GRECO – un raport făcut pe genunchii rupți ai democrației europene

vlasiu
Distribuie:

 

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală. Grupul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a a instanţelor şi a parchetelor.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar. Documentul ia act de procesul de revocare din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie şi reînnoieşte apelul la garanţii suplimentare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi de către executiv.

„Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce”, notează documentul.

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoare sa reuniune plenară din 18 – 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

Cam asta s-a arătat în raport. Se solicită României, un stat independent și suveran, să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar. Mai exact, se solicită perpetuarea unui sistem de castă, al „neatinșilor” din justiție. Probabil este o greșeală de traducere, pierzând din vedere că tocmai judecătorii au fost cei care au solicitat înființarea acesteia, pentru a nu mai fi vânați pentru soluțiile pe care le dispun în dosare, întărindu-le astfel independența. Propaganda din politica românească încearcă să își facă un titlu de glorie din raportul pe care GRECO l-a prezentat cu privire la România. Așa cum ne-au obișnuit deja, aplaudacii sistemului sistemului paralel se folosesc de orice ocazie pentru a apăra abuzurile petrecute în România ultimilor ani. Deși raportul face referire la date vechi, care nu mai au legătură cu realitatea, politicieni și diverse grupuri de apărători motivațiau sărit ca arși, atacând din nou modificările legilor justiției și în mod halucinant, modificări care nu au avut loc niciodată.

Un raport GRECO nu cred că se poate face peste noapte, însă în cazul României, se pare ca da. Acesta este și motivul pentru care concluziile respectivului raport sunt rupte total, voit sau nu, de realitate. Se vorbește despre modificarea legilor justiției, pierzând din vedere, cei care au redactat raportul, precum și cei care îl promovează, că aceste modificări au trecut de controlul Curții Constituționale a României, că ele au fost puse în acord cu deciziile Curții.

În continuare, GRECO este critic față de modificările legislative care nici măcar nu au intrat în dezbatere, fapt care nu poate avea decât o singură concluzie extrem de îngrijorătoare:  raportul a fost întocmit doar pe baza speculațiilor alimentate în spațiul public de apărătorii sistemului și ai instituțiilor de forță. Pentru GRECO nu contează Parlamentul României, nu contează Curtea Constituțională a României, nu contează Consiliul Superior al Magistraturii din România, nu contează Constituția României, părând că suntem judecați după practici care par a fi diferite doar pentru România, în materie de justiție. Pentru GRECO nu contează  abuzurile comise de procurori,  dosarele fabricate, încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor acestei țări, nu contează protocoalele care au cutremurat România și care nu se mai întâlnesc în nicio altă parte a Europei. Despre toate ilegalitățile întâmplate în ultimul timp nu am găsit un rând măcar, în raportul care este, din păcate, nu doar rupt de realitate, însă prin modul în care e redactat aduce o gravă atingere suveranității României.

Raportul poate fi un prilej să tragem un semnal de alarmă: politicienii ar trebui să nu mai folosească rapoarte precum acesta drept scuză pentru a gira statul paralel și acțiunile abuzive ale instituțiilor de forță împotriva drepturilor și libertăților cetățenilor. Conflictul intern și externalizarea acestuia sunt lucruri care nu fac decât să șubrezească poziția României pe plan extern și să alimenteze o stare de neliniște politică internă, atât de necesară unei opoziții axate pe scandal, nu pe dialog politic constructiv.

(Alexandru Vlasiu)

 

Categorie: Știri
Etichete: Alexandru Vlasiu, greco, politica arad, raport, uniunea europeana
Distribuie:
Articolul anterior
Cine știe câți COPACI TĂIAȚI ILEGAL a transportat cu mașina asta omul din Zăbrani pe care l-au prins polițiștii din Lipova…
Articolul următor
„Susțin economia cu adevărat românească!” Interviu cu Vasile Pacșa, vicepreședinte ALDE Arad

2 comentarii. Leave new

  • avatar of barbu adrian
    Barbu adrian
    11 mai 2018 0:02

    Foarte bine spus. Se strigă sus și tare ca nu facem nimic pentru ca nu ne lasă alții (organisme, organizații etc). Iată și dovada. Nu cred că mai există dubii că justiția din România are nevoie de independenta mai mult ca oricând. Mă refer la justiție nu la procuratura. Și cred că ar trebui scoși procurorii din tagma magistraților cât de curând, că poate așa vor scăpa și ei de răspunderea magistraților atât de clamata dar și noi cetățenii de abuzurile unora dintre ei.

    Răspunde
  • avatar of barbu adrian
    Barbu adrian
    11 mai 2018 0:05

    Și încă ceva. De ce încearcă alții să ne impună lucruri care la ei nu au corespondent și despre care își pot da doar cu părerea?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie