luni, februarie 6, 2023

Grupul informal Vox Populi Arad vă invită să semnați Proclamația România 2017+

 

Grupul informal Vox Populi Arad vă invită să semnați Proclamația România 2017+. Această proclamație, la care valorile căreia grupul “Vox Populi Arad” aderă, propune schimbări constituționale care ar da mai multă putere decizională poporului și ar limita corupția în puterile statului.

Iată apelul grupului Vox Populi

Vă invităm să semnați Proclamația România 2017+. Avem nevoie de cât mai multe semnături, ne puteți ajuta dacă scoateți lista la imprimantă și adunați semnături pe cont propriu. De la prieteni, cunoștiințe, vecini, colegi de lucru… Fără acest demers, vocea străzii se va stinge și va rămâne doar o amintire. Prin semnătura pentru susținerea proclamației, ne punem doleanțele pe hârtie și cerem ceva concret. Cu cât mai mulți suntem, cu atât mai puternică e vocea noastră.

Listele de semnături care se adună de către voi, se pot preda voluntarilor de pe platoul din fața Primăriei. Ei vor fi prezenți în fiecare seară, la fiecare acțiune de protest și vor avea afișe care atestă calitatea lor de voluntari Vox Populi Arad.

De asemenea, vă invităm să vă alăturați grupului Vox Populi Arad pe Facebook, unde putem să comunicăm și să ne coordonăm eforturile pentru strângerea acestor semnături.

Vă mulțumim !

 

Textul Proclamației România 2017+

 

Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm!

Prin adoptarea unor acte normative arbitrare și contrare intereselor cetățenilor este evident că în prezent guvernul nu respectă STATUL DE DREPT.

Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional.

 

Vrem:

 

  1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo ”Ordonanța 13”.

„Ordonanța 13” este un termen generic care definește orice act arbitrar al autorității statului, fără o fundamentare care să țină cont de realitățile sociale și de consensul general al societății. „Ordonanța 13” înseamnă o inversare a valorilor fundamentale ale statului de drept.

  1. Transparență în administrație prin e-guvernare.

E-guvernarea presupune publicarea din oficiu (obligatorie și imediată), pe internet, a tuturor actelor administrative ale instituțiilor finanțate din bani publici.

  1. Avocatul Poporului să fie ales direct de cetățeni.

Alegerea directă a avocatului poporului de către cetățeni îi conferă acestuia legitimitate și reprezentativitate, oferind astfel cetățenilor și posibilitatea de a-l revoca atunci când acesta își încalcă atribuțiile.

  1. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

Controlul de constituționalitate a legilor și a ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor, într-un număr de 100.000 de persoane cu drept de vot, similar cu pragul cerut de Constituție pentru o inițiativă legislativă. În aceste circumstanțe, Curtea Constituțională trebuie să aibă prerogativa de a suspenda aplicarea ordonanțelor/legilor asupra cărora a fost sesizată.

  1. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

Cu excepția funcțiilor din structurile guvernamentale – care prin natura lor sunt politice – toate celelalte funcții publice să fie ocupate doar prin concurs de competențe, transparent și nearbitrar.

  1. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

Exercitarea în același timp și de aceeași persoană a unei funcții executive și legislative constituie o încălcare a principiilor fundamentale de separare a puterilor în stat. Totodată, este afectată eficiența exercitării prerogativelor asumate.

  1. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

Acest lucru ar reprezenta expresia egalității depline a tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de calitatea acestora. Ne referim strict la cercetarea penală nu la arest și la membrii guvernului nu la parlamentari – care în prezent pot fi cercetați fără aviz.

  1. Fără penali în demnităție și funcțiile publice.

Existența unei condamnări penale afectează credibilitatea demnitarilor și a funcționarilor publici, precum și încrederea în instituțiile publice. Nicio persoană care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să nu mai poată candida, respectiv, să nu mai poată fi numită într-o funcție sau demnitate publică. În cazul în care condamnarea apare pe parcursul exercitării mandatului, persoana respectivă trebuie să fie demisă imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. O persoană condamnată penal redobândește dreptul de a ocupa o funcție sau demnitate publică numai după reabilitarea judiciară.”

 

Lista de semnături poate fi tipărită folosind ACEST ȘABLON

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news