Acasă ȘTIRI Fuziunea liceelor „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și cel de „Construcții și Protecția...

Fuziunea liceelor „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și cel de „Construcții și Protecția Mediului” a fost anulată în CLM. Primarul Călin Bibarț a mai primit un flit de la consilierii USR PLUS care s-au aliat cu opoziția

0

 

După aproape 5 luni de scandal pe tema reorganizării rețelei școlare care ar fi avut ca efect comasarea liceelor „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și cel de „Construcții și Protecția Mediului” rezultând struțo-cămila „Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului” s-a ajuns la decizia de anulare a fuziunii.

Introdus în ultimul moment pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de miercuri, 18 august, la solicitarea președintelui de ședință Codrin Vlad (USR PLUS), proiectul de hotărâre prin care se prevede anularea fuziunii celor trei unități de învățământ de profil tehnic și tehnologic a reușit să întrunească voturile necesare pentru a fi aprobat. Consilierii PNL au votat împotrivă, Levente Bognar (UDMR) s-a abținut de la vot, iar consilierii USR PLUS, PMP și PSD au votat pentru a păstra aceste trei școli independente.

Declarațiile consilierilor locali USR PLUS, PSD și ale primarului Călin Bibarț după ședință:

Anularea comasării liceelor arădene, „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și cel de „Construcții și Protecția Mediului” fost votată miercuri, în Consiliul Local, la inițiativa USR PLUS. Acum patru luni, mai multe unități de învățământ preuniversitar din Arad au fost comasate, în ciuda argumentelor aduse atunci de cadrele didactice, de conducerea școlilor și de consilierii USR PLUS:

-Activitatea didactică nu se îmbunătățește, ci dimpotrivă. Aglomerarea elevilor (cca. 3 pe 2 locuri) într-o infrastructură școlară nemodernizată nu este acceptabilă;

-Comasarea scoate unitățile de învățământ vizate din sfera de competență a CLM, așa că orice decizie ulterioară se va putea face cu ocolirea organului deliberativ stabilit de arădeni prin vot;

-Acreditările instituțiilor comasate vor fi pierdute, instituția rezultată trebuind să reia acest proces, ceea ce se face, evident, cu costuri suplimentare;

Codrin Vlad, consilier local USR PLUS:„Am avut mai multe discuții cu reprezentanții administrației locale, cu domnul primar și domnul viceprimar, pe tema liceelor tehnologice din Arad. În calitate de profesor, le-am explicat că școlile au nevoie de modernizare, de spații pentru ateliere și laboratoare, de internate și cantine.

Învățământul tehnologic poate fi unul dintre mijloacele prin care Aradul, un oraș îmbătrânit, poate, pe de o parte, atrage tineri profesioniști, iar pe de altă parte, suplini cu  resurse calificate cererea din ce în ce mai mare de pe piața muncii.

Dar, până atunci, condiția principală care trebuie să preceadă orice reorganizare școlară este de a investi în clădiri și în dotări. Avem cadre didactice care doresc să facă performanță, iar condițiile mai bune din școli vor atrage, natural, și elevii.

Grupul USR PLUS din CLM va susține orice proiect de restructurare a școlilor arădene, cu o condiție: să fie precedat de modernizarea infrastructurii școlare, ceea ce înseamnă îmbunătățirea reală a actului educațional. Mutările pe hârtie nu aduc beneficii celor vizați, și acesta a fost motivul pentru care Consiliul a acceptat plângerea profesorilor și a anulat comasarea din aprilie.”

Csilla Aur, consilier local PSD:„Pericolul a trecut. Am eliminat prin vot tentativa de colhoz a învățământului tehnologic în Arad. Argumente erau suficiente și tocmai prin puterea argumentului am reușit ieri să polarizăm votul în Consiliul Local Municipal, pentru a împiedica comasarea celor trei licee tehnologice într-un conglomerat absurd. Am spus-o și anterior, ideea acestei fuziuni este una nefericită, tocmai pentru că din start primarul Bibarț și inspectorul școlar general au decis să ignore părerile colectivelor de profesori de la liceele „Aurel Vlaicu”, „Henri Coandă” și Construcții, care s-au pronunțat împotrivă. Administrația nu a reușit să răspundă nici la întrebările dascălilor și cu atât mai puțin să convingă părinții și opinia publică că au dreptate. Călin Bibarț ar trebui să învețe ceva din acest eșec și nu să urmeze calea inițiată de Falcă, părintele colhozului cultural în Arad. Pentru că exact asta au încercat să facă la Arad, o uniune contra naturii care nu conducea la eficientizarea procesului de învățământ ci la haos. PNL nu a făcut acest lucru din capriciu, ci din interese imobiliare precise care sunt deja de notorietate.

În actualul sistem de învăţământ şcolile tehnice sunt cele care asigură forța de muncă necesară firmelor arădene, de aceea, și elevii din branșa învățământului tehnic trebuie să beneficieze de aceeași susţinere ca și cei de la liceele teoretice. Pentru moment, pericolul a trecut, copiii, părinții și profesorii pot să respire ușurați, până la următoarea tentativă idioată a administrației liberale de a reconfigura în mod prostesc rețeaua de învățământ arădean.”

Vădit iritat de acest eșec, primarul Călin Bibarț a declarat: „Pot să constat cu un zâmbet amar că partea consilierilor, mai ales de la PSD și USR și uneori și PMP, una vorbesc și alta fac. Adică toată lumea e de acord cu reforme, dar când este vorba de o organigramă a Primăriei cu restructurări, se răzgândesc, când e vorba de o comasare a unor școli – și vă rog pe dumneavoastră, ca să nu spun eu, să verificați rezultatele acestor școli la ultimul Bacalaureat – din nou, încearcă să pună piedică comasării și eficientizării activității acestor școli… de aceea, cred că domniile lor rămân doar în sfera momentului politic când fac anumite declarații, iar după ce trec de acest moment și de votul cetățenilor și ar trebui să devină mult mai responsabili în astfel de decizii, uită de reformă, de promisiuni și se comportă așa cum ați văzut, din păcate. Dar mergem înainte, acolo unde depinde stric de noi facem reformele atât cât putem și cât le putem promova”.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei Hotărâri de Consiliu, se revocă doar comasarea celor trei unități școlare. Celelalte modificări votate în aprilie au rămas în continuare valabile. Dintre acestea amintim fuzionarea Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” cu Liceul Tehnic „Francisc Neuman”, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad de pe strada Fulgerului nr.2-4 va prelua ca unitate arondată Școala Gimnazială „Frații Neuman” de pe strada Grădinarilor nr. 1-15. Tot la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” vor mai fi arondate și Grădiniţa cu Program Normal nr. 7 și Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8, care erau inițial arondate Liceului Sportiv, iar la cel din urmă va rămâne arondată Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 4.

Vezi parcursul acestui scandal în articolele asociate:

Decizii din pix ale ISJ Arad: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, cu laboratoare și ateliere cu tot, pe cale de-a fi „mutat” într-o clădire-internat pentru că „trebuie fluidizat traficul” în zona „Peda”

Când nu există viziune și soluții, decizi din pix „reorganizarea rețelei școlare din municipiu și județ” (1) [GALERIE FOTO]

Struțo-cămila (ARĂDEANO-COREEANĂ?!) propusă de Inspectoratul Școlar și agreată de Primărie generează REVOLTĂ. Se vrea un „Liceu electro-mecanic de transporturi-construcții și protecția mediului Arad”. A fost lansată o PETIȚIE pentru păstrarea locației Liceului „Aurel Vlaicu” și în CLM se va dezbate un proiect de hotărâre privind modificarea rețelei școlare

Soarta liceelor tehnice arădene a fost decisă în CLM și urmează DESFIINȚAREA. Vom avea struțo-cămila „Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului Arad”

Harababura reorganizării rețelei școlare este oficială: Proiectul de hotărâre se va supune votului consilierilor locali în ședința de miercuri [VEZI PROIECTUL]

[ACTUALIZARE] Deși a fost retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre, raportul de specialitate pe care a fost fundamentat este demontat, afirmație cu afirmație, de către Consiliile Profesorale a două dintre liceele vizate de desființare

 

 

 

Exit mobile version