CULTURĂ

„Eroii imposibilului”, de Liliana Moldovan – o carte pentru oamenii „normali” despre reușitele persoanelor cu dizabilități

 

Volumul de interviuri EROII IMPOSIBILULUI  – medalie de argint pentru o membră a Ligii Scriitorilor din Arad: Liliana Moldovan

Apărut în luna martie a acestui an, volumul de interviuri „Eroii imposibilului” de  Liliana Moldovan este o carte unică în felul ei, fiind prima culegere de interviuri despre poveștile de succes ale unor persoane cu dizabilități care s-au remarcat prin realizări deosebite în domeniul literar, artistic, sportiv, universitar  și anrteprenorial. Din momentul apariției și până în acum,  portretele celor „15 eroi ai imposibilului” au fost prezentate publicului din Tîrgu-Mureș, Reghin, Alba Iulia și Brașov, pe parcursul unui turneu editorial care a stat sub semnul ideii că viața persoanelor cu dizabilități nu trebuie receptată ca un șir neîntrerupt de tragedii și eșecuri. Dimpotrivă, ea poate fi construită pe structura unor realizări de succes.

În privința autoarei, trebuie să menționez că face parte din Liga Scriitorilor Români – Filiala Arad și este inclusă în antologia „Urzeala cuvintelor” , prima lucrare antologică editată de filiala noastră și apărută la Editura Fudației “Ioan Slavici” din Arad. De asemenea, Liliana Moldovan este redactor-șef la Agenția de presă din Germania  „AȘII ROMÂNI” ( www.asiiromani.com)  și la ziarul tipărit „VOCEA TA”, destinat românilor din diaspora și distribuit în  Austria, Belgia, Germania și Olanda.

În plus, coperta  volumului de interviuri care prezintă poveștile de succes ale unor persoane cu dizabilități din țară și din lumea largă este creată de artistul arădean Alexandru Pecican, prefața cărții este semnată de  poetul Marius Pașcan, iar volumul este un produs literar al Editurii „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca. Efortul colaborării  Lilianei Moldovan cu  intervievații, dar și cu editura, a fost apreciat atât la Târgu-Mureș în cadrul Festivalului „Art for Change” organizat de Fundația „Alpha Transilvană” (1 aprilie 2016, Tîrgu-Mureș), la Târgul de carte „Alba Transilvană” organizat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” (20 mai 2016, Alba-Iulia) dar și la Salonul de carte „EURO INVENT” (21 mai 2016, Iași), unde, ca urmare a deciziei unui juriu format din  42 de membrii, volumului „Eroii imposibilului” i s-a acordat Medalia de argint.

Iată un eveniment pe care aș vrea să îl primim cu bucurie și să îl apreciem, fiindcă medalia nu e destinată doar autoarei cărții, ci, mai ales, celor 15 „eroi” ai acesteia, care au decis să își depășească limitele fizice, au reușit să treacă peste barierele sociale și educaționale, peste prejudecățile de tot felul, demonstrând că pot transforma lumea în care trăim într-una prietenoasă,  mai frumoasă și mai bună.

Interviurile din volumul „Eroii Imposibilului” așteaptă să fie citite de toți cei au nevoie de un plus de motivație, de acei oameni care-și  iubesc semenii  (cu dizabilități sau nu) și îi apreciază pentru ceea sunt și fac, dorind să trăiască departe de invidii, răutăți și discriminări.

Lucia Bibart, 12 iulie 2016 9:07

liana-moldovan