joi, mai 26, 2022

EVENIMENTUL ASTRONOMIC AL ANULUI: Nava spațială Cassini, în explorarea planetei Saturn [FOTO/VIDEO]

 

 

Nava Cassini a fost lansată de agenția spațială NASA în urmă cu 20 de ani ( în 1997) și a surprins cele mai senzaționale imagini cu atmosfera planetei Saturn. Cassini a fost lansat în octombrie 1997 și a ajuns pe orbita Saturn în iulie 2004. Sfârșitul misiunii este stabilit pentru 15 septembrie 2017.

 Nava spațială Cassini a trimis imagini impresionante pe care le-a realizat în timp ce se deplasează într-o zonă în care nu s-a mai aventurat nicio navă până în acest moment- între Saturn și inelele sale. Imaginile din galerie sunt primele imagini pe care Cassini reușește să le surprindă și sunt inedite pentru că surprind în detaliu structura inelelor lui Saturn.

Misiunea Cassini a fost lansată cu un scop bine determinat, anume de a studia în detaliu atmosfera acestei planete, lucru care a inclus detectarea unor potențiale forme de viață în sistemul nostru solar și elucidarea unor informații importante cu privire la vecinul nostru gigantic. Misiunea se va încheia pe 15 septembrie 2017, timp în care nava va captura date și imagini surprinzătoare din spațiu. Printre aceste informații proaspete se numără și fotografiile spectaculoase ale unui uragan gigantic de pe Saturn și cele mai detaliate imagini cu atmosfera acestei planete.

Misiunea Cassini costă 3,2 miliarde de dolari, a fost lansată în 1997, ca parte a unui proiect realizat prin colaborarea agențiilor NASA, Agenției Spațiale Europene și a agenției spațiale italiene. Nava spațială a orbitat în jurul planetei Saturn începând cu anul 2004, și în decursul acestui timp a capturat mii se imagini incredibile cu acest gigant și cu sateliții săi.

Ca parte a finalului misiunii, Cassini va survola de 22 de ori în jurul orbitei planetei Saturn. Atunci nava Cassini se va apropia într-atât de mult de atmosfera superioară a planetei, încât va arde ca o cometă.

Misiunea va culmina cu un nou progres în domeniul cosmologiei, iar NASA susține că  ne putem aștepta la noi date în lunile care urmează.

În acest moment, Cassini este poziționată într-o deschizătură din atmosfera planetei Saturn, cu o lățime de aproximativ 2,400 de kilometri, iar nava s-a deplasat în acest interval cu o viteză de 77.000 kph, ca parte a „marelui final” al misiunii de explorare. Vehiculul s-a folosit de antena sa, care are forma unei farfurii mari, ca scut împotriva particulelor din această regiune. Deși cercetătorii erau destul de siguri că această mișcare va dezintegra nava, aceasta a supraviețuit presiunii, ceea ce înseamna că poate transmite datele colectate către Pământ.

Nava spațială trimsă să survoleze sateliții planetei Saturn, în cadrul misiunii Cassini, ne oferă imagini detaliate cu inelele planetei. Drept urmare, se pot identifica zone ale acestora, supranumite „paie” și „elice”.

Este surprinzător faptul că  imaginile capturate  de nava Cassini suntextrem de clare și oferă extrem de multe detalii  ca urmare a unei apropieri considerabile de Saturn. Această realizare este atât de importantă pentru că ne oferă noi informații referitoare la atmosfera planetei și pune bazele unui nou progres al științei.

Imaginile reușesc să captureze în detaliu zone de 550 de metri, cât ar fi dimensiunea unora dintre cele mai mari clădiri de pe Pămănt

Cele patru imagini ( din galeria foto) puse la dispoziție de NASA reușesc să surprindă în detaliu zonele din atmosfera planetei Saturn pe care oamenii de știință le numesc „paie” și „elice”, datorită formei pe care o au. Astfel, „paie” este o denumire informală dată particulelor din atmosferă care sunt lipite între ele și formează forma de inel, iar denumirea de „elice” vine de la forma pe care sateliții planetei Saturn o sculpează în atmosfera acesteia. Pentru că Saturn are o colecție impresionantă de 60 de sateliți, se pot observa numeroase astfel de forme.

Lansată în anul 1997, nava spațială Cassini survolează începând cu anul 2004 inelele planetei Saturn. Cu toate că aceasta oferea imaginii detaliate și la începutul misiunii sale, se pare că abia acum, spre finalul misiunii,  s-a apropiat suficient de mult de inelele planetei pentru a surprinde atât de bine atmosfera acesteia.

Până la finalizarea misiunii la mijlocul lunii septembrie, se planifică noi survolări în jurul orbitei planetei Saturn. Atunci nava Cassini se va apropia într-atât de mult de atmosfera superioară a planetei, încât va arde ca o cometă.

Cassini a executat, cu succes, la 22 aprilie 2017 cel de al 127 și ultimul survol al satelitului natural Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, trecând la numai 979 km de suprafață. În această perioadă, nava s-a apropiat cel mai mult de stratul de nori al lui Saturn și a realizat cu cele 12 instrumente aflate la bord observații și măsurători, dar și fotografii. Dispozitivul său de analizare a prafului cosmic urma să realizeze prelevări directe de particule în timpul traversării inelelor lui Saturn. Sonda a efectuat prima dintre cele 22 de orbite la cea mai mare apropiere de Saturn de până acum, dintre care ultima, de la 15 septembrie, o va aduce în atmosfera planetei, unde se va dezintegra.

Această coborâre fără precedent a început miercuri, la ora 09.00 GMT. La puțin timp după aceea, Cassini a încetat orice transmisiune timp de aproape 24 de ore.

Misiunea va culmina cu un nou progres în domeniul cosmologiei, iar NASA susține că ne putem aștepta la noi date în lunile care urmează.

Curiozități

 Viteza maximă pe care o avea Cassini era de 444 kilometri pe secundă față de soare pe 25 iunie 1999.

În comparație cu Saturn, nava spațiale a atins 30.7 kilometri pe secundă în timpul manevrei de inserție a orbitei Saturn la data de 1 iulie 2004.

În ceea ce privește Pământul, viteza maximă atinsă de Cassini este de 18 kilometri pe secundă pe 18 august 1999, pe măsură ce nava spațiale a zburat peste planeta noastră de origine, la o altitudine de 1.171 kilometri.

În timpul celei de-a doua călătorii Venus, Cassini a făcut o mărire a planetei la 13,6 kilometri pe secundă, la 24 iunie 1999.

Navele spațiale au zburat de Jupiter la o viteză de 11,6 kilometri pe secundă pe 30 decembrie 2000.

Viteza medie a orbitalului Saturn în jurul Soarelui este de aproximativ 34.700 de kilometri pe oră.

 

Sursa: NASA

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.