Front 8 PLEDOARII

DR. Dana Olar – un adevărat „Jurământ al lui Hippocrate” adaptat la VREMEA COVIDULUI: „Mi-am dedicat viata unui crez: PACIENTUL”

 

Dr. Dana Olar a postat duminică, 26 aprilie, pe pagina sa de facebook poate cel mai frumos „Jurământ al lui Hippocrate” adaptat la VREMEA COVIDULUI scris până acum de un medic arădean – un adevărat COD DE ONOARE și GHID DE COMPORTAMENT AL MEDICULUI CU PACIENTUL totodată.

„M-am gândit să aștern câteva gânduri acum, la 2 luni de la declanșarea acestei tragedii globale. Ceea ce am trăit în aceste săptămâni nu seamănă cu medicina pe care am practicat-o 39 de ani!

Nu mi-a trecut nicio clipă prin gând să mă retrag, deși, dacă va vrea Dumnezeu, voi împlini 64 de ani în septembrie. Mi-am dedicat viata unui crez: pacientul, pe care nu puteam să îl părăsesc acum, cu orice risc. 

Am mai întâlnit la Spitalul Municipal colegi care nu au obiectat că sunt o „intrusă” venită din alt spital, ci, dimpotrivă, s-a închegat rapid o colaborare, împărtășindu-ne experiența de zi cu zi. 

Am întâlnit pacienți cu altă mentalitate decât pacienții noștri de până acum. Desigur, ar fi dorit să stăm mai mult cu ei, lucru care nu e posibil în nici o unitate Covid, dată fiind contagiozitatea extrem de mare. Dar nici un pacient nu a fost neglijat, am actualizat în permanență terapia conform protocoalelor recente și necesităților pacienților, chiar dacă aceste actualizări au necesitat peste 100 de telefoane într-o zi!

Am întâlnit o patologie nouă, cu modificări de patogenie și terapie de la o zi la alta, și în care, chiar dacă faci totul după protocol, uneori ai neșansa să pierzi lupta!

Nimeni nu are experiență suficientă, ne informăm permanent și reciproc, citim non-stop tot ce apare zilnic în domeniu, în speranța că ne vom ajuta cât mai bine!

Să ne ajute Dumnezeu să trecem cu bine peste această pandemie!”

…este mesajul empatic și de o modestie rar vizibilă în alte medii, dedicat, în primul rând PACIENTULUI și apoi COLEGILOR – tocmai de aceea apreciat până aproape de viralizare pe rețeaua socială cea mai frecventată în România.

 

M-am gandit sa astern cateva ganduri acum,la 2 luni de la declansarea acestei tragedii globale.Ceea ce am trait in…

Publicată de Dana Olar pe Duminică, 26 aprilie 2020

Articol asociat:

[ARĂDENI CE NU TREBUIE UITAȚI] Dr. DANA OLAR

Critic Arad, 28 aprilie 2020 8:50