Front 7 PLEDOARII

Două fete, un pariu și de restul prostie criminală

 

 

Citesc și mă cutremur. Patru tineri au zburat cu mașina în lac. Doi dintre ei, băieții, au scăpat ca prin minune. Fetele n-au fost la fel de norocoase. Înțeleg că au făcut un fel de pariu, un fel de “daredevil”. Și l-au pierdut. Și au plătit cu viața. E o nenorocire uriașă, o întâmplare de un absurd grotesc, și atât de cotidiană totuși.

Lumea a înnebunit. Săptămâna trecută, moartea l-a amânat pe colegul și prietenul meu Luci Dănilă. Tot un BMW, tot un șofer teribilist și inconștient. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă. Ne mor copiii în accidente prostești, sunt prea mulți cai putere la prea puțină experiență de condus. E prea multă îngâmfare și adrenalină la mult prea puțini neuroni. Programele de prevenție sunt prost gândite și chiar mai prost multiplicate. Grupurile țintă nu sunt clare, suntem țara negocierii cu agentul de circulație, țara claxoanelor, a depășirii pe dublă continuă, a schimbării bruște a direcției de mers. Avem cele mai proaste drumuri din Europa și cei mai demenți șoferi. Am cunoscut oameni care nu-și puteau pronunța bine numele, darămite să îl scrie, dar aveau permis. Am văzut oameni atât de beți la volan, încât nu puteau ieși din vehicul, cărora li s-a luat carnetul, au luat cel mult o amendă penală și conduc și acum fără probleme. Suntem țara lui Huidu, ce să mai spun…

În același timp, suntem țara în care fiecare are o opinie, chiar dacă habar nu are ce vorbește. Pe feed-ul meu de Facebook au apărut păreri absolut monstruoase, ale unor complet neavizați, față de acest accident îngrozitor. Mi-a atras atenția o domniță, care efectiv le înjura pe cele două moarte, anunțând că ei nu îi pare rău, că așa merită cele două, că erau inconștiente și neserioase. M-am uitat, de curiozitate, pe profilul ei. Are două fete.

Basil Muresan, 22 mai 2018 7:11