Festivalul de literatură „Discuția secretă” – trei zile de (inter)acțiune cu vedete locale, naționale și internaționale ale condeiului [PROGRAM]

ds3
Distribuie:

 

Ediția a III-a a Festivalului internațional de literatură „Discuția secretă” începe deseară și, timp de trei zile,  scriitori locali și naționali, dar și din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Irlanda și Ungaria, își vor delecta cititorii devoalându-și, în fața cititorilor, personalitatea, tehnicile și alte secrete din spatele cărților lor. Centrul Municipal de Cultură Arad este instituția organizatoare, iar scriitorul arădean Cătălin Lazurca este directorul manifestării.
Intrarea este liberă, la toate acțiunile.
 „Elementele de noutate ale acestei ediţii sunt numărul mai mare de scriitori invitaţi de peste hotare – opt (incluzându-i aici şi pe cei din Republica Moldova), o secţiune dedicată traducătorilor de literatură – realizată în colaborare cu Artlit (Asociaţia Română a Traducătorilor Literari) şi un moment muzical special – sâmbătă seara, la Teba, de la ora 23, concertul Mes Quins, formaţia electro-punk a scriitorului Silviu Gherman şi a compozitorului Ovidiu Chihaia” – explică acesta.

Discuţia secretă a fost mai întîi o idee pe clubliterar.ro, care s-a mutat ulterior pe Facebook sub forma chat-ul conspirativ căruia, se zice, Ionuţ Chiva i-ar fi dat numele.
Nucleul organizatoric a rămas acelaşi, scriitorii membri ai grupării Discuţia secretă realizând selecţia de gust a invitaţilor. Printre invitaţi se află autori cu volume laureate ale celor mai prestigioase premii literare ale anului: Ionelia Cristea, Vasile Dan, Vlad Drăgoi, Ştefan Manasia etc. Totodată s-a reluat o formulă de selecţie testată la ediţia de anul trecut prin care scriitori prestigioşi (re)invitaţi au propus la rândul lor alte nume deopotrivă de valoroase: Philip O Ceallaigh vine însoţit de prozatorul texan Greg Baxter, poetul bostonian Ben Mazer, de poetul şi eseistul Thomas Graves, iar David Berman a ţinut neapărat să-l revadă pe Dan Sociu.

Un „mit literar” incipient: dacă vii la festival, există mari șanse ca, în anul următor, să primești un premiu literar și, în general, „să te lovească succesul” (Marius Chivu, Dilema Veche). Doar un exemplu grăitor pentru prestigiul Discuției secrete: scriitorul maghiar Attila Bartis și-a amânat plecarea în Indonezia, unde beneficiază de o bursă de creație, pentru a reveni la Arad.

 

Program Discuția secretă – festival de literatură, ed. III, Arad 9-12 iunie 2016

 

Joi 9 iunie, ora 19.00, Cafeneaua literară Joy’s

Ionelia Cristea
Andrei Mocuța
Victor Țvetov
Andrei Dósa
Ioan Matiuț
Dan Sociu
Thomas Graves
David Berman
Ben Mazer

Vineri 10 iunie, ora 18.00, Cafeneaua literară Joy’s

Bogdan Perdivară
Sorin Gherguț
Alex Cosmescu
Vasile Dan
Ștefan Manasia
M. Duțescu
Ionuț Chiva
Bogdan Coşa
Cezar Paul-Bădescu
Attila Bartis

Sâmbătă, 11 iunie, ora 14.30, Librăria Corina

Foloasele traducerii – dezbatere despre piața traducerilor din România și meseria de traducător -moderator: Ciprian Șiulea, Asociația Română a Traducătorilor Literari – ARTLIT

ora 19.00, Halele Teba – Piața Olimp

Romulus Bucur
Vlad Drăgoi
Gheorghe Mocuța
Andrei Doboș
Veronica D. Niculescu
Silviu Gherman
Gheorghe Schwartz
Philip O Ceallaigh
Greg Baxter

ora 23.00, Halele Teba – concert Mes Quins, Duminică, 12 iunie, ora 11.00

Garden Party la Port Arthur

Cele mai noi și interesante informații despre acest eveniment le găsiți pe pagina de Facebook a directorului festivalului, Cătălin Lazurcă (de unde am preluat și noi bannerele).

 

Categorie: Cultură
Etichete: Catalin Lazurca, discutia secreta, festival de literatura, PROGRAM, scriitori
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 1] Sinodul Panortodox din Creta este pus sub semnul întrebării
Articolul următor
Istoricul arădean Antoniu Martin a fost la Chișinău pentru a identifica oportunități culturale și de afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie