NAȚIONAL

ELAN SCHWARTZENBERG, într-un interviu senzațional din Tel Aviv, despre preaputernicii zilei de ieri și de azi: „Poate mă întorc cu Codruţ Marta!”

 

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dat în urmărire internaţională în luna iunie 2016, şi care se află în Israel, a oferit un interviu difuzat vineri seară de B1TV, în care şi-a exprimat regretul că a păstrat tăcerea atâţia ani şi a explicat de ce nu s-a mai întors în România. În interviul realizat marţi de jurnalista Sorina Matei în Tel Aviv, Schwartzenberg a mai vorbit despre serviciile secrete şi despre relaţii cu oameni politici.

Despre fuga din România, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi și Sebastian Ghiță

Omul de afaceri cu mandat internaţional de arestare pe numele său susţine că nu a fugit din ţară în 2012 şi că pe vremea aceea nu exista niciun dosar pe numele său. „Nu am fugit deloc. E unul dintre basmele inoculate de DNA. În 2012 nu exista niciun fel de dosar, niciun fel de culpă. În iunie-iulie 2012 am plecat în vacanţă cu fiul meu minor, cu un avion privat, intenţionând să mă întorc peste o lună“. Potrivit omului de afaceri, cineva a intervenit şi i-a transmis că este vizat în ţară de un „grup din sistem“ şi că va avea parte de înscenări. „Înainte să plec, m-a avertizat cineva din SRI, din cercul apropiat lui Coldea, că mi se vor face înscenări şi multiple dosare“, susţine Schwartzenberg în interviul pentru B1TV. Acesta a povestit că ar fi încercat în mai multe rânduri să transmită procurorilor DNA că este dispus să vină din Israel să le răspundă întrebărilor, dar Kovesi i-ar fi răspus peste o lună că refuză audienţa. „Mă sună un procuror de la DNA, Dan Badea, în 11 august, care mi-a zis că în două zile trebuie să mă duc la el la birou. I-am zis că îi voi trimite avocaţii. A fost violent cu mine, mi-a spus că îmi va face mandat. Am continuat vacanţa de la Monaco în Israel. Avocaţii m-au sfătuit să nu mă întorc în ţară până nu se limpezesc lucrurile. Un avocat de-al meu i-a scris lui Kovesi, în engleză, că vreau să vin la DNA. Doamna Kovesi a făcut două lucruri: a răspuns brutal. A răspuns în română, în două rânduri, că îmi refuză audienţa, se crede un os regal, şi că mă citează prin comisie rogatorie. Apoi, la câteva zile, cei de la DNA, cu mascaţii, au spart 20 de apartamente de la Bucureşti, la prietena mea, fratele meu, care aveau o singură vină, că mă cunoşteau. Mascaţii şi spartul uşilor la 6 dimineaţa e apanajul teroriştilor sau al traficanţilor de droguri. Am avut mandat de siguranţă naţională şi în 2009. Nu ştiu de ce, că nu am făcut terorism. M-aş bucura dacă mi s-ar răspunde câte mandate am avut şi din ce motive”, a mai spus omul de afaceri care este în Israel, ţară care nu extrădează. Cum a ajuns cu mandat internaţional de arestare? „Legea spune că în momentul în care trebuie să citezi pe cineva îi dai citaţie, apoi emiţi mandat. Ei au emis mandat de arestare, în 2016, explicând că nu au ştiut unde să mă citeze. Acum o lună m-au trimis în judecată şi în faimosul dosar văd multiple acte unde erau hârtii în care era domicliul meudin Israel. Deci ei puteau să mă citeze simplu şi conform legii. Fratele meu le-a dat un număr de telefon care nu era bun. Eu am aceleaşi numere de 20 de ani. Dacă ei îmi arată că mi-au dat un sms sau un mail de avertizare, eu îl mănânc“, a mai spus omul de afaceri.
Elan Schwartzenberg a mai declarat că Sebastian Ghiţă i-ar fi mărturisit că intrase într-un joc foarte mare şi că ar avea susţinerea totală a lui Florian Coldea. „Ghiţă nu mă minţise, chiar avea susţinerea lui Coldea. Am văzut acea mână nevăzută care îl proteja, îl ghida. Ghiţă a fost dominiat total, controlat, speriat de generalul Coldea. Îmi pare rău de ce o să fac. Eu sunt captiv la SRI şi DNA. Poate voi scăpa, ori ajung la puşcărie sau la 3 metri sub pământ“, a mai spus omul de afaceri.

Despre relația cu Sorin Blejnar

„Când era şef ANAF, Blejnar mi-a spus că există nişte forţe deasupra lui, din sistem.“ „Cu Blejnar am avut o relaţie frumoasă, dar nu au funcţionat lucrurile când prietenia s-a suprapus cu funcţia. I-am bătut la uşă de două ori, prima dată când i-am spus că echipamentele de la Realitatea sunt sub sechestru la ANAF. Tu, ca şef ANAF, cu datorii imense de la Realitatea, trebuie ori să le sigilezi la ANAF ori le muţi în sediul în care funcţionează societatea, adică la Willbroock. În niciun caz nu pot sta la RTV, la Sebi Ghiţă. A ridicat din umeri şi mi-a spus că-i pare rău că nu poate să mă ajute, că era şi legal, dar există nişte forţe deasupra lui, din sistem. Eu nu ştiu la ce se referea. La Băsescu , SRI, DNA sau Sfântul Petru. L-am întrebat şi ridica din umeri şi se uita în sus“, a mai spus Schwartzenberg.

Despre relația cu Codruţ Marta și ziua dispariției sale

„Oamenii sunt nebuni de legat. Se repetă o minciună, oricât de abominabilă, de o sută de ori şi, la un moment dat, primeşte greutate de adevăr”, a declarat Elan Schwartzenberg. „Eu am considerat că, în general, dacă sunt nevinovat, nu văd de ce mi-aş spăla rufele în presa. Codruţ a fost, este şi va fi prietenul meu“. Afaceristul susţine că este absolut convins că Marta este în viaţă: „Sunt convins că este în viaţă. Nu am avut niciodată şi nu am nici astăzi vreun motiv să-l omor, vreo râcă“. Schwartzenberg a vorbit în cadrul interviului şi despre ziua în care a dispărut Codruţ Marta: „Acea zi, datorită contextului, a fost una dintre cele mai aglomerate zile din viaţa mea. Am fost în birou la Realitatea, apoi a fost la mine acasă Codruţ – a vrut să se vadă discret cu nişte personaje. În acea zi, după ce a fost la mine acasă, am apucat să ajung în oras să mă văd cu Blejnar, să ajung ulterior la o masă la care se afla şi un procuror DNA, m-am văzut cu cineva din conducerea UDMR, posibil cu Gyorgy Frunda, un domn respectabil, mai în vârstă, foarte domn. Nu mai ţin minte ce am vorbit cu el. Apoi, seara, erau două persoane publice, două oficialităţi din străinătate aflate în România, cu care am luat masa la 7 seara. În acea zi am rezolvat şi cazul lui Codruţ Marta“. Omul de afaceri a negat vehement că ar fi avut vreo divergenţă cu Marta: „Nu am avut în viaţa noastră vreo divergenţă, ştiu că există dovezi concrete asupra existenţei lui Codruţ Marta bine mersi ulterior prezenţei sale la mine acasă. Sper că la un moment dat o să lămurim acest mister. Nu sunt îngrijorat pentru soarta lui Marta. Poate că şi el la un moment dat în viaţă a primit o informaţie punctuală că a doua zi dimineaţa urma să fie luat de acasă. Poate s-a gândit că este mai bine să continue în altă parte, decât să se întoarcă acasă. Nu ştiu ce informaţii a primit el la respectiva întâlnire la mine acasă, poate i s-a spus acest lucru. Ulterior, a apărut dosarul lui cu motorina“. Dispariţia lui Codruţ Marta a fost declarată pe 25 mai 2012, de a doua soţie a acestuia, Andreea Marta. Ea a precizat că şi-a văzut ultima dată soţul pe 21 mai 2012. Când are de gând să se întoarcă în România? „În ziua în care pot fi judecat de procurori, judecători, de modelul doamnei Dana Gârbovan. Acest model îmi conferă siguranţa că aş putea fi judecat corect. Aş vrea să ne lămurim de ce procurorul-şef al DNA umblă cu poza mea şi Udrea. Cât timp proprietari de media plătesc salarii la jurnalişti şi tolerează ca angajaţii lor să preia informaţii de la DNA, nu doresc să calc în ţară. Mi-e foarte dor de România şi aştept să mă întorc acolo când va exista o stare de normalitate. Poate mă întorc cu Codruţ Marta!“

Sursa text: adevarul.ro

 

Critic Arad, 24 februarie 2018 4:03

2795A903-5D81-491D-8006-508AB8CF5B65sebastian-ghitalaura_codruta_kovesielan-schwartzenbergcoldeacodrut-martablejnar