INVESTIGATII

EXECUȚIA unui polițist pe înțelesul tuturor: CAZUL „Claudiu Maleș” – sau cum să arestezi niște infractori violenți fără violență… ca să nu fii inculpat

 

Știrea:
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, prin rechizitoriul din data 10 februarie 2017, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Dărăbuţ Claudiu Ioan şi Maleş Claudiu Romică pentru săvârşirea a trei infracţiuni de purtare abuzivă. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că inculpaţii, în data de 21 iunie 2010, fiind planificaţi să efectueze serviciul de patrulare şi să asigure siguranţa publică în zona OMV Grădişte din municipiul Arad, în calitate de agenţi de poliţie din cadrul IPJ Arad, au adresat injurii și au exercitat mai multe acte de violență asupra părților civile T. V. V. și P. I. V., fiecare dintre aceștia necesitând mai multe zile de îngrijirii medicale pentru vindecare. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare la Judecătoria Arad”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

 

Amănuntele:

După ce termini o școală și nu intri în Poliție pe bază de „sarsana”, ești mândru de tine ca om și că îți faci familia fericită – e un sentiment firesc, nu-i așa? Astea toate până într-o seară, când îți intri în atribuții și te pune dracu să surprinzi 2 hoți de motorină. Primul impuls este să dai curs la ceea ce ai învățat în școala polițienească: să reacționezi legal, imobilizând hoții și chemând șeful de tură, o echipă operativă, un criminalist și un judiciarist, până la urmă chiar și martori, pregătit pentru ceea ce va urma. Toate bune și frumoase, motorina ajunge in rezervoare, hoții prinși, patronii firmei de TIR-uri și inclusiv șoferii toți FERICIȚI că Poliția mai e și poliție.

Numai că această fericire a durat exact ca în povești: 7 zile – și să vedem care e explicația e o obligație atât morală cât, mai ales, legală.
Astfel suspecții, cu un grad foarte „avansat” de școlarizare (4 – 6 clase) și niște oameni foarte cinstiți (unul dintre ei făcând și puțin bulău), în sat fiind cunoscuți ca o fracțiune a „Haiducilor lui șapte cai” și având diferite plângeri penale de corecți și educați ce sunt, s-au gândit să inveteze o poveste demnă de un Oscar cu accente  dramatice. Filmul lor este unul scurt, plin de „durere” și „bastoane”, improvizat  „pe genunchi” – spun asta așa cum ei susțin că unuia dintre ei i-a fost ruptă mâna, deși a scris 3 pagini despre cele întâmplate, iar celălalt a „văzut” tot deși tovarășul lui era in duba poliției, geamurile dubei erau negre, el purtând ochelari cu dublă dioptrie, afară fiind o beznă totală… știi cum zic: noaptea… ca hoții.
În toată această hărmălaie, o entitate divină, printr-o magie, face ca din toată această bravură polițienească să fie acuzat agentul Maleș Claudiu de purtare abuzivă – „purtarea abuzivă” fiind exact metoda intreruperii furtișagului!

Întrebările:

Să punem niște întrebări de avocat obraznic… dacă așa stă treaba:
– Purtarea abuzivă vine de la reclamația că hoții au fost duși cu duba, nu cu taxi pe ritm de manele?
– Purtarea abuzivă se datorează a sumei de 20.000€ de persoană pe care o cer suspecții?
– Purtarea abuzivă vine că agentul Maleș Claudiu era obligat să cheme o altă patrulă din alt județ?
– Purtarea abuzivă a polițistului a fost din cauza promptitudinii – sau trebuia să nu-i vadă?
– Dacă în toată această purtare abuzivă agentul își lua o rangă în cap de la acești „oameni onești”, nu-i așa că apăreau în presă, iar lacrimi și tristețe și dezbateri pro domo despre „folosirea armei din dotare”, suspine de „ce om deosebit a fost”  și comentarii răutăcioase gen „ce arestare exemplară a făcut, dar și-a luat-o-n freză”?
– Oare au ajuns polițiștii sa fie doar o simplă patrulă de cetățeni plătiți de vreo asociație de locatari, iar când vede o faptă pe viu, să ajungă polițistul să sune pompierii sau armata?
– Cătușele să fie din jeleuri? Pistoalele din pluș? Dubele să nu mai fie atât de înfricoșătoare și să fie schimbate cu trenulețul pentru copii al primăriei?
– Cum să procedeze un polițist pentru a-și face meseria și a nu fi acuzat de purtare abuzivă?

P.S.: Parte cea mai interesantă și aproape ilară a acestei povești este că suspecții au și un martor, martor care în seara respectivă a fost dus în poliție de o altă patrulă de la un scandal din zona Boul Roșu (deci cu o altă speță). Infractorii, împrietenindu-se pe holurile instituției și spunându-și ofurile, s-au gândit că, din aceeași categorie  fiind, se pot ajuta unul pe altul!
Ce va decide LEGEA – sperăm că va fi în conformitate cu litera și spiritul ei.

Eustache Cantemir, 17 august 2017 8:18