„E vorba de implicare, de dorința de a propune un proiect viabil pentru tânăra generație”. Interviu cu Alexandru Șipoș, TLDE Arad

Distribuie:

 

 

Alexandru Șipoș, membru al Organizației de Tineret ALDE Arad, declară că ia în calcul posibilitatea de a se implica și mai serios în politică, eventual cu o candidatură, din dorința de a propune un proiect pentru tânăra generație și pentru a transforma „aripa tânără“ a politicii  într-o mișcare credibilă, deschisă atât elitelor, cât şi tinerilor care vor să facă un altfel de politică. Alexandru ne-a mai precizat și modul în care vede reformarea lumii politice, subliniind că un prim pas constă în inițierea a o serie de dezbateri doctrinare, la care să participe liderii partidului, intelectuali şi activişti.

– Cum ți-a venit ideea de a te implica în politică? Ce te recomandă?

– Ideea e mai veche, dar ea s-a născut din dorinţa de a face politică, de a fi implicat în actul de decizie, de a face ceva pentru tinerii din Arad, consecvent principiului că nu poţi cere ceva dacă nu oferi nimic.

– Şi, iată, că îți răspund şi la cea de-a doua întrebare, legată de ce mă recomandă să iau în calcul posibilitatea de a se implica și mai serios în politică, eventual cu o candidatură. În primul rând, dorinţa de a mă implica, de a construi o echipă, de a propune un proiect pentru tânăra generaţie. Apoi, munca pe care am depus-o și o depun în partid. Sunt membru al ALDE de doi ani. Am participat la multe acțiuni ale organizației de tineret, dar și împreună cu seniorii. Am lipit şi afişe, am împărţit şi pliante, am făcut – aşa după cum se spune – şi munca de jos. Am propus spre dezbatere publică mai multe proiecte, am inițiat și realizat câteva proiecte cu impact social.
Sunt un om împlinit, cred în muncă, onestitate și cuvântul dat. Cred în omul potrivit la locul potrivit, la momentul potrivit.

– Nu te temi de adversari? Unii dintre ei au o vizibilitatea mult mai mare decât  a ta, cel puțin în momentul de față.

– Mă tem de greşelile mele, de limitele mele, de ceea ce nu pot duce la îndeplinire din cauze independente de voinţa mea. Pe eventualii adversari nu îi consider adversari, ci competitori. Dincolo de ceea ce ne desparte, de ideile şi proiectele diferite, dar mai ales indiferent de cine va reuși, rămânem colegi şi amici, încercând şi – sper – reuşind să menţinem moștenirea lăsată de politicienii adevărați, încep desigur cu cei interbelici, dar pot da și exemple pozitive mai apropiate de actualitate. Nu am să dau nume, cel puțin nu acum, pentru a nu crea animozități inutile. Cine spune că e uşor fie minte, fie e un novice în politică. Greu, dar nu imposibil.

– Organizațiile de tineret sunt prea puțin vizibile în România. De fapt, care este scopul unei astfel de structuri?

– TLDE este, ce e drept, poate singura structură politică de tineret a cărei vizibilitate poate fi contabilizată. Există mai multe categorii de scopuri: directe şi indirecte, teoretice. Sintetizând, scopul principal este acela de a elabora şi aplica programul şi politicile de tineret ale unui partid politic. ALDE este partidul care a acordat credit multor tineri pentru a ocupa funcţii în administraţia publică locală şi centrală. Multe dintre ideile şi proiectele benefice pentru România au fost iniţiate de către membrii TLDE. Aş fi nedrept să enumăr doar trei acţiuni importante în ultimul an, dar cred că putem trece în rândul acţiunilor importante activitatea legislativă şi guvernamentală a membrilor ALDE, eu văzând-o ca pe o componentă fundamentală. A-ţi face datoria faţă de cetăţean reprezintă mai mult decât o activitate importantă, reprezintă un scop în sine. Ar mai fi Şcoala Politică de Vară, acțiunile de comunicare politică şi alte acţiuni de impact.

– ALDE se poate reforma cu aceiași oameni? 

– ALDE are, cel puţin la nivelul vicepreşedinţilor, lideri noi. Din vechea structură au mai rămas doar câţiva vicepreşedinţi, dar au apărut şi alte figuri, oameni care au demonstrat că pot schimba în și mai bine zona în care acționează.

– Crezi că ALDE ar câștiga la nivel de imagine dacă ar atrage în rândurile sale mai mulți intelectuali?

– Nu vom câştiga la nivel de imagine nimic dacă nu vom schimba ceva în atitutinea noastră, în felul nostru de a fi. Regulile de integritate sunt bune dacă sunt aplicate, programele politice şi guvernamentale îşi testează viabilitatea în practică. Marele câştig al atragerii intelectualilor este acela că ei sunt iniţiatori şi generatori de proiecte, singurele care vor conta în viitor în confruntarea politică.

– Care sunt primele trei lecturi obligatorii pentru un tănâr care dorește să intre în politică?

– Condiţia de bază este aceea de a citi, de a se informa, de a acţiona. Nu există primele trei cărți, există cărțile care îți merg atât la suflet, cât și la intelect. Cărți care te fac să acționezi pozitiv. Că vorbim despre cărți, tocmai scriu o carte despre idei. Pentru că ideile fac lumea să meargă înainte.

Categorie: Știri
Etichete: ALDE Arad, alexandru sipos, Basil Muresan, interviu, TLDE Arad
Distribuie:
Articolul anterior
După „gura de oxigen” de la Beliu, UTA așteaptă confruntarea cu Energeticianul cu probleme de lot
Articolul următor
Sunteți gurmanzi? Vă place vinul? Atunci n-aveți voie să ratați VICII & DELICII – un TÂRG de proporții (g)astronomice [GALERIE FOTO]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie