luni, februarie 6, 2023

Exponatul lunii martie la Complexul Muzeal Arad este un vas de mari dimensiuni produs în CENTRUL DE OLARI de la Birchiș

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Exponatul lunii martie la Complexul Muzeal Arad este un vas de mari dimensiuni, folosit pentru gătit, cu prilejul botezului, nunții sau înmormântării, de întreaga comunitate din lumea satului.

Vasul, produs în centrul de olari de la Birchiș (județul Arad), face parte din Colecția de Etnografie a Complexului Muzeal Arad și este expus în luna martie la Muzeul de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor).

 

Program de vizitare:
Marți-Duminică: 09.00-17.00.

„Centrul de ceramică din Birchiş, de pe Valea Mureșului, şi-a încheiat activitatea în urmă cu aproximativ 60 de ani. Aici se produceau şi oale de capacitate mare folosite de comunităţile locale la diferite evenimente cum ar fi botezul, nunta sau înmormântarea.
Pentru ca un vas de asemenea mărime să poată fi ridicat pe roată era nevoie de doi olari. Vasul a fost prevăzut cu două torţi pentru o mai bună manevrabilitate.
Ornamentarea este simplă constând din două brâuri alveolare. O rezistenţă sporită o dă vasului aplicarea unei plase de sârmă.Existau în trecut meşteri “drotari” ambulanţi specializaţi în confecţionarea unor astfel de plase de sârmă.
Mâncarea făcută în acest tip de oală necesita timp (fierbere chiar şi 24 de ore), dar era foarte gustoasă” – Dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf.

Promo:
Dr. Gabriel Hălmăgean, etnograf
Nelu Scripciuc, artist fotograf

Mai multe detalii:
Pagina de Facebook Complexul Muzeal Arad

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news