marți, martie 28, 2023

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ – 22-24 martie la Cinematograful „Arta“

[Communiqué de presse, București, 23 februarie 2023]

CEA DE-A 27-A EDIȚIE A FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ ÎȘI PREZINTĂ AFIȘUL ȘI DATELE ȘI CELEBREAZĂ 30 DE ANI DE FRANCOFONIE ÎN ROMÂNIA

 Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România se va desfășura în perioada 15-26 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

La Arad, Festivalul va avea loc în perioada iar accesul publicului va fi gratuit. Filmele care vor fi proiectate vor fi anunțate în curând.

Prin alegerea temei acestei ediții, Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.

Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. Festivalul va prezenta două dintre filmele sale în copii restaurate: „Mes petites amoureuses” și „La maman et la putain”. „La maman et la putain” opera de artă a cinema-ului francez, un adevărat diamant negru al celei de-a șaptea arte, a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1973. La București, filmul va fi proiectat în prezența unei invitate speciale ce urmează a fi anunțată.

Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al OIF,

organizația care promovează limba franceză, multilingvismul și diversitatea culturală, festivalul include în premierăîn programarea sa secțiunea Pépites francophones, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. În această selecție au fost incluse filme precum La ligne” de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale.

În același context al celebrării francofoniei, festivalul va găzdui, în parteneriat cu TV5 Monde, canalul internațional francofon, lansarea în România a platformei de streaming francofone și complet gratuite TV5MONDEplus: https://www.tv5mondeplus.com/fr , în prezența directorului general TV5 Monde, Yves Bigot.

Pentru a arăta diversitatea și creativitatea culturilor francofone din întreaga lume TV5MONDEplus oferă conținut exclusiv în limba franceză și pentru a se adresa direct publicului român, româna devine cea de-a șasea limbă de subtitrare integrată platformei.

Pe lângă noutațile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talentelungmetraj și Competiția tinerelor talentescurtmetraj.

SecțiuneaPanorama, secțiunea emblematică a festivalului, va prezenta 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în ceea ce privește aprecierea publicului și a criticii din Franța, în 2023. Printre ele se numărăL’innocent”de Louis Garrel, o comedie polițistă prezentatăîn afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 sau Saint Omer” de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film. Competiția tinerelor talentelungmetrajpune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intrăîn cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România.

Printre lungmetrajele prezentate se numără

Mourir à Ibiza” de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și Astrakan” de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei            într-un ton naturalist și oniric. Competiția tinerelor talentescurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța.
Un juriu format din trei critici de film – Iulia Necșulescu, Codrin Vasile și Ștefan Ristea– va alege câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal în care cineastul câștigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul își extinde componența profesională prin organizarea unei dezbateri pe tema: Care este viitorul sălilor noastre de cinema?

Cineaști, producători și distribuitori vor discuta despre starea actuală a cinematografelor și vor încerca să găsească soluții posibile pentru creșterea numărului de cinematografe din România. Discuția va fi organizatăîn parteneriat cu publicația Films in Frame. În acest context, va fi prezentă la București o delegație a École nationale supérieure des métiers de l’image et du son (Fémis) –  cea mai importantășcoală de film din Franța.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianța Franceză Suceava și Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange
Partener : Groupama

Parteneri instituționali : Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Canadei în România, Ambasada Republicii Armenia în România, Forumul Cultural Austriac București, Ars Electronica

Parteneri media : TV5 Monde, Phoenix Media, RFI România, Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Internațional, IQads, Smark, Agerpres, RADOR, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Cinemap, Acoperișul de sticlă, Film Menu, Munteanu Recomandă

ORAȘE DATE PROIECȚII
Bucureşti 15-26 martie Cinema Elvire Popesco
Cluj-Napoca 17-19 martie Cinema Victoria

Cinema Arta

Timişoara 16-23 martie Cinema Victoria

Universitatea de Vest

Iaşi 16-19 martie Cinema Ateneu

Institutul francez

Acaju Cafe

Arad 22-24 martie Cinema Arta
Braşov 17-19 martie Cinemateca Patria
Brăila 17-19 martie Biblioteca Județeană Brăila
Constanţa 23-26 martie Cinema Jean Constantin
Craiova 24-26 martie Inspire Mercur

Inspire VIP Electroputere

Sfântu Gheorghe 23-26 martie Cinema Arta by Citiplex
Sibiu 24-26 martie Centrul Cultural Habitus Sibiu
Suceava 23-26 martie Universitatea Stefan cel Mare
Targu Mures 23-26 martie Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie și Arheologie

 

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news