marți, martie 28, 2023

EVENIMENTUL lunii, la MUZEU: Expoziția de știință interactivă LABORATOR 2.0, adresată ȘCOLARILOR

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – COMPLEXUL MUZEAL ARAD]

Expoziția de știință interactivă LABORATOR 2.0 (ediția a doua)

Expoziția Științele Naturii/Complexul Muzeal Arad – Piața George Enescu nr. 1

(intrarea dinspre Parcul Copiilor).

06 – 29 noiembrie 2018

Luni-vineri – 08.00 – 13.00

Prețul unui bilet: 12 Ron (adulții insoțitori de grupuri au acces gratuit).  

La cerere Complexul Muzeal Arad acordă adeverințe de participare pentru cadrele didactice.

 

În parteneriat cu instituția COMPLEXUL MUZEAL ARAD organizăm expoziția de știință interactivă Laborator 2.0 (editia a doua), adresată copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, în perioada 6 – 29 noiembrie.

Mulțumită reacțiilor și a aprecierilor celor peste 100.000 de vizitatori care au participat la aceasta expozitie organizata la Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi – aducem si in ARAD, pentru a doua oara, aceasta experienta destinata in special elevilor  claselor  primare.

Prin aceasta dorim sa le oferim posibilitatea de a interactiona in mod practic cu legi, fenomene și concepte din biologie și fizică.

Laborator 2.0” este construit în jurul lumii pline de curiozitate, mister și fascinație a simțurilor. Se va concentra pe principalele 5 simțuri „clasice”, identificate de Aristotel de acum peste două milenii: văz, auz, miros, gust, pipăit.

După descrierea, explicarea și ilustrarea interactivă a celor cinci simțuri, pornim în explicarea fenomenelor care se întâmplă în mediul înconjurător, în această etapă vom prezenta exponate din domeniile fizicii, optică și acustică.

1.Zona de biologie

Aceasta începe cu analiza interactivă a organelor de simț pe baza machetelor construite după modelul anatomic. Apoi explicam modului în care sunt corectate simțurile și analizăm cum se vede lumea prin ochii persoanelor cu probleme de vedere: miopie, hipermetropie, strabism, daltonism.

Continuăm sa aflăm curiozități despre cum văd animalele lumea înconjurătoare cu ajutorul unei aplicații digitale interactive.

Exponate: 5 organe de simț, Exponat creier și nervi, Panou „Look through my eyes” si Zonă interactivă digitală: „Cum văd animalele?”

2.Zona de experimentare și testare a simțurilor

Nu putem vorbi despre simțuri fără să le testam. De asemenea este important să vorbim despre sinestezie și modul în care simțurile lucrează împreună pentru a percepe lumea înconjurătoare.

Vom testa modul în care ne orientăm în mediul înconjurător prin intermediul simțurilor tactil, auditiv, oflactiv sau gustativ.

Exponate: 8 cutii senzoriale folosite pentru testarea simțului tactil

Experimente:  „Ghicește sunetul”;,  „Ghicește mirosul”,  Experiemente cu iluzii, Asocieri sinestezice dintre diferite simțuri.

3.Zona de fizică

Cea mai mare parte din zona de fizică va fi dedicată opticii. Ne vom folosi de cele 15 exponate pentru a ilustra copiilor interactiv și practic diferite fenomene.

Tot în zona de fizică vom vorbi despre acustică și le vom explica copiilor cimatica și funcționarea thereminului.

Exponate:  Curbele lui Lissajous; Dispersia luminii – formarea curcubeului; Dispersia luminii – umbra colorată; Puzzle cu lasere și lumini – reflexia luminii; Efectul Schlieren – cum ceva invizibil devine vizibil;

Fibră optică; Cimatică – dinamica undelor și vibrațiilor; Theremin – instrument muzical electronic acționat prin aer; Oglindă plană; Oglindă infinită – iluzie optică; Oglindă convexă; Oglindă concavă; Zoetrope; Stroboscop – iluzie optică de mișcare; Iluzie optică 3D.

*****

Mai multe imagini si filmulețe demonstrative puteți găsi pe pagina de facebook:

https://web.facebook.com/expolabarad/

Un  tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, acestea se desfășoară din oră în oră în intervalul 08:00-13:00 (sau alte ore daca este cazul), de luni până vineri.

Pentru grupuri de elevi este necesara programarea prealabila la tel. 0760 241 115

 Mai multe informații despre expoziție puteți gasi pe pagina de facebook:

https://www.facebook.com/expolabarad

Monica Sandu (rezervări) – Organizator Expo Laborator Arad  tel. 0760 241 115                                    

Adelina Stoenescu (informații) Complexul Muzeal Arad tel.   0721 803 763

[email protected]

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news