[COMUNICAT DE PRESĂ]
Având în vedere evoluţia meteorologică şi hidrologică şi posibilitatea de a se produce
inundaţii, Direcţia de Sănătate Publică Arad informează populaţia judeţului Arad cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor transmise prin apă:
- să nu bea apa direct din fântâni ci să consume apă îmbuteliată;
- să utilizeze apă fiartă şi răcită pentru spălarea legumelor/fructelor care se pot consuma crude;
- să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
- să păstreze alimentele în condiții igienice;
- să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;
- să evite expunerea prelungită la frig/umezeală;
- să respecte igiena individuală;
- să se prezinte la cel mai apropiat medic/centru de permanență/spital la primele semne de
boală digestivă.
Asanarea şi dezinfecția fântânilor – publice sau private- trebuie executată conform Ord. MS 119/2014, art. 27.
Practic, dezinfecția fântânii se face cu substanțe clorigene (clorura de var, hipoclorit de sodiu, cloramina) iar modul de utilizare este cel recomandat de producătorul dezinfectantului (Aviz BIO, fișa tehnică sau pur și simplu urmând instrucțiunile de utilizare de pe etichetă).
Se efectuează următorii pași:
1. Desecarea fântânii (evacuarea apei);
2. Se lasă să se umple din nou cu apă fântâna și se determină volumul de apa care trebuie dezinfectat;
3. Prepararea soluției clorigene;
4. Realizarea dezinfecției propriu- zise;
5. Se lasă minim 24 de ore apa în contact cu dezinfectantul după care se evacuează conținutul.
6. Controlul calității apei prin examinări de laborator.
DIRECTOR EXECUTIV
DR. POTOLIA GEANINA