joi, august 11, 2022

FESTIVALUL BERII – Arad, 2022: o ecuație matriceală cu coeficienți complecși, pe care ca s-o înțelegi ai nevoie de UN REFRESH și o nouă formă de empatie: să-i pui pe YNI Sebi pe aceeași scenă cu Zdob și Zdub, să nu se bată nimeni decât pe locurile din față și să nu se-njure decât „coada de la budă”!

 

REPORTAJ-ACTUALIZARE LA ȘTIREA ASOCIATĂ

N-a fost pentru „urechi fine”, n-a fost pentru sociofobi, nici pentru intelectuali de birou, nici pentru yoghini, hipioți conservatori, creștin-ortodocși fundamentaliști, doamne profesoare de limba română pensionare sau domni de filosofie maghiară activi, n-a fost pentru hateri profesioniști, pentru comentatorii de pe aradon, nici măcar pentru politicieni n-a fost și nici măcar pentru cei mai proști dintre noi: FESTIVALUL BERII – ARAD, 2022 a fost pentru ARĂDENII DE RÂND… așa cum sunt ei… mai fraieri sau mai șmecheri – depinde pe ce stradă stau.

Și-au fost din capătul Aradului Nou, toți care au avut 50 de lei de pe Tarafului, din Boul Roșu unul n-a fost absent, Micălaca, Alfa, Vlaicu nu mai vorbesc, masoni, patroni, băieți care nicio treabă n-au cu nimeni și nici nu-s curioși cine cântă, vreo 25% pentru Zdob și Zdub – aproape niciunul pus pe scandal căci, oricum, dacă nu-i calma muzichia, îi calma băutura, iar dacă nici așa nu mergea, interveneau nevestele și le stingeau becul.
Polițiștii locali au fost, ca de obicei, degeaba.
(punem poza asta cu fostul sediu doar așa, ca-n bancul cu gloaba la târg: să-i facem de râs).

MARELE MINUS – BUDELE PUBLICE…

„Bă, frate, o budă ca lumea nu sunteți în stare să faceți în căcatul ăsta de oraș!” – cea mai des auzită înjurătură la coada la pișat care s-a format în fața budelor ălora „ecologice” (zău, bă, poluarea olfactiv-vizuală e „eco” sau cum?!). Nu trebuie să fii paranoic ca să și se pară o banalitate că, dacă te-a pus naiba să te atingi de gaura aia, riscul de a te infecta cu oareșce dermato-venerică e același cu a te prosti dacă te-nscrii într-un partid.
Tre`să fii familiarizat de mic cu tehnica „cum să te piși fără să iei vreo boală”… hai că noi suntem – da`care nu-i?!
Și-au fost minori și majori în proporție de 50/50!

MARELE PLUS: N-AU FOST NICI ȚÂNȚARI, NICI POLITICENI ÎN GRUPURI LARGI!
În fapt sâmbătă, seara centrală a evenimentului, au fost părinții la Zdob și Zdub cu pruncii la YNY Sebi

Un fel de MEDIE – foarte interesant de calculat pentru un sociolog ecuația asta matriceală.
Și să tot fie vreo 15 ani de când n-a mai fost ștrandul atât de (demn de) vizitat.

Vreo 30.000, cu C.N.P.-uri diferite la o numărătoare subiectivă (vom actualiza numărul când vom primi datele oficiale, cu plătitorii de bilete și abonamente) să tot fi fost prezenți în cele trei zile: de la procurorul Miron Codrin care a venit să vadă ce fras` bagă YNI Sebi de face vizualizări pe YouTube mai multe decât Metallica până la noi… care n-avem nicio problemă în a asculta Bach, bagabonți ruși și Albert NBN concomitent… mai ales dacă-i musai – fiind obișnuiți cu schizofrenia acestor vremuri și aproape fani.

YNY Sebi – un subiect foarte… FOARTE sensibil și greu de înțeles pentru cei neieșiți din case sau fără copii-prieteni

N-avem nicio problemă, deci, în a-mi face (vorbesc la plural pentru că eu suntem mai mulți în acest reportaj) selfie cu YNY Sebi (și vorbesc serios că am așa ceva în telefon… dar nu-s suficient de diliu la ora asta să public un selfie cu un minor care comite ilegalități:)).

Puștanul ăsta de 17 ani te face la bani, la orice campionat de agățat-viteză, la influență, la câți adună numai din TikTok-ăreală comițând obrăznicii pe care dacă i le citești maică-tii face atac cerebral după două propoziții. E mereu înconjurat de o trupă de „tovarăși pe stil nou” care nu te lasă să te apropii decât „filtrat” – și asta doar după ce treci printr-un prim filtru de gărzi de corp… vă zic sigur: e mai bine păzit decât un președinte și mai dorit la masă de orice puștan de generația 8 – 18 (+/-).

S-au înghesuit la Pachoulito mii de prunci, claie peste grămadă, ca să-și facă poze cu el mai ceva ca la Michael Jackson pe Otopeni…no… fă-i ceva la prunc dacă tot l-ai dus acolo… nu-l lăsa să-și facă poze cu „ăla lud care cântă pornoșaguri pe internet, maică”!… (Că parcă tu, când asculți Paraziții sau Azur, și beat și treaz, ești mai breaz!)

Și când pleacă la mașină ca să plece la alt chef, pleacă așa:

@ynysebi

#fy

♬ Element – Pop Smoke

Aroganță?… Puerilism deviant?… Sindromul Tourette?…
Așa, și?! Să vezi tu ce făceau de-alde Baudelaire sau Rimbaud la vârsta lui!…
Ori Eminescu – ăla de pe bancnota de 500... fugea de-acasă. Și înjura mult mai dihai decât ăsta micu.
Sau creștem vreo generație de sfinți și n-am priceput încă niciunul asta?!
„Ăștia o să ne plătească nouă pensiile?!” – te lamentezi.
Da – că din ăia 30.000, între 15 și 20.000 au venit pentru YNY Sebi – oricât de paradoxal ți-ar părea asta… de revoltător, mânca-ț-aș, iar părinții au venit pe ștrand ca să nu-și lase singuri pruncii la YNY Sebi după ce i-au bătut pe net numele, pretextând că „vin și ei să-i vadă pe Zdob și Zdub pentru că TRENULEȚUL!
Pentru că a fost YNY Sebi pe afiș, festivalul a fost un succes – altfel era pe minus (calculăm împreună care vă revoltați) – deci e deja 1-0 în minutul 17 pentru YNI Sebi în raport cu STATUL ROMÂN – că ăștia „din generația noastră” sunt la putere și tocmai vă cheltuiesc pensiile pe următorul secol.

Zdob și Zdob a fost ca o consolare pentru nostalgicii care am dormit cu capul pe masă la Tanamera… din seria „vezi că n-am dormit degeaba?!”

 

FOTO PRINCIPAL: https://festivalulberiiarad.ro/

…………………………………………………………..

ȘTIREA PRINCIPALĂ

[COMUNICAT DE PRESĂ] (22 iunie, 2022) După 15 ani de absență, FESTIVALUL BERII revine pe Ștrandul „Neptun” [PROGRAM 23-24-25 IUNIE]

[COMUNICAT DE PRESĂ]

După 15 de ani de absență, îndrăgitul eveniment va avea loc în acest weekend pe Ștrandul Neptun. Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură și societatea Recons Arad sunt parteneri ai Festivalului Berii care aduna la un loc zeci de mii de participanți la începutul anilor 2000. Odată cu ediția din acest an, se dorește reluarea tradiției de a organiza festivalul pe ștrandul Neptun, din dorința de a revitaliza baza de agrement de pe malul Mureșului a cărei zonă comercială era punctul de întâlnire al arădenilor și nu numai, în serile calde de vară.

Călin Bibarț la finele conferinței de presă susținută miercuri, 22 iunie 2022

„Ne dorim revitalizarea ștrandului Neptun, iar evenimente de acest gen cu siguranță vor contribui semnificativ la acest lucru. Pentru că este un festival tematic, le-am propus comercianților ca paharul de bere premium să aibă prețul unic de 5 lei, propunere agreată de toată lumea. Cu toate acestea iubitorii de bere vor putea încerca și celelalte sortimente care, evident, vor fi la un alt preț.
Mă bucur că reușim să organizăm la Arad un festival care reușea să adune până la 80.000 de participanți în cele trei zile de concerte. Sunt convins că numărul participanților va fi mare mai ales că nu am mai organizat acest eveniment de foarte mult timp și în plus venim și după doi ani de restricții impuse de pandemie. Din câte am înțeles și-au anunțat intenția de participare și vecinii noștri din Bihor și Timiș. Să ne vedem cu bine la un pahar de bere!”
– a declarat primarul.

Organizatorul Festivalului Berii, Călin Costea: 

„La 23 de ani după debut, ne revedem la Ștrandul Neptun Arad să ciocnim în cinstea celui pe care ne mândrim să-l numim Festivalul Berii Arad. Din 2007 îl așteptăm, din ‘99 îi suntem părinți, iar în 2022 îl primim cu brațele deschise. Muzică, bere, atmosferă și dans pe două scene, într-un weekend deosebit la Ștrandul Neptun, unde cu 23 de ani în urmă a început totul cu Festivalul Eclipsei 1999.
Ediția din acest an va însemna foarte multă bere bună servită în mai multe locații tocmai pentru a evita formarea cozilor. Festivalul berii va însemna și cea mai bună mâncare stradală și  muzică de calitate. Apropo de asta, vor fi două scene amplasate în așa fel încât oamenii să străbată toată zona comercială. Chiar dacă acest festival este cu și despre bere, el este în egală măsură despre Ștrandul Neptun care trebuie să redevină ce a fost odată.”

Artiști, bilete și abonamente:

În cele trei zile de festival, vor urca pe scenele amplasate în zona comercială a Ștrandului Neptun: Dr Alban, Rednex, Paraziții, Zdob și Zdub, Dj Project,Compact, Azur, Oana Radu și mulți alții.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa atât în mediul online, (festivalulberiiarad.ro), cât și fizic, la intrările principale, (Podul Decebal și pasarela pietonală de pe mal) pe toată durata evenimentului.

Biroul de presă al IPJ Arad

Ultimele Știri

Related news