Gata cu sărăcia! 123 de milioane de euro au intrat în Arad, pentru „infrastructura de apă uzată” cică…

milioane
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – CONSILIUL JUDEȚEAN ARAD]

123,2 milioane EURO pentru Arad! A fost semnat unul dintre cele mai importante proiecte ale județului: extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată!

Conducerea Consiliului Judeţean Arad a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu conducerea Companiei de Apă şi ADI Apă-Canal, semnarea unuia dintre cele mai importante contracte ale judeţului Arad: proiectul de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţ, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Valoarea investiţiilor propuse în etapa 2014-2020 se ridică la 123.203.493 EURO, din care: pentru infrastructura de apă – 35.553.183 EURO, respectiv 87.650.310 EURO pentru infrastructura de apă uzată.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a dorit să puncteze faptul că, după mai bine de doi ani de judecată şi contestaţii între firmele care au participat la licitaţia pentru asistenţă tehnică pentru implementarea proiectului POIM, s-a stabilit câştigătorul:  asocierea Louis Berger din Franţa, cu care Compania de Apă Arad a semnat contractul. „Programul Operaţional Infrastructură Mare este o continuare a Programului Operaţional Sectorial, realizat pentru marile aglomerări urbane. Iniţial, valoarea acestuia a fost de 140 milioane de Euro, din care avem  un procent de 83%.  Unul dintre obiectivele acestui program este acela de a finaliza lucrările începute în cadrul Programului Operaţional Sectorial, dar vom avea și lucrări noi. Investiţiile în apă, canalizare şi staţii de epurare sunt unele dintre cele mai importante proiecte ale judeţului, pentru că ne dorim să investim în creşterea calităţii vieţii arădenilor, iar Compania Apă–Canal este una dintre companiile strategice la nivelul judeţului Arad”, a subliniat Iustin Cionca.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea, a precizat că a avut o serie de discuţii preliminarii cu toate primăriile care fac parte din ADI Apă-Canal, pentru a vedea necesarul şi priorităţile acestora în ceea ce priveşte extinderea reţelelor de apă şi canalizare. „Am format un parteneriat la nivelul tuturor instituţiilor implicate şi am stabilit că prioritatea va fi extinderea reţelei de apă şi canal în întreg judeţul, în funcţie de raportul cost-beneficiu. Obiectivele noastre vor fi extinderea reţelei de apă, extinderea reţelei de canalizare şi rentabilizarea activităţii Companiei de Apă. Prin acest proiect, contoarele vechi vor fi schimbate, pentru ca pierderile să fie cât mai mici. Citirea electronică a contoarelor va implica o schemă de personal mai redusă”.

Directorul Companiei de Apă, Gheorghe Bănăţean, a reiterat importanţa acestui proiect din punctul de vedere al localităţilor care vor beneficia de apă şi canalizare: „Este vorba de o finanţare de peste 123 de milioane de euro. Acest program este generat de Comunitatea Europeană, din anul 2009, autorităţile europene considerând apa «prioritate zero».

Astfel, pentru toate localităţile din ţară se alocă fonduri pentru apă, iar pentru localităţile cu peste 2000 de locuitori se dau bani şi pentru canalizare”.

Potrivit lui Adrian Tăşedan, director ADI Apă-Canal, „la ora actuală Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal numără 50 de membri, din care un număr de 38 sunt implicaţi în acest program. Numărul lor se poate modifica, în funcţie de necesităţi”.

Informații suplimentare

Ce se va realiza în cadrul proiectului:

Indicatori pentru sectorul de apă 38 UAT -uri:

–          17 foraje apă,

–          8 staţii de tratare 71l/s,

–          65.050ml conductă de aducţiune,

–          20 staţii de pompare,

–          42.000 ml reţele de distribuţie reabilitate,

–          206.815 ml reţele de distribuţie extinse,

–          12 rezervoare de apă.

Indicatori pentru sectorul de apă uzată:

–          6 staţii de epurare noi (Apateu, Beliu, Buteni, Secusigiu, Şeitin, Şimand)

–          6 staţii de epurare extinse (Ineu, Pâncota, Lipova, Covăsânţ, Păuliş)

–          139.500 ml colector principal,

–          78 staţii de pompare uzată,

–          33.000 ml reţea de canalizare reabilitată,

–          452.010 ml reţea de canalizare extinsă,

–          1 staţie de tratare nămoluri- Staţia de Eurare Arad,

–          dotări aparatură de laborator canal şi echipamente de– 9 bucăţi.

 

Categorie: Știri
Etichete: CAA, Compania de Apa Arad, comunicat de presa, Consiliul Judetean Arad, Gheorghe Banatean
Distribuie:
Articolul anterior
SCU: „Pericolul ca UTA să joace la Cluj, Mediaș sau chiar… Timișoara există, dacă nu se tratează cu mai multă responsabilitate problema bazelor sportive din Arad!”
Articolul următor
Parlamentarii PSD de Arad consideră că introducerea învăţământului dual va rezolva una dintre inechităţile sistemului educaţional din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie