marți, ianuarie 31, 2023

Harababura reorganizării rețelei școlare este oficială: Proiectul de hotărâre se va supune votului consilierilor locali în ședința de miercuri [VEZI PROIECTUL]

 

Proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi pentru ședința extraordinară a CLM din data de 28 aprilie cu privire la reorganizarea rețelei școlare confirmă intențiile administrației și ale ISJ despre care tot am scris în ultima vreme. Dincolo de asigurările primarului Călin Bibarț că aceste modificări sunt doar de natură scriptică, dincolo de eventuale promisiuni ale ISJ că „totul va fi bine” și că nemulțumirile cadrelor didactice din școlile afectate de aceste decizii sunt doar din cauză că aceste cadre „se tem să iasă din zona lor de confort” (un clișeu penibil dar comod atunci când nu ai nicio soluție și nici viziune), stă în fapt pericolul real de desființare a unor școli arădene. O decizie luată pe genunchi, fără să se știe măcar la acest moment care sunt costurile pentru punerea la dispoziție a unei locații cel puțin la nivelul celor în care funcționează. Dacă tot se dorește o comasare a liceelor tehnice, de ce nu se face un proiect nou, pe un teren pus la dispoziție de municipalitate și să se construiască un „campus tehnic” la standarde moderne, într-o zonă accesibilă elevilor și profesorilor? Dincolo de bani, a calculat cineva și câte cadre didactice sau câți elevi „se vor pierde pe drumul acestei reorganizări?”

Decizia este pasată Consiliului Local Municipal care va trebui să voteze proiectul de hotărâre prin care urmează: 

1.Fuziunea prin contopire a următoarelor unități: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad, poziția nr. 6, cu sediul în B-dul Decebal, nr. 31/A, cu Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, poziția nr. 7, cu sediul în Str. Flueraș nr. 10 C și sediul secundar în Str. Hațeg nr. 3 și cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad, Str. Mărăşeşti, nr. 34, poziția nr. 19, urmând a se înfiinţa o nouă unitate cu personalitate juridică intitulată Liceul Electromecanic de Construcții și Protecția Mediului Arad.

2.Fuziunea prin absorbţie a următoarelor unități: Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad,  poziția nr. 17 din Anexa nr. 1, cu sediul în Calea Timişorii, nr. 29-31, având sediul secundar în Calea Timișorii, nr. 20,  ca unitate absorbită de către Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, cu sediul în str. Sava Tekelija nr. 1, având sediul secundar în Str. Ciocârliei nr. 27 și Internat Str. Labirint nr. 6,  ca unitate absorbantă,  poziția nr. 18 din Anexa nr. 1 Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad.

3.Școala Gimnazială „Frații Neuman” Arad, cu sediul în str. Grădinarilor nr. 1-15, devine unitate arondată (fără personalitate juridică) la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, cu sediul în str. Fulgerului nr. 2 – 4. Se arondează la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad cu sediul în str. Fulgerului nr. 2-4, și următoarele unități fără personalitate juridică, în prezent arondate la  Liceul cu Program Sportiv Arad, str. Independenței nr. 3: Grădiniţa cu Program Normal  nr.  7  Arad, str. Grădinarilor nr 1-15 și Grădiniţa cu Program Prelungit  nr.  8 Arad, str. Anton Pann, nr. 32-34.

Totuși, se recurge la o „chichiță”: nu se aprobă reorganizarea rețelei școlare, întrucât a fost aprobată prin hotărâre de CLM în ianuarie 2021 și legal „după începerea cursurilor, reţeaua şcolară nu se modifică” decât „în situații excepționale” (această decizie nu este o situație excepțională!), dar se modifică hotărârea inițială. Ceea ce, în esență, este același lucru dar obținut prin metode mai puțin oneste și chiar ilegale.

PROIECTUL DE HOTĂRÂRE care se va dezbate în ședința CLM de miercuri, 28 aprilie:

 

 

Cum aceste modificări nu au nicio logică în economia infrastructurii școlare, rămânem la părerea că această decizie este una care ascunde reducerea cheltuielilor atât cu salariile cât și cu întreținerea clădirilor dar și alte interese legate de anumite imobile centrale care figurează pe lista clădirilor istorice. Evident nimeni nu-și asumă să recunoască acest fapt, urmând, ca de fiecare dată, s-o dovedească doar timpul.

Cu siguranță acest proiect de hotărâre va fi adoptat în CLM pentru că deja suntem obișnuiți să asistăm la „uniuni” și „alianțe” între partide mai ales atunci când se iau decizii împotriva intereselor locale și ale arădenilor.

 

Articole asociate:

Struțo-cămila (ARĂDEANO-COREEANĂ?!) propusă de Inspectoratul Școlar și agreată de Primărie generează REVOLTĂ. Se vrea un „Liceu electro-mecanic de transporturi-construcții și protecția mediului Arad”. A fost lansată o PETIȚIE pentru păstrarea locației Liceului „Aurel Vlaicu” și în CLM se va dezbate un proiect de hotărâre privind modificarea rețelei școlare

Decizii din pix ale ISJ Arad: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, cu laboratoare și ateliere cu tot, pe cale de-a fi „mutat” într-o clădire-internat pentru că „trebuie fluidizat traficul” în zona „Peda”

Când nu există viziune și soluții, decizi din pix „reorganizarea rețelei școlare din municipiu și județ” (1) [GALERIE FOTO]

 

 

Ultimele Știri

Related news