[DREPT LA REPLICĂ] Asociația SOS COPIII din Sântana sare în apărarea personalului de la Casa VERA, apreciind „modelul caselor de tip familial ca fiind cel mai bun model până în prezent”

 

Către,
Publicația CRITIC Arad

În urma articolului cu titlul ÎNFIORĂTOARE plângeri din registrul PEDOFILIEI la „Casa VERA” din Sântana! Un JANDARM și un lucrător la Compania de Apă sunt acuzați că au maltratat emoțional și supus la perversiuni sexuale, ani în șir, fetițele găzduite în „Casa de Tip Familial publicat de dumneavoastră în data de 2 aprilie 2019 sub semnătura domnului Lucian Valeriu, vă înaintăm alăturat următorul

Drept la replică

Asociația SOS Copiii a realizat la Sântana, începând cu anul 1990, primele case de copii de tip familial din România în scopul de a oferi copiilor aflați in grija statului un mediu de viață cât mai apropiat de o familie. Pe parcursul anilor 90 am înlocuit Casa de copii școlari băieți Sântana în care erau 180 copii cu sistemul caselor de tip familial, case în care trăiau 8 – 12 copii îngrijiți, crescuți și educați de o familie și personal ajutător. Pentru prima oară, în aceste case au fost reunite grupurile de frați separați până atunci în case de copii școlari băieți, case de copii școlari fete, case de copii preșcolari. Acest model a fost preluat și extins apoi în tot județul și în țară, ca parte integrată a strategiei naționale de protecție a copilului aflat în grija statului. Pe măsura înființării lor, casele de tip familial erau predate spre folosință autorităților responsabile de protecția copilului, respectiv ISJ Arad până în 1997 și apoi DGASPC Arad, care le administrează și în prezent. Pe tot parcursul anilor 1990 – 2019, casele de tip familial din Sântana, copiii și personalul lor, au fost apreciate ca fiind soluția optimă pentru a îngriji, crește și educa copiii aflați în grija statului. La fel  s-a întâmplat și la nivel național, unde DGASPC județene și ANPDCA ca autorități specializate în domeniu,  apreciază în mod deosebit existența și activitatea caselor de tip familial. În același timp trebuie să menționăm că DGASPC din mai multe județe, din diferite motive, nu au realizat case tip familial și au continuat să susțină existența sistemului vechi, cu grupuri mari de copii separați pe categorii de vârstă, sex chiar și în cazul fraților.

Respingem ferm afirmațiile din articolul menționat în care se afirmă:

  • …sistemul Caselor de Tip Familial (C.T.F.), care sunt nimic altceva decât NIȘTE ORORI… aproape toate! Cel puțin în formula în care funcționează acum. Toți directorii Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului le urăsc (la cei care își merită această funcție, ne referim)… le e frică să recunoască asta public, pentru că-și pierd funcțiile și se ceartă cu sindicatele, dar le-ar vrea desființate ieri…
  • „CTF”urile sunt, deci, niște lagăre de copii – iar Casa VERA din Sântana, dacă dai crezare declarațiilor câtorva dintre victime, e un LAGĂR de „inițiere sexuală”

Apreciem modelul caselor de tip familial ca fiind cel mai bun model până în prezent, apreciem în mod deosebit personalul care lucrează în aceste case; în același timp condamnăm și ne dezicem hotărât de orice situație sau persoană care nu respectă misiunea caselor de tip familial și care nu se ocupă cu dedicație și responsabilitate de copiii încredințați.

Referitor la acuzațiile din articolul menționat, respectiv acuzații de maltratare emoțională și supunerea la perversiuni sexuale, ani în șir, a unor fetițe găzduite în casa de tip familial, solicităm domnului Lucian Valeriu să aibă în vedere afirmația făcută chiar de domnia sa: „dacă dai crezare declarațiilor câtorva dintre victime”. Repetăm: nu acceptăm nici măcar o intenție, dar o faptă de asemenea natură !

Credem însă că relatările din articol ridică multe semne de întrebare și prezintă un grad mare de incertitudine ca asemenea fapte să se producă ani în șir fără să afle nimeni nimic. Casa de copii de tip familial are permanent o viață colectivă, de grup și sânt zeci de verificări și controale pe parcursul unui singur an. Avem încredere și susținem personalul de la casa Vera în aceste momente prin care trec ei și familiile lor ca urmare a unor acuzații publice atât de grave și care au urmări chiar dacă se va dovedi ulterior că nu ei și membrii familiei lor sânt vinovații.

Credem că acuzațiile aduse au alte explicații care, cu siguranță, vor fi descoperite în urma anchetelor desfășurate de DGASPC Arad și procuratură.

Asociaţia SOS Copiii

317280 Sântana, str. P-ţa Mărăşeşti nr.3, tel/fax 0257462447, e-mail: [email protected]

Membri fondatori                                                                           

Prof. Viorel Enache,
Psihopedagog Gheorghe Puia

Comitet Director,
Prof. Viorica Enache, Jr. Daniel Hărcăian,
Educator Gheorghe Lucoaie

***

N.RED: Dreptul nostru la replică la acest drept la replică va apărea sâmbătă, 7 aprilie.

***

Articolul la care face referire acest drept la replică:

https://criticarad.ro/infioratoare-plangeri-din-registrul-pedofiliei-la-casa-vera-din-santana-un-jandarm-si-un-lucrator-la-compania-de-apa-sunt-acuzati-ca-au-maltratat-emotional-si-supus-la-perversiuni-s/

 

Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6529
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

2 Comentarii

  1. Rusinica,Rusinica,Rusinica ,domnule Enache ! Va Arian de om serios.Cum ne schimba anii,păcat domnule Enache.Erati un om respectat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy