CAMPANII

[ELECTORAL] Liviu Tuturici – ALDE: „Sunt convins că România se poate vindeca. Ca medic, ca om, ca român, am datoria de a participa la vindecarea ţării”

 

Liviu Tuturici este preşedinte al OT ALDE – Arad

– Sunteţi în campanie.

Da, candidez din partea ALDE şi, ca urmare, sunt angrenat în campania electorală.

–  Nu păreţi foarte vorbăreţ.

–  Sunt un om de acţiune. Prefer să las faptele să vorbească. Sunt, însă, convins de două aspecte certe: unu, că ALDE are o echipă puternică în această campanie, şi doi, că electoratul nu va mai fi păcălit. Cred că ne maturizăm ca democraţie. E un proces lung şi anevoios, în România chiar mai anevoios decât în alte părţi.

–  A propos de alte părţi… Sunteţi bucureştean, nu?

–  Cu numele şi cu unele expresii pe care le folosesc, da. Cu inima, sunt la Arad. Trăiesc aici de nouă ani, muncesc în Arad, am prieteni arădeni şi, sincer, nu înţeleg prea bine povestea asta cu patriotismul local folosit doar în ajunul alegerilor. Dacă e să o luăm după ereditate, majoritatea celor care conduc destinele oraşului, începând cu edilul, nu sunt născuţi aici. Asta îi face mai puţin arădeni ?

–  Corect. Mergem mai departe. Sunteţi cadru didactic şi medic. Şi deveniţi, pas cu pas, vocea colegiului.

–  Da. Dar, trebuie să fac o mică modificare. În sensul că sunt medic şi cadru didactic. Şi da, am o problemă cu terfelirea imaginii medicilor. Mai ales în presă, dar în tot spaţiul public, de fapt.

–  La ce vă referiţi?

–  Mă refer la un conglomerat de atacuri mediatice, îndreptate împotriva medicilor, în dorinţa (şi reuşita) de a nu schimba un sistem medical proiectat greşit, ci a anatemiza cea mai umană şi importantă profesie, aceea de medic. Vedeţi dumneavoastră, e mult mai simplu să arăţi că problema sănătăţii sunt cei câţiva doctori şpăgari, cruţând astfel adevărata problemă, adică sistemul însuşi. Cruciada aceasta împotriva medicilor nu face decât să adâncească problemele sistemului, adâncind asfel şi inechităţile inerente şi făcându-ne pe noi, medicii, să nu mai credem în nimic. Şi pe mulţi dintre noi să caute alternative în exteriorul ţării, unde sunt mult mai bine plătiţi şi, în primul rând, respectaţi.

–  Totuşi, dumneavoastră credeţi în ceva. Altfel nu aţi candida.

–  Sunt convins că România se poate vindeca. Ca medic, ca om, ca român, am datoria de a participa la vindecarea ţării. După puterea şi priceperea mea. Şi da, cred că un liberalism autentic şi actualizat, reprezentat de ALDE, este începutul vindecării.

–  Pentru final, un cuvânt pentru adversarii politici.

–  Bineînţeles. DRAGILOR, SUNT AICI. NU PLEC NICĂIERI.

–  Vă mulţumesc. Multă baftă duminică !

–  Mulţumesc mult.

 

Basil Muresan, 6 decembrie 2016 8:57