Acasă Știrea Zilei „Filme cu disperați” la DSP Arad. Fostul director, Constantin Cătană l-a agresat...

„Filme cu disperați” la DSP Arad. Fostul director, Constantin Cătană l-a agresat fizic, în holul și în liftul instituției, pe directorul financiar

....după care Direcția de Sănătate Publică Arad a emis un comunicat de presă care pare dictat de Cătană

0
Catana - Penzes
Bătaie în sediul DSP Arad. Cătană l-a agresat fizic, în holul și în liftul instituției pe directorul financiar

Săptămâna a început în forță la DSP Arad. La prima oră a dimineții de luni, a izbucnit un scandal între fostul director Constantin Cătană și directorul financiar al DSP Arad. Gheorghe Iuliu Penzeș.

Cum se presupune că s-a derulat evenimentul

Directorul financiar al DSP a ieșit din instituție pentru a merge la bancomatul din apropiere să scoată bani pentru a plăti niște produse comandate. Cătană știa ce urmează să facă directorul și a coborât să-l aștepte în holul de la intrarea în DSP. A izbucnit scandalul, l-a îmbrâncit pe directorul financiar și l-a făcut „turnător” și „trădător”. Directorul financiar a scos telefonul, amenințându-l că-l filmează. Cătană i-a smuls telefonul din mână, l-a aruncat pe jos, spărgându-l. Victima a intrat în lift, Cătană după el. În lift au continuat îmbrâncelile și au fost aplanate în secretariatul instituției.

Cum s-a sfârșit

Directorul financiar s-a deplasat la UPU a Spitalului Județean pentru investigații, iar de la UPU s-a prezentat la Medicina Legală pentru obținerea unui certificat medico-legal . În acest timp, soția victimei a fost apelată telefonic de pe un număr necunoscut și anunțată de un „binevoitor” (probabil același agresor Cătană) că soțul său „se află la UPU, legat de pat că a luat-o razna” și „să meargă să și-l ia”.

Ce stă în spatele conflictului, pe scurt

Chiar dacă nu putem, din motive de investigații în derulare, să dăm prea multe detalii, putem contura sumar povestea.

În ultima perioadă s-au întâmplat multe în cadrul DSP Arad (aspecte asupra cărora vom reveni separat). Singura constantă din acea instituție fiind Constantin Cătană și comportamentul său halucinant. Odată cu pierderea funcției de conducere, acesta a fost marginalizat de majoritatea angajaților, adică de acei angajați care nu-i erau datori pentru obținerea postului. Odată cu dizgrația în care a căzut, Cătană a încercat pe alte căi să-și restabilească autoritatea. Căile sunt simple, în stil interlop. Teroare, amenințări, făcut poze și trimis la presă (cazul relatat în episoade de aradon.ro despre fostul director, Geanina Potolia, și situația litigioasă cu privire la autoturismul personal al acesteia, nu este altceva decât răzbunarea lui Cătană). Cu toate acestea, câteva personaje dubioase și ele, i-au rămas fidele.

Printre cei cărora li s-a umplut paharul cu mizeriile lui Cătană se numără și directorul financiar al DSP Arad

Acesta s-a săturat să ascundă o serie de nereguli, motiv pentru care a așternut pe hârtie o mare parte dintre acestea ( unele legate de angajări dubioase și de personal, altele legate de cheltuieli ilegale, achiziții dubioase etc ) și a sesizat, într-o primă fază, Prefectura Arad. Sesizarea depusă a fost formulată împotriva lui Cătană.

Numai că, la Prefectură, un pion important este și acum @ăca***, pardon, secretarul Gheorghe Stoian, prieten și partener de combinații în pandemie cu agresorul Cătană.

Evident, Stoian nu numai că l-a anunțat pe Cătană de depunerea sesizării, dar i-a spus și cine a formulat-o, încercând să găsească o soluție de mușamalizare. Cu toate acestea, respectiva sesizare  a fost redirecționată de către Prefectură către Ministerul Sănătății. La rândul său, Ministerul Sănătății a redirecționat sesizarea către DGA București, pe motiv că aspectele sesizate nu sunt de competența ministerului, ci a organelor de cercetare. Adică, e groasă treaba.

Din informațiile pe care le avem, în perioada 17-19 noiembrie, adică zilele trecute, Cătană a făcut o deplasare la București, având chiar un Ordin de Serviciu pentru deplasare. Dacă a fost la minister sau la declarații la DGA, nu avem confirmare.

Dar aceste informații clarifică motivul conflictului din această dimineață și explică de ce Cătană l-a făcut „turnător” și „trădător” pe directorul economic.

Ce spune Cătană

Constantin Cătană a contactat publicațiile locale agreate (și care-l mai agreează) să le spună că „nu s-a întâmplat nimic, că nu a făcut nimic și că va trimite un drept la replică.”

Ce spune DSP Arad printr-un Comunicat de presă asumat de directorul executiv Cecilia Irimie

„Având în vedere că în cursul zilei de astăzi au apărut în presă anumite informații în legătură cu instituția noastră, dorim să aducem unele clarificări. În această dimineață, între doi angajați ai instituției a avut loc o discuție contradictorie, fără a exista un contact fizic. Aceasta a avut loc la intrarea în clădire și a continuat până în secretariatul instituției unde conflictul a fost aplanat. Domnul director economic Penzes Iuliu Gheorghe a solicitat un consult medical, înștiințându-ne ulterior că este în concediu medical.”

Acest comunicat pare scris de însuși Cătană,

altfel cum am putea explica de ce conține varianta presupusului agresor. Mai mult, directorul executiv, nefiind de față la debutul scandalului se hazardează să tragă concluzia că nu a „existat contact fizic” între cei doi. Și asta în condițiile în care nu face referire la nicio anchetă internă demarată imediat, care să fi condus la această concluzie. Totodată, comunicatul conține doar numele victimei, nu și al agresorului.

Mai mult, în comunicat este omis un detaliu: directorul economic a anunțat conducerea instituției că merge la UPU și la Medicină legală, iar Cecilia Irimie i-ar fi sugerat că „e în timpul orelor de program și nu are permisiunea”. Abia după acest moment și refuz, directorul economic și-a anunțat concediul medical.

Pe scurt, comunicatul transmis de DSP Arad și asumat de directorul executiv Cecilia Irimie este cel puțin o gafă de proporții, dacă nu chiar dovada incompetenței și a înclinației sale spre favoritisme.

Pentru că circulă zvonul că  5 angajați ai DSP s-au grăbit să formuleze plângeri împotriva directorului economic pe motiv că „a luat-o razna” și „așa nu se mai poate”, ar fi bine de știut numele celor 5 „viteji”

Poate „grupul celor 5” sunt angajați care au luat parte la matrapazlâcurile lui Cătană în decursul timpului. Posibil ca unii să fie chiar dintre cei angajați de Cătană, alții dintre cei cărora li s-au permis pontaje duble (în același program de lucru se pontau și la DSP și la Spitalul Județean, ceea ce e imposibil, deci ilegal), sau domnișoara, fiica unui patron de firmă de pompe funebre, domnișoară care nu numai că a fost angajată dubios la DSP dar, o bună perioadă de timp, avea în derulare și un contract de închiriere consistent în bani pentru un imobil din municipiu pe care-l dăduse în chirie DSP-ului.
Dacă e să facem scenarii, am putea spune că aceasta a fost angajată ca urmare a contractului de închiriere și că banii din chirie plătiți lunar de DSP către tatăl domnișoarei în proporție de cel puțin 50% ajungeau direct la Cătană drept mulțumire pentru angajare.

Și atunci, normal, cine semnalează astfel de fapte cum să nu „o fi luat razna”?

 S-a autosesizat Poliția

„În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Arad s-au sesizat din oficiu cu privire la cele apărute în materialul de presă, fiind întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe, în vederea clarificării stării de fapt și luării măsurilor legale care se impun.” – a transmis IPJ Arad prin biroul de presă.

Exit mobile version