PLEDOARII

Homeopatele și delirul românesc

 

Deseori citim o știre doar uitându-ne la fotografia ce însoțește articolul și exclamăm: Apocalipsă! Cei ce se încumetă să citească silabisind și titlul proclamă ferm: Sfârșitul lumii!  Puțini sunt cei care chiar fac un exercițiu de a citi stirea în întregul ei.

La fel și cu propunerea lui Adrian Wiener de a aduce modificări la legea 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătății. Câțiva influenceri bine cotați au împachetat  informațiile din acest proiect legislativ și l-au expus ca pe un proiect ce se pregătește să interzică homeopatia în România. De aici până la delirul general izbucnit în paginile bibliei lui Zuckerberg nu a mai fost decât cale de o țigară fumată pe viteză.

Mi-aduc aminte vremurile când pe pachetele de țigări s-a introdus obligativitatea de a se afișa mesajul: „Tutunul dăunează grav sănătății”. A oprit asta  cumva consumul de țigări? Nu. În România 4, 85 milioane de români fumează zilnic. Când o nouă lege obliga producătorii de țigări să imprime pe pachetele de țigări imagini horor cu efectele reale ale fumatului, a oprit fumatul? Nu. În România se vând în continuare peste 5 milioane de pachete de țigări zilnic.

La fel se întâmplă și cu mult dezbătutul proiect legislativ. Nu va interzice nimănui să culeagă mușețel, ciuboțica cucului sau coada șoricelului. La fel cum nu va interzice nimănui să consume  homeopate.

Cu ani în urmă primeam cu aplauze legea care obligă producătorii alimentari să afișeze pe etichete toate ingredientele și E-urile folosite la prepararea produsului precum și țara de origine a materiei prime. Citim foarte atenți etichetele să verificăm dacă nu se strecoară un produs care ar putea să ne facă rau și suntem revoltați in extremis dacă lipsește și cea mai mică informație.

Astăzi, modificarea ce se vrea a fi adusă legii nr.5/ 2006 exact asta vrea să facă. Să ne informeze corect asupra produsului ce vrem să-l consumăm. Nu cred că un anunț de genul celor trei enumerate: „Acest produs nu are efect asupra sănătății”, „Produs neatestat medical” sau „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătăţii,” repet, nu cred că va avea menirea de a bloca vânzarea homeopatelor. Dar cu siguranță mulți dintre noi vor lua hotârârea de a consuma sau nu homeopatela, cu adevărat informați.

Îi întreb pe cei ce lupta împotriva acestui proiect, ce este rău în a fi corect informat?

 

Laurențiu Costuț, 23 mai 2018 8:03