer liber (alpinism, schi, fotbal, alergare, ciclism), muzică rock și îmi place să gătesc.

 

Categorie: Cultură
Etichete: biochimist computațional, biofizică moleculară, calculatoare exascale, Colegiul Național Moise Nicoară, Oct4, OXFORD ADADEMIC, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Utrecht, unix, venia legendi, Vlad Cojocaru
Distribuie:
Articolul anterior
UTA a pășit cu dreptul în noua ediție a Cupei României: 1-0 cu liderul seriei a 8-a Ligii a III-a, Foresta Suceava
Articolul următor
Noi oportunități de formare pentru o carieră de succes la Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie