joi, mai 26, 2022

După o carieră de medic și un mandat de senator, Adrian Wiener pune întrebarea cea mai INOCENT-RETORICĂ din contextul dat: „Are România independență medicală?”

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Are România independență medicală?

Senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate publică, i-a adresat o interpelare Ministrului Sănătății, Victor Costache, cu privire la independența medicală a României.

În perspectiva unei crize provocate de îmbolnăvirile cu corona-virus, această întrebare capătă o importanță semnificativă. Adrian Wiener arată că este necesar ca ministrului Sănătății să informeze despre dependența României în privința medicamentelor, a echipamentelor sau a materialelor sanitare, de instrumentar sau consumabile, având în vedere că România este dependentă de importuri.

Adrian Wiener, senator USR: „Independența medicală a României și chiar a Uniunii Europene este un subiect care trebuie interpretat din perspectivă strategică. Ea nu poate fi obținută decât printr-un proces complex, de lungă durată, care presupune o analiză minuțioasă, urmată de măsuri de stimulare a producției pe continent a medicamentelor, materialelor și echipamentelor absolut necesare.

Pentru a ne face o ideea asupra situației actuale, am întrebat ministerul ce proporție din produsele care constituie Stocurile de Urgență Medicale din Nomenclator au ca și alternativă producători din România. În al doilea rând, care este proporția din nomenclatoarele de echipamente și dispozitive medicale, instrumentar și consumabile pentru care există producători în România? Dar din lista de medicamente de interes strategic pentru România, întocmită pe baza listei de medicamente esențiale a OMS câte sunt produse în România? În ce măsură suntem dependenți de importurile intra și extra comunitare? În fine, l-am întrebat pe ministrul Costache dacă este oportună o astfel de analiză în contextul posibilei fragmentări a piețelor internaționale.

De asemenea consider că este necesar ca subiectul să fie dus și în atenția Consiliului Uniunii Europene pentru găsirea unor soluții și a unui calendar pentru un obiectiv comun: independența medicală a Uniunii Europene.”

Biroul de presă al USR Arad

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news