ȘTIINȚĂ

[ECONOMIE] Impresiile unui om de afaceri arădean de la CeBIT – Hanovra – cel mai mare Târg de calculatoare din lume

 

La Hanovra se desfășoară anual cel mai mare târg de calculatoare anual din lume – celebrul CeBIT -, iar la evenimentul de anul acesta, intiutulat „golden event for digital business”  au participat anul acesta peste 3000 de expozanți din 70 de țări. Târgul a fost dominat de  Inteligența Artificială (I.A), iar partenerul-oaspete a fost Japonia cu peste 200 de societăți și care a creat a doua atracție a târgului cu tema „Roboții și robotica”, tehnologii noi, cu multe aplicații practice. Japonia este în lume vârful în digitizare. Hiroshi Ishiguri, așa-zisul patriarh al roboților,  i-a incintat și surprins pe cei peste 220.000 vizitatori cu răspunsurile la întrebările specialiștilor, cât și cu roboții, mașinile conduse de roboți sau cu celebrul robot humanoid „PEPPER”, care recunoaște oamenii după gestica și mimica lor. Roboții sunt utilizați practic la recepțiile de la hoteluri, din locații de primiri cu caracter social sau în spațiile comerciale.  În Japonia roboții nu sunt ceva neobișnuit în viața cotidianaă, fiind utilizați la locurile de muncă, în industrie,  în medicină și chiar în școli.

O aplicație extraordinară a fost  „TICKETEASY”. Aceasta este concepută ca o soluție de rezolvare a transportului în comun. Clientul pornește aplicația (app) pe telefon, tabletă sau orice alt dispozitiv și alege stația, gara de pornire. Pe baza unor senzori, aplicația îl coordonează automat, la urcarea și coborârea din mijlocul de transport, rezervându-i inclusiv biletul de călătorie. În cazul mai multor deplasări în aceeași zi, biletul se achiziționează în varianta cea mai economică de abonament zilnic.  Aplicația poate functionala „live” la unul dintre cele mai mari evenimente din Germania, programate în 2018: deschiderea marelui aeroport din Berlin.

S-a gravitat înjurul întrebării când „mașina” va fi mai pricepută, mai abilă sau chiar mai  șireată decât omul? Se fac deja pariuri între specialiștii IT când se va petrece acest fenomen? Aplicațiile digitale sunt tot mai complexe și știu tot mai multe, este deja o certitudine. În SUA, Inteligența Artificială ( I.A.) este în studiu pe diverse domenii și se lucrează inclusiv la studii juridice. Medicii folosesc I.A. la diagnoze și la planurile de tratament. Indiferent de asistentul digital (Siri, Cortana, sau Echo) în spate se ascunde întotdeauna Inteligența Artificială.

La târgul CeBIT s-au prezentat șanse și posibilități nemărginite de aplicabilitate în cele mai diverse domenii.

Astăzi, deja avem autovehicule care circulă autonom, un mic pas despărțindu-ne de intrarea aplicației pe piață. Inteligența Artificială știe cu mult mai multe decât să conducă un autovehicul. Computerele ne ajută să programăm tot felul de aplicații, inclusiv roboții care, printre altele, ne pot ajuta copiii la lecții.

Dacă până nu demult mașinile au preluat de la oameni munca grea, fizică,  astăzi ele ne ajută să gândim. Cercetarea cu I.A. este extrem de vasta, fascinantă și în multiple planuri: în industria militară roboții menajează, protejează viața soldaților; în comunicații, softul de recunoaștere al limbilor din telefon ne scrie știri, ne dă informații ca și cum ar fi dictate de noi, corectându-ne până și gramatical. În medicină,  fără bazele imense de date, nu s-ar fi ajuns la rezultatele spectaculoase de azi.

Deci, care este reversul I.A.? În următorii 10 – 30 de ani ocupațiile și chiar serviciile noastre vor fi în mare parte legate și acaparate de roboți și robotică. Ce ne ramâne de făcut? Futurologii se ocupă să nu ne speriem…

Foto: urbanpost.it

Notă: Arădeanul Tudor Caracioni este inginer și om de afaceri, fondatorul Contor Zenner – între  1993 și 2011,  una dintre cele mai puternice întreprindere private din vestul României.

Tudor Caracioni, 13 iulie 2017 12:14