marți, martie 28, 2023

FESTIVALUL SURECHIULUI – o reconstituire medieval-artistică a ce ar putea fi prefața unui TREND TURISTIC în doar câțiva ani: CETATEA INEULUI

Ineul are șanse uriașe să renască, odată cu punerea în practică a renovării, reconversiei, branduirii și intrarea în lumea bună a circuitelor turistice a CETĂȚII. 
„Administrația publică locală a câștigat al Proiectul cu finanțare nerambursabilă din fonduri Europene – „Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului”.
Primarul Orașului Ineu – Abrudan Călin a semnat în data de 5 iunie contractul de finanțare cu reprezentanții MDRAP și ADR VEST. Proiectul este in valoare de 23.273.075.37 LEI.” (vezi aici toată știrea.)
Evenimentul de duminică, 8 septembrie, se dorește a fi unul care să prefațeze ceea ce ar putea fi un mod de viață peste doar 4-5 ani… dacă lucrurile merg în direcția bună… și n-ar avea, la cum stau lucrurile acum, de ce să nu meargă.
Iată niște motive… medievale care să merite să mergi la Festivalul Surechiului, a Plimezului și a Meșterilor Populari
– a VI – a ediție
În data de 8 Septembrie 2019, în Cetatea Ineului va avea loc Festivalul Surechiului, a Plimezului și a Meșterilor Populari – a VI – a ediție.
La acest eveniment participanții pot să urmărească tradiția făcutului de plimez – dulceața de prune; să urmărească tradiția stoarcerii strugurilor și a făcutului de must, cu participarea meșterilor populari care vor prezenta diverse meșteșuguri și obiecte populare.
 
Asociația pentru Promovarea Istoriei și Artei Medievale – Lupus Dacus va fi gazda evenimentului!
 
Va avea loc un concert de muzică medievală
„O călătorie muzicala prin Evul Mediu european” – Lupus Dacus
 
Vor avea loc diverse ateliere, în care participanții vor putea să vadă cum se mânuiesc armele:
– atelier de tir cu arcul pentru adulti si copii;
– atelier de manuirea diferitelor arme medievale: spada, sabie, bici de lupta, buzdugan, sulita, topor, etc.
Participanții vor putea să ia parte la un curs – workshop de muzică medievala, în care vor primii informații despre muzica medievală:
„Cum sa cunoastem mai bine muzica medievală” – Lupus Dacus;
 
Deasemenea va avea loc Expozitia „Medievalum”
– în anumite momente ale evenimentului se vor trage salve de tun! 
Cea mai mare expoziție de arme, instrumente muzicale, veșminte, dispozitive de tortură, arcuri, coifuri, cămăși de zale, etc., din România.
Se vor prezenta o serie de obiecte originale folosite în filmele istorice românești (Dacii, Mihai Viteazul și Nemuritorii), regizate de Sergiu Nicolaescu.
 
Programul și alte informații le vom actualiza pe parcurs!
 
Vă așteptăm în Cetatea Ineului la primul festival medieval organizat în Orașul Ineu!
Eveniment Organizat de Primăria Orașului Ineu prin susținerea Consiliului Local Ineu

Interval orar 16:00 – 20:00

Expoziție de pictură

Expoziția „Gânduri în culori”, va fi prezentată de artistele: Carmen Anica, Lenuta Stana, Maria Dragan, Liliana Serbanescu, Corb Ioana și Daniel Ilea, iar expozitia va fi pe toată durata evenimentului.

 

 ***
„Ne-am bucura enorm să includem Cetăţile Aradului în circuitul turistic.
Noi nu putem face decât evenimente culturale, concerte şi ateliere de muzică medievală, expoziţii de arme, armuri, instrumente muzicale şi dispozitive de tortură, turniruri, dansuri, conferinţe pe tematică istorică, jonglerii cu foc şi reconstituiri istorice.
Proiecte europene şi reabilitări ale acestor Cetăţi, vor face administrațiile locale.
 
Vă invităm cu drag la acest eveniment cultural, primul din Cetatea Ineului.
Sperăm ca peste câţiva ani, Cetatea Ineului să arate cu adevărat bine!” – 
este mesajul liderului ansamblului „Lupus Dacus”, Andrei Moț.
Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news