N-CAZURI

Dosarul „PLEȘCUȚA” aruncă în aer CARIERE de procurori, grefiere, funcționari de primărie… și abia s-a REDESCHIS! Despre un „tun” de DOUĂ MILIOANE de Euro și despre o grămadă de „oameni de afaceri din umbră” discutăm (I)

 

Un dosar despre nuanțele căruia s-a mai discutat în presa centrală și locală s-a redeschis zilele trecute la fel de spectaculos pe cât s-a închis în urmă cu o lună, demersul în instanță al acestuia fiind cel puțin dubios, mai cu seamă numele conținute între filele acestuia și prejudiciul constatat ca păgubind statul fiind spectaculoase.
Discutăm despre Dosarul nr. 49/238/2018, aflat pe rolul Judecătoriei Gurahonț – așa-numitul DOSAR PLEȘCUȚA –  un tom care așa cum i-a făcut pe unii bogați peste noapte și pe alții mai bogați decât erau deja, acum îi transformă în inculpați pe toți. Un dosar cu o istorie care începe în urmă cu un deceniu, pe vremea când carierele de piatră din județul Arad deveniseră adevărate „fabrici de făcut bani din nimic” – fiind cumpărate pe „bani de țigări”, exploatate „din pix” și revândute, cu largul concurs al statului, cu sume fabuloase. O metodă inventată (sau preluată) de „miticii din Centru Vechi”, aplicată pe-aici, prin Țara Moților și dată mai departe (căci funcționa de mai multe ori… fără să te prindă nimeni… cei care trebuiau să se prindă o practicau și ei).

Acum vreo 10 ani, deci,

la începutul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu, pe vremea când practic orice ajutor de băgător în seamă, orice pește și orice curvă de la PD-L era „om de afaceri” și „vedetă” iar lumea polică arădeană la vârf arăta CAM AȘA, se instituise o m(et)odă printre potentații finaciar ai momentului… mai cu seamă cei în criză sau cei hrăpăreți uzau de ea, ca de o rețetă la farmacie: ȚEAPA CU CARIERE DE PIATRĂ pe numele ei cu majuscule. (Nu doar de la PD-L… să tușăm această nuanță… nu e o miză politică acest subiect!).

Metoda „Tatoiu-Ioțcu” – respectiv cum faci o carieră „dintr-un schimb de poșete”

Pițipoance și neveste de milionari de la București, cu amanții lor cu tot, veneau să cumpere cariere de piatră la Leasa și la Pleșcuța, tată… de zici că era ceva virus prin Centrul Vechi al Bucureștiului chestia care acționa asupra lor. Te și miri de unde-ți apărea o Sidonia Tatoiu îmbrăcată așa,

să cumpere cariera de piatră de la Pleșcuța – căci tranzacția n-a făcut-o Dan Tatoiu însuși, ci încă nevastă-sa la vremea aia, Sidonia Tatoiu… care personal și-a mișcat fundul de pe scaunul ei din club, și-a luat copilotul din dotare ca să vadă pentru prima dată în viața ei o carieră de piatră… dacă tot o cumpără!

„TGH, un SRL la care era asociată Rodica Ioțcu, a luat de la bancă un împrumut de 1,3 milioane de euro. Conform contractului de împrumut, banii trebuie returnați de Construction Logistics Resources, în calitate de garant. Creditul a fost accesat pe data 9 august 2010. Acționarii CLR sunt un offshore din Cipru (Pranalm Limited) și Dan Tatoiu. Despre cel din urmă ați mai putut citi în tabloide. E un milionar căruia îi place să se dea în stambă și să-și afișeze bogăția cât mai puțin discret” – scria revista Kamikaze  … la un moment dat. „Ce s-a întâmplat cu TGH Exim Her după ce a fost vândută? Sau, altfel spus, după ce Rodica Ioțcu a încasat niște sute de mii de euro pe niște părți sociale primite gratuit. Ei bine, i-a mers excelent. Afacerile firmei au început să înflorească. În 2011, CJ Arad (adică bărbatu-so! – n-red.) i-a aprobat sereleului mai multe certificate de urbanism pentru deschiderea unor cariere de piatră – printe ele, asta de la Aciuța (n.red). Primul dintre certificate a fost emis în mai 2011, pentru deschiderea unei cariere de piatră la Hălmagiu. Cel de-al doilea, în septembrie 2011, pentru redeschidere carieră Leasa” – cităm.

Cum naiba să furi 2 milioane de euro dintr-un loc în care nu există 2 milioane de euro?! Hai… că se poate: Pleșcuța și-a adjudecat trei sferturi din totalul furturilor din Județul Arad

Ei bine… odată cumpărată cariera și pusă în funcțiune, primul nivel al furturilor fiind trecut – căci e ca-ntr-un joc de strategie pe care poți să-l joci pe telefon de simplă chestia asta! -, s-a ajuns la nivelul următor. Nivelul următor e să cumperi teren lângă carieră, să-l declari ca fiind parte din carieră, să te doară-n bască de cariera propriu-zisă (o închizi, pui un paznic și lași să zacă un utilaj defect în mijloc… ca să dea bine-ntr-o poză… vezi foto din galerie) apoi să vinzi piatră de proastă calitate pe post de andezit extras de la cariera ta… inexistentă. În plus, mai ceri – și IEI… că ești parte din sistem – despăgubiri pe terenul „calamitat” de carieră!

 

S-a furat la greu în anii ăia cu metoda „cariere fictive”… mulți și-au făcut chiar cariera-CARIERĂ din banii ăștia. O mafie nouă, transpartinică, a asociat de-a valma pupeze, milionari de carton, șefi ai adminitrației județene, polițiști, procurori, funcționari de primării… plus victime colaterale (vom detalia partea asta într-un următor episod… și-așa acesta fiind destul de lung).

Despre ce bani discutăm

La începutul lu februarie, 2013, apărea în presă următorul subiect tratat din surse oficiale:

„Trei sferturi din prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi la nivelul județului Arad aparține comunei arădene cu 1.500 de locuitori, Pleșcuța. Aproape 9 milioane de lei (peste 2 milioane de euro) s-a stabilit că s-au „evaporat” din conturile Primăriei Pleșcuța – conform raportului publicat de Curtea de Conturi, care prezintă rezultatele auditului financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară pe anul 2011. Cum a reușit să ajungă la un asemenea prejudiciu neegalat de nici o altă administrație din județ? Răspunsul e relativ simplu: afaceri cu terenurile comune. E vorba de terenuri agricole, situate în preajma unei cariere de piatră care au fost râvnite de o firmă care exploatează deja piatră. Doar că aceste terenuri au fost subevaluate față de prețul pieței și toată procedura a sărit peste aprobarea Consiliului Local. Caietul de sarcini întocmit de primar și prețul de începere a licitației stabilit pe baza unui raport de evaluare nu au fost aprobate prin hotărâre a Consiliului Local. De asemenea, la evaluarea ofertelor depuse nu au participat toți membri comisiei de evaluare și nu toți membri au semnat procesul verbal de adjudecare a licitației. Deficiențele menționate au contribuit la subevaluarea prețului de adjudecare a licitației, cu consecințe păgubitoare asupra patrimoniului entității”, se specifică în raportul depus la dosarul de instanță deschis acum 4 ani. „Singura procedură care a respectat legea a fost supunerea la vot a necesității întocmirii unui raport de evaluare a terenurilor. Doar că acest raport de evaluare, unde se stabilise și prețul terenului (potrivit unor surse terenul a fost evaluat la 0,22 euro mp), nu a mai fost prezentat consilierilor locali. Terenul s-a vândut însă iar acum, pentru recuperarea prejudiciului, s-a ajuns în instanță” – scria aradon.ro, pe 7 februarie, 2013.

…și a tot stat. A staaaat… tată… cum stau dosarele la Gurahonț: cu deceniile! Media de rezolvare a unui proces la Gurahonț, în paranteză fie spus, coincide cu generațiile literare la scriitori: sunt dosare optzeciste, nouăzeciste, douămiiste… și încă mai trăiesc și sunt deschise și din anii 70! Sute de dosare. Așa că 4 ani pentru ca un dosar cu prejudiciu de 2 milioane de euro să ajungă de la faza „bombă în justiție” la „clasare dosarului” e chiar un record de viteză… chiar dacă pe invers!
N-a făcut bine procurul (căruia în acest episod nu-i dăm numele… având și noi motivele noastre) că a dat „clasare”… iar pentru asta va răspunde într-un fel sau altul.

Acum o „mușcă” un procuror, fostul primar, grefiera de la Judecătorie, două funcționare de la Primăria Pleșcuța… și ăștia-s numai „papagalii”!

conform portalului oficial al instanțelor de judecată aceasta fiind lista cu inculpați și învinuiți. Pogan Petru este fostul primar, Bedeleanu Roxana este grefieră la Judecătoria Gurahonț (grefiera din dosarul închis, desigur), Farcaș Gheorghe Mircea habar n-avem încă cine e, Patko Mirela este jurista Primăriei iar Giurgelea Mărioara, contabila. Numele grele din spatele afacerii nu apar… dar inculpații și învinuiții de aici, care vor da declarații sub jurământ în fața unei instanțe serioase, le vor pomeni… dosarul închis de procuror va fi, desigur, redeschis… și acolo să vezi avalanșă de pietre de andezit!

Căci atunci când Camera de conturi te dă în judecată (o instituție care nu prea deschide proces penal împotriva nimănui)  pentru că ai furat 2 milioane de euro de undeva de unde nici nu existau două milioane de euro, făcând manevre cu o carieră care a funcționat preț de-o inspecție (foto, în galerie), și cu toate că ai furat acești bani inexistenți, totul a rămas la fel cum era înainte… adică inexistent! – se cheamă că ești hoț cu ștaif, frate… tata lor ești… Ocean’s Eleven e basm pentru începători!

Lucian Valeriu, 29 ianuarie 2018 11:22

plescutaaciutacariera3cariera2carierasidonia-tatoiu