miercuri, martie 29, 2023

Eu pe cine semnez?

 

E început de săptămână şi aproape sfârşit de septembrie. Afară toarnă, cam aşa cum turna fostul preafericit la fosta securitate. Stau şi mă prefac că meditez (pot să mă prefac foarte bine, aproape cred şi eu). Şi îmi amintesc de oamenii care vând în piaţă, şi pe vremea asta. Şi gândul îmi fuge douăzeci de metri mai încolo, la cei care adună semnături pentru parlamentare. Oare sunt şi azi acolo? Oare semnează cineva, pe potopul ăsta? Oare semnează cineva? Cine? Pentru cine?

Deoarece asta e o problemă extrem de reală. Adică, oamenilor li se cere să semneze nişte liste, să îşi dea de bunăvoie datele personale, cum ar fi codul numeric personal, dar nu se cunosc numele candidaţilor pentru care se semnează. Se merge pe ideea că vei semna pentru partidul în cauză. Doar că, din punct de vedere doctrinar, e o mare varză. Social democraţii nu mai sunt social democraţi, au devenit un fel de liberali, Liberalii s-au afiliat la popularii europeni, iar de liberalismul lor s-a ales doar numele, devenind mai mult un exponent pseudo creştin demovrato-globalisto-corporatist. Popularii sunt un fel de extremă dreaptă, iar ALDE îşi caută încă adevărata identitate liberală. E o varză fără sfârşit, e şi normală privirea caprină a majorităţii vaste a electoratului. Bine că nu mai e ovină, veţi zice, nu mai suntem oi duse la abator, suntem capre libere. Da, şi-o să ne facem varză, din pomeni electorale, şi-o să stăm capră, iar şi iar.în fine, gata criza, scoatem cioburile din mână, băgăm o pastilă şi continuăm.

Deci, hai să ne punem puţin în locul ăluia de semnează o listă de candidaţi, fără să ştie numele candidaţilor. Ei, că le cam ştiu eu, e pentru că sunt conectat la malaxorul de căcat numit politica arădeană. Dar cetăţeanul simplu, semionest, el ce face? Pe cine semnează? Că poate îi place de Igaş (fără forţări, e un exemplu, nu transpiraţi mai mult decât trebuie !), dar nu-i place restul PNL, adică el crede că i-l dai pe Costel, şi iacă-tă, Şcheau. Ce semnează, mai exact, omul alegător? Pentru că avem o problemă, una mare, dacă în patru ani partidele nu reuşesc să îşi anunţe candidaţii, iar listele se fac pe genunchi, cu juma de oră înainte de închiderea birtului, sau în holul biroului electoral judeţean? Goana asta după banii potenţialilor parlamentari e aprigă, mânuşile nu se dau jos, că ăştia n-au mănuşi. Au doar sânge pe mâini şi zaţ în suflet. Pentru că următorii ani, până la viitoarele alegeri, se bagă zoţi într-un balez mecanic, în care întreaga gaşcă se preface că munceşte, când de fapt se ascut cuţitele pentru viitoarea repriză de asasinate.

Şi plouă în continuare. Aud că în Micalaca iar e inundaţie. Sar peste ateismul meu, şi rog divinitatea să continue potopul. Să ne înnece.

Să ne spele.

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.