ȘTIRI

Se redeschide CAZUL TRIFA. Rușini din poliția arădeană și interlopi de paie sunt AUDIAȚI LA BUCUREȘTI pentru a-și explica rolul pe care l-au avut în MUȘAMALIZAREA OMORULUI de acum 13 ani

 

CAZUL TRIFA se redeschide din punct de vedere procesual-juridic – sesizările pe care cei doi condamnați în acest caz, Ovidiu Răchită și Florin Moldovan le-au depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului fiind admise în parte, iar dosarul constituit cu acest prilej fiind înaintat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Anchetatorii din forul aflat în vârful piramidei Ministerului Public au audiat zilele trecute martori care până acum nu au dat cu „subsemnatul” în cauză, deși implicarea lor în mușamalizarea omorului bestial de acum 13 ani, când un tânăr de 20 de ani a murit „tocat în bătaie” pe malul Mureșului, e notorie în… folclorul local. Vorbim aici despre procurori, polițiști, legiști… De asemenea, procurorii completează declarații ale mai multor membri ai lumii interlope arădene care, la momentul februarie 2010, i-au incriminat pe cei doi ca fiind autorii omorului pe baza a patru declarații, date sub anonimat, fără ca vreuna să se poată corobora și cu alte probe” – conform avocaților condamnaților.
Traian Trifa ar fi împlint anul acesta 33 de ani, dacă în noaptea de 21 pe 22 mai, 2004, nu ar fi fost ucis în bătaie pe malul Mureșului, între capătul dinspre Podul Timișorii al Ștrandului Neptun.

Știrea de la momentul arestării lui Moldovan și Răchită

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus la data de 13.02.2010 trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaţilor RĂCHITĂ OVIDIU şi MOLDOVAN FLORIN – DUMITRU, ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav şi lipsire de libertate în mod ilegal.

„Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus la data de 13.02.2010  trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaţilor RĂCHITĂ OVIDIU şi MOLDOVAN FLORIN – DUMITRU, ambii sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Din probele administrate a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În data de 22.05.2004, în jurul orelor 02.40, inculpaţii Răchită Ovidiu şi Moldovan Florin – Dumitru, pe fondul unui conflict spontan, l-au urmărit pe Trifa Traian Alexandru, în vârstă de 20 de ani (fiul judecătorului Trifa Ioan), în timp ce acesta se afla la volanul autoturismului Mercedes, pe care l-au imobilizat inclusiv prin aplicarea unei lovituri cu un corp dur (posibil crosă de golf) în parbrizul din dreptul şoferului, în zona cartierului Micalaca din Arad. Inculpaţii au scos cu forţa din autoturism victima, respectiv pe Trifa Traian Alexandru şi au introdus-o în autoturismul aparţinând inculpatului Răchită Ovidiu, unde i-au aplicat în mod repetat multiple lovituri cu diverse corpuri dure în zone vitale ale organismului. Ulterior cei doi inculpaţi au abandonat victima aflată în stare de agonie, într-o zonă pustie pe malul stâng al Mureşului, în apropierea ştrandului Neptun din Arad, unde la scurt timp victima a decedat.
Actele medico-legale efectuate în cauză au stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic, consecinţă a unui politraumatism.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Arad. (COMUNICATUL DE PRESĂ al Ministerului Public)

Comentariul autorului de la momentul respectiv

O rezolvare mai mult isterică decât istorică…

„Petrescu Mircea”, „Iacobescu Marius”, „Georgescu Paul”, „Dogan Lucian”, „Călinescu Mihăiţă”, „Constantinescu Emilian” și, mai ales, „Pop Nelu” sunt o glumă proastă, o dumă de pușcărie, un cancan juridic operat în celulele din arestul IPJ și Penitenciarului Arad, cu largul concurs al incertului polițist Ilie Chifan și cu sprijinul nemijlocit al „omologului” său în cele etice, Doru Pană. Numele respective sunt fictive – cu ele au fost „botezate”, mai mult la oha, specimenele interlope Fizidean „Fizi” Ioan Vivi, Claudiu „Uțu” Rohozneanu, Adrian Șuteu și… de data asta haideți să spunem „și alții”, până la următoarea știre legată de execuția mafiotă a tânărului fiu de judecător. Din rechizitoriul încropit… cam pe fugă de procurorii Marian Gherman şi Vasile Vintilescu, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, un titlu de glorie! Unde mai pui că… la mintea unei găini: ce „martor protejat”, cât de „sub acoperire” poți să fii când te numești Fizi, Uțu sau Șuteu?! Unul mai secret ca altul… „martorii” ăștia, care au reușit performanța de a transforma o legendă urbană cu făptași necunoscuți într-un act final de urmărire penală, bașca ștampilat de magistrații-judecători și trimis în instanță.

Fizi & co. îmbină plăcuta răzbunare pe clanul Moldovan cu utilul înjumătățirii pedepsei și cu frustrările Poliției și Parchetului (sigur că meritate și cu explicații din cea mai rușinoasă penumbră a lor: corupția!) – asta e, de fapt, „rezolvarea Cazului Trifa”.

Ioan Vivi Fizidean a umblat, înainte de ianuarie, 2009 (când a fost arestat – notă ulterioară) pe la toate redacțiile ziarelor ca să se laude  că știe „cine l-a omorât pe fiul judecătorului” (nu ținea minte cum îl cheamă) – dar presa nu l-a luat în serios.

Pe citate din Fizi şi Uţu și-au bazat procurorii întreg rechizitoriul – „materialul de urmărire penală” fiind, de fapt, „16-le lui Fizidean”

Condamnat la 11 ani în DOSARUL ÎMPĂRATUL, Fizidean Ioan Vivi a executat doar o jumătate din pedeapsă, magistrații răsplătindu-i, astfel, minciunile criminale „care au condus la soluționarea unui dosar”…

„Pop Nelu” a relatat procurorilor că „în data de 22 mai 2004 se afla în barul «Şura Dacilor» de pe strada Feleacului, prilej cu care, în acelaşi local au intrat inculpaţii Moldovan Florin şi Ovidiu Răchită. Cei doi au relatat sub formă de laudă că i-au aplicat victimei Traian Trifa o corecţie, urmare a scandalului din noaptea de 21 mai 2004, care a avut loc pe ştrand, declanşat de victimă.”
Același „Pop Nelu” povesteşte, cu lux de amănunte, că inculpaţii i-au spus cum l-au urmărit şi urcat pe Traian Trifa în maşina lui Răchită şi cum victima a reuşit să sară din autoturism de două ori, fiind prins de fiecare dată. „Martorul secret” mai relatează că Răchită şi Moldovan i-au povestit cum au bătut victima cu corpuri dure şi au abandonat-o pe malul stâng al Mureşului, cum Moldovan şi Răchită l-au dus (?!) la faţa locului chiar a doua zi pentru a-i arăta unde l-au omorât pe Trifa. „Cu ocazia audierilor, martorul a relatat că în dimineaţa zilei de 22 mai 2004 i-a însoţit pe inculpaţi care i-au indicat martorului traseul pe care îl parcurseră cu ocazia agresării victimei Traian Trifa” – scrie în actul final de urmărire penală. În rechizitoriu se arată scriptic cum martorul a fost dus la faţa locului de către anchetatori, „prilej cu care martorul a relatat în detaliu, pe baza confesiunilor făcute de cei doi inculpaţi, locurile în care au avut loc episoadele marcate de agresare victimei”.
Conform  rechizitoriului, prietena lui Ovidiu Răchită ar fi la originea declanşării scandalului cu Trifa. „Georgescu Paul” a declarat că: „Tot în seara respectivă mi-a spus că Trifa cel mic e obraznic şi că nu se poate să se dea la femeile noastre. Mi-a mai relatat faptul că în seara când a fost omorât Traian Trifa, l-a urmărit de pe ştrand şi în zona 300 Micălaca”:  „L-am tunat pe Trifa”  şi că i-a dat cu „alea din maşină”, lăsându-mă să înţeleg că l-a lovit cu nişte instrumente metalice sub formă de bâtă de culoare închisă prevăzute cu un capăt cu un soi de crosă” – este rezumatul actului final de urmărire penală, în urma căruia Răchită și Moldovan au fost trimiși în judecată pentru omor asupra tânărului Traian Trifa.

Șuteu și Covaci și-au retras, ulterior, declarațiile, „mustrându-i conștiința” după ce au fost bătuți de Uțu la „plimbător”

În 2009, cu o lună înainte ca Răchită şi Moldovan să ajungă suspecţii cazului Trifa, interlopul Adrian Şuteu a fost ridicat pentru o tentativă de omor mai veche. „Totul s-a petrecut în mare grabă, iar suspectul a ajuns la Bucureşti, acolo unde procurorii pregăteau de zor stufosul dosar al asasinării fiului de judecător. Asta nu înainte de a se întâlni la plimbător cu Uţu Rohozneanu, cel împotriva căruia a prins curaj şi a depus plângere după ce a fost bătut măr de acesta şi locotenenţii săi. Încătuşat, Şuteu a fost dus în faţa instanţei din Arad şi şi-a retras plângerea împotriva lui Rohozneanu, spre satisfacţia grupării interlope. La scurt timp după ce a ajuns la Bucureşti şi audiat, Şuteu a fost eliberat, pe motiv că nu prezintă pericol social, iar Răchită şi Moldovan, reţinuţi. Astfel, la dosarul crimei, pe lângă cei din clanul Rohozneanu, au mai apărut martori sub anonimat. Era vorba despre Adrian Şuteu şi Dani Covaci” – cităm din adevarul.ro (12 ianuarie, 2012)

„Şuteu a povestit cum şi el a fost iniţial prezentat ca suspect în cazul Trifa. Întâmplarea a făcut ca tocmai la acea dată din 2004 Şuteu să fi fost încarcerat. Imediat ce a făcut dovada că se afla în penitenciar în noaptea în care a fost omorât tânărul, acesta a depus mărturie împotriva lui Răchită şi Moldovan. Şuteu şi Covaci au ieşit din anonimat şi au susţinut că au mustrări de conştiinţă. Ei spuneau că sunt dispuşi să suporte consecinţele faptelor sale şi că nu au mai putut trăi cu gândul că minciunile şi declaraţiile lor false pot băga doi oameni în spatele gratiilor, posibil pe viaţă” – conform sursei anterior citate.

Deși strămutat la Tribunalul Sibiu în speranța unei sentințe echilibrate, numai „echilibrată” n-a fost judecata

Avocații lui Răchită și Moldovan s-au luptat pentru ca dosarul să fie strămutat unei instanțe de judecată din alt județ, care să nu fie susceptibilă de… subiectivism local – și au reușit acest demers. Numai că după ce Tribunalul Sibiu l-a condamnat pe Răchită la 15 ani de închisoare şi pe Moldovan l-a achitat, Curtea de Apel Alba, în urma apelului declarat atât de cei doi, cât şi de Ioan Trifa, le-a mărit pedepsele. Astfel, în 30 octombrie, 2012, judecătorii Curţii de Apel Alba au hotărât să admită apelul părţilor civile şi să majoreze pedeapsa lui Ovidiu Răchită de la 15 ani, la 20 de ani, iar pe Moldovan, achitat de Tribunalul Sibiu, să-l condamne la 18 ani de închisoare. Sentinţa Curţii de Apel Alba nu a fost definitivă, ea fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – unde a rămas așa.

În mai, 2015, cei doi interlopi şi-au trimis dosarele la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în  speranţa de a li se face dreptate

Dosarul lui Florin Moldovan a fost acceptat de către judecătorii CEDO imediat, iar sesizarea lui Ovidiu Răchită  a mai stat pe „Marea Cameră”, cererile fiindu-i acceptate în parte.
„Dacă numele martorilor sub acoperire vor fi deconspirate, dacă se va stabili că aceştia nu sunt credibili şi dacă se va decide că au depus mărturii mincinoase în cazul Trifa, speţa ar urma să se rejudece (iar martorii să fie trimişi în judecată pentru mărturie mincinoasă) – mare parte din dosar bazându-se pe mărturiile acestora. Aceasta este desigur speranţa lui Florin Moldovan şi Ovidiu Răchită, care nu o dată au afirmat că cei din clanul Rohozneanu sunt martorii sub acoperire din acest dosar” – declarau oficialii din Justiție acum doi ani în presa locală și regională.
Ei bine… au fost!

Fotografiile din galerie sunt  preluate din presa națională și locală, la momentele „omorul din 2004” și „arestarea din 2010”.

Lucian Valeriu, 5 aprilie 2017 7:29

trifa2trifa1traian_trifa