EDUCAȚIE

Habar nu avem cum va fi prima zi de școală. Ministerul Educației s-a spălat pe mâini, a elaborat „Ghiduri” și… Dumnezeu cu mila: singurii responsabili sunt directorii unităților școlare, profesorii, elevii și părinții! [GHIDURILE INTEGRAL]

 

Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul educatiacontinua.edu.ro ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în unitățile de învățământ pentru anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19. Cele trei scenarii (verde, galben, roșu) rămân valabile.

Materialele prevăd recomandări de selectare și organizare a scenariilor, de aplicare a acestora, precum și de organizare a orarului.

Conform ghidului, pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute.
Fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier, va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare.
Profesorii nu mai intră în clasă cu catalogul, fiind încurajați să folosească agende personale pentru a nota elevii și să treacă în catalog notele și absențele la sfârșitul orelor. O altă variantă este catalogul electronic.
Vor fi câte două pauze pe oră, astfel încât copiii să poată ajunge la toaletă fără să se aglomereze. Orarul nu va mai cuprinde, la gimnaziu și liceu, decât 2-3 materii, predate intensiv, urmate de alte 2-3 materii.

Lecțiile online vor fi transmise din timpul orei fizice de curs, iar dacă elevii locuiesc cu bolnavi cronici, pot prezența o adeverință de la medic și pot opta pentru sistemul online.

Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face școala doar online, pentru a evita riscul infectării cu COVID-19. Părinții trebuie însă să ducă la școală o adeverință de la medicul de familie pentru acest lucru. Doar în această situație se poate opta pentru școala exclusiv online.

 Aceste reguli se regăsesc în ghidul pentru învățământul gimnazial și liceal publicat marți, 1 Septembrie, de Ministerul Educației.
În ceea ce privește recuperarea materiei pierdute anul trecut, fiecare profesor va trebui să-și facă o evaluare la clasă, iar Ministerul Educației le va pune la dispoziție niște repere metodologice pentru a-i ajuta să recupereze decalajele de învățare.
AICI VIZUALIZEAZĂ GHIDUL PENTRU GIMNAZIU ȘI LICEU – INTEGRAL
 
Ce trebuie să știe părinții care au înscris copiii la grădinițe cu program prelungit
Părinții nu vor avea voie în grădinițe, unitățile cu program prelungit vor servi masa în sistem catering chiar dacă au posibilitatea de a prepara mâncarea în unitate, iar copiii vor dormi doar la distanță de un metru unul de altul, potrivit Ghidului pentru grădinițe în noul an școlar 2020 – 2021, publicat marți de Ministerul Educației
Distanțare fizică

Accesul părinților/aparținătorilor în spațiul interior al grădiniței nu va fi permis; copiii vor fi preluați de la poarta unității de învățământ, de către o persoană desemnată de director și, în același mod, vor fi conduși spre ieșire și predați părinților/aparținătorilor; nu circulă obiecte/jucării de acasă la grădiniță și nici de la grădiniță spre domiciliul copiilor.

Nicio altă persoană, în afară de copii și personalul unității, nu va fi admisă, în afara cazurilor excepționale, unde este necesară aprobarea conducerii unității de învățământ; măsuri speciale vor fi luate pentru admiterea personalului de sprijin în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES).

Intrarea prin mai multe uși de acces, dacă există; în cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanțării fizice a persoanelor care intră în instituția de învățământ este esențială.

Intrarea eșalonată, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (aripi, etaj etc.).

Realizarea unor trasee bine delimitate și semnalizate în incinta unității de învățământ (chiar și în sala de grupă) și în spațiul aferent din curte (spre și dinspre spațiile de joacă, spre și dinspre poarta de acces).

Personalul unității de învățământ

Este recomandat să se organizeze un triaj distinct al adulților (personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic), efectuat de o persoană desemnată de unitatea de învățământ și instruită în acest sens.

Personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic trebuie să poarte mască de protecție pe durata interacțiunilor directe cu copiii, la distanțe mai mici de 1 m și să își igienizeze regulat mâinile cu apă și săpun și/sau cu dezinfectant virucid.

Conducerea unității de învățământ se va asigura că există o listă de persoane de rezervă pentru înlocuirea personalului în situațiile speciale de îmbolnăvire sau de suspiciune de îmbolnăvire cu SARSCov-2 (pensionari, suplinitori, studenți ai facultăților de pedagogie etc.).

Derularea activităților cu copiii

Ușile grupelor vor fi menținute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact, cel puțin până la sosirea tuturor copiilor.

Grupa de copii va fi împărțită în subgrupe de câte 5/10 copii, asigurându-se distanțarea fizică necesară de 1 m între aceștia.

Adulții care răspund de activitățile cu copiii (educatoare/profesor pentru învățământul preșcolar și alt p de personal) nu se schimbă, în măsura în care acest lucru este posibil.

După finalizarea unei activități/secvențe de activitate, copiii se vor igieniza cu substanță dezinfectantă/vor merge să se spele pe mâini, individual sau cu subgrupul din care au făcut parte; distanța între copiii care stau la rând va fi de cel puțin 1 m (sunt necesare marcaje pe suprafața podelei) și numai un număr redus de copii, prezenți în același mp în incinta grupului sanitar, va fi permis.

Nu vor fi utilizate materialele unei subgrupe de către o altă subgrupă de copii, decât după ce acestea au fost igienizate.

Servirea mesei

Vesela și tacâmurile vor fi spălate și dezinfectate zilnic, după fiecare utilizare (după masa de dimineață, după masa de prânz, după gustarea de după-amiază).

Nu se folosesc fețe de masă.

Mesele vor fi spălate și igienizate înainte de servirea fiecărei mese, însă nu în prezența copiilor; pentru acest lucru, copiii vor fi duși la grupul sanitar pentru igienizarea mâinilor sau vor ieși în curte sau pe coridor, până la finalizarea curățării meselor.

La grădinițele cu program normal (5 ore/zi), copiii vin cu pachețelul de mâncare de acasă și acesta este servit, de regulă, la ora 10,00; în acest caz, regulile privind igienizarea mâinilor și a suprafeței meselor sunt aceleași cu cele ale servirii meselor la grădinițele cu program prelungit. Părinții vor fi sfătuiți să pună în pachețelele copiilor produse neperisabile, care pot fi consumate la temperatura camerei, ambalate în folie alimentară sau șervețel, pe care să le poată consuma în siguranță și cu ușurință.

În cazul unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, personalul care se află în sala de grupă cu copiii se va ocupa de servirea și strângerea mesei și va prelua de la ușa sălii de clasă vasele/tăvile cu mâncare gătă, aduse de personalul de la bucătărie sau de îngrijire disponibil.

Grădinițele cu program prelungit pot lua măsuri pentru servirea mesei în sistem catering, chiar și în cazul în care au posibilitatea de a prepara hrana în unitate (mâncarea va fi porționată și servită în recipiente de unică folosință, cu capac).

Somnul copiilor

În cazul în care copiii vor dormi sau vor avea o perioadă de odihnă/ relaxare pe timpul zilei, locul fiecărui copil în paturi/pe saltele va fi stabilit prin asigurarea unei distanțe minime de 1 m sau de, cel puțin, un pat.

Copiii vor folosi pijamale și acestea vor fi depozitate în săculeți individuali; pijamalele se iau acasă la sfârșitul săptămânii pentru a fi spălate și aduse înapoi la începutul săptămânii următoare; nu se vor împrumuta pijamalele sau piese din pijamalele unui copil pentru un altul care nu are în ziua respectivă pijama.

În timpul somnului, se va asigura o bună aerisire a sălii de grupă și, în acest sens, cel puțin un geam va fi deschis, în poziție rabatată.

AICI VIZUALIZEAZĂ GHIDUL PENTRU PREȘCOLARI –  INTEGRAL 

AICI VIZUALIZEAZĂ GHIDUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR – INTEGRAL

AICI VIZUALIZEAZĂ GHIDUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI TEHNIC – INTEGRAL

AICI VIZUALIZEAZĂ GHIDUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL SPECIAL – INTEGRAL

AICI VIZUALIZEAZĂ GHIDUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR VOCAȚIONAL – INTEGRAL

Articol asociat:

Singura certitudine cu privire la începerea anului școlar: Scenarii colorate în verde, galben și roșu

Critic Arad, 2 septembrie 2020 11:07