REPORTAJE

„Ia-ți o mască dacă ți-e frică că crăpi!” a zis – și a aruncat cu ea după o altă colegă. „Atitudine de mahala pe care chiar și-n aceste momente trebuie să o suportăm”. Tranșeele invizibile din Spitalul Județean Arad înghit prima linie: CADRELE MEDICALE!

 

 

M-am frământat o noapte întreagă dacă să public acest material și sub ce formă. Am decis să-l fac public pentru că, în fond, este REALITATEA pe care ar trebui, fiecare dintre noi s-o înfrunte. Ar trebui să fim conștienți că nu avem autorități care să ne ajute. Să nu ne autoamăgim că informațiile pe care autoritățile le transmit public sunt și cele reale. Să învățăm să ascultăm vocile care trebuie și nu trâmbițele care le acoperă. Redăm un material brut, un dialog  la fel de dur ca realitatea. Singura realitate care contează și, în rest, fiecare cititor să tragă singur concluziile. Vocea din acest dialog este a unui cadru medical. Una din zecile de mii, sau poate sute de mii din România, care acum își joacă propria lor șansă la viață… Șansa noastră, a fiecăruia, la viață!

„Bună seara. Ne cerem scuze, dar facem parte din personalul Spitalului Județean Arad  și suntem destul de stresate și speriate, nu ne simțim prea bine. Nici nu știm dacă facem bine dar TREBUIE spuse multe lucruri. Este haos general și pur și simplu ne temem pentru viața noastră. Nu mai putem ascunde lucruri numai de teama că domnul manager, Mircea Onel, ne amenință că ne dă afară. Și toți vor să ascundă condițiile în care suntem nevoiți să muncim.

Adevărul este că nu există o reglementare clară, aplicată în acest spital. Zice că medicii interniști și de familie, e vorba de rezidenți, trebuie să meargă, conform dispozițiilor doctorului Raed Arafat, în secții etc. Problema este că au trimis câțiva inși, apoi au decis să ne trimită doar pe noi peste tot. Și asta e problema, că restul rezidenților, care trebuie să meargă și ei, nu-i mai trimit, doar pe noi. Și asta așa, la cererea managerului.

Dar la cum au plimbat pacientul decedat azi ( 23.03.2020), se impune carantina. Avem filmarea… nu era izolat… era gol, intubat pe targa mobilă!

Da.  Putem fi toți afectați. Au intrat mulți în contact cu acest pacient. In fond trebuie să respecte noul ordin.

Dar pe noi ne doare că trebuie să ascundem adevărul, de frică. Adevărul este că fără mască cu filtru nu ai ce să cauți în vamă și nici în spital. Doar mască omologată și sigură, adică doar de tip  ffp 3.

Ce tip de măști aveți!?

În vamă ne-au trimis cu măști din alea simple, cum au manichiuristele care pun gel. De exemplu, un om venit din Italia se plimba prin vamă printre polițiștii de frontieră, care, la  fel ca și noi, au doar masca normală, simplă, nu cea specială cu filtre. In spital pe secția de interne nu au măști, nici măcar din acestea simple, nu au dezinfectant. Am diluat spirt medicinal cu apă să ne dezinfectăm.

In ziua cu ordonanța, săptămâna trecută, a zis Raed Arafat că rezidenții de interne și medicină de familie să meargă în spital pe secții, că acolo se mai internează acum pacienții, la noi s-au mutat cei de la pneumologie și toată urgența respiratorie din județul Arad, iar apoi celelalte specialități. Au mers câțiva în vamă, 10 cadre pe timp de  zi, 10 pe timp noapte,  o singură dată, apoi a doua zi posibil infectați ( având în vedere că au fost neechipați corespunzător), au venit pe diverse secții în spital.

La Lipova au apucat să ducă pacienții cu diagnostic TBC iar la Sebiș tot persoane cu boli cronice ale aparatului respirator sau combinate.

Șefii de secție au cerut să meargă cardiologii rezidenți și chirurgii rezidenți să îi ajute, iar pe ceilalți, interniști rezidenți ( 7-8 persoane) și rezidenți de medici de familie, au luat decizia să meargă doar ei în vămi. Apoi, de azi s-au gândit că, dacă ăștia de au fost în vamă vin in spital și îi îmbolnăvesc pe toți, inclusiv pe pacienți, să nu fie scandal. Asta e problema lor acum – să nu se afle nimic.

Câte ore stați în vamă? În ce condiții?

În vamă stăm 12 ore.

Vă asigură ceva echipamente de protecție?

Ce sunt alea echipamente de protecție, vă pot întreba eu? Am fost trimise fete singure la triaj în vamă, iar cei care vin în țară, e exact cum a povestit Roșca. A spus adevărul, nu știu în rest ce studii are, ce nu are. El a fost ca și voluntar acolo. Au băgat câțiva elevi de postliceală sanitară să meargă, ca voluntari tot în vamă, cam 5 sau 6 copii erau când am fost eu.

Ok. Dar v-a / i-a instruit cineva pe voluntari sau chiar pe voi?

Nimeni nu i-a instruit. Nici pe noi de altfel. Nici cadrele medicale din spital, „marii specialiști”. Noi, practic, habar nu avem cum trebuie să acționăm în asemenea situații, trebuie să recunoaștem asta. Bine că ne dau un halat xxxl, din cel de unică folosință și o mască ce teoretic ar fi bună 2 ore, iar noi o folosim 12 ore!

Dar un protocol v-a dat cineva?

NU! Niciun protocol! Un singur costum mai profesional am văzut, cu mască și ochelari, cu filtru ffp3, în urmă cu câteva zile când managerul spitalului, noaptea, a dus o specialistă de la interne, tânără, în vamă. A stat vreo 5 ore și a doua zi a venit în spital, pe secție. Ne-a fost la toți frică atunci, sincer.

De ce a dus-o? Să vă instruiască? Vouă de ce nu vă dă costum din ăla?

Nu să ne instruiască. Nici vorbă. A completat foile de declarație a celor din vamă  dat fiind faptul că aceia nu știu să scrie.

Acum, în timp ce vorbim, înțeleg că ATI e închis…personalul în carantina… acum la SJA

Da. Cine știe ce e acolo? De câteva zile sunt pacienți în vârstă, cu pneumonii ieșite din comun. Probabil sunt mai multi bolnavi, dar nu-i testează.

Înafară de cel care a decedat azi ( 23.03.2020), câți mai sunt?

Azi ( 23.03.2020) au testat vreo 4 pacienți.

Tot de pe ATI?

Nu. De pe Interne. Pe ATI ajung doar când se decompensează.

Au venit rezultatele celor 4 pacienți?

Nu știu sigur și nu vreau să dezinformez.

Ideea e că e debandadă și DSP nu testează. Ca și cu cel de la Ineu. L-au plimbat prin Ineu, prin infecțioase, ATI copii, ATI adulți…

Dar de ce doar DSP testează dacă sunt deja internați în spital?!

Păi DSP dirijează cine e testat. Nu-i testat, a murit de cancer, sau septicemie sau mai știu eu ce altă cauză de deces. Acest șef de la DSP, Cătană, pus politic, e paralel cu medicina, habar nu are. Ne-a  trimis fără echipament, că cică „ia-ți o mască dacă ți-e frică că crăpi” și a aruncat cu ea după o altă colegă. Atitudine de mahala chiar și-n aceste momente trebuie să suportăm și apoi începe și Onel că ne dă afară…

Cine a zis așa? „ia-ți o mască dacă ți-e frica că crăpi”?

Domnul Cătană de la DSP Arad. Noi, cei din spital, credem că el este direct răspunzător pentru proasta organizare și lipsa testării. Probabil nu o să testeze doctorii, ca să mușamalizeze.

Mâine noaptea pe frig, am înțeles că vor să trimită câte o femeie doctor, singură în vamă la Nădlac, Vărșand și  Nădlac 2. In frig, cu un halat de hârtie, cu o mască simplă. Noi nu putem merge nici la baie, acolo,  să nu ne contaminăm.

Nu au montat cort?

Au montat. Dar bate vântul prin cort, nu e încălzit, când intră vreo 25 de nou-intrați în țară peste noi, vă dați seama ce siguranță mai ai. Și tot nu știm încă, dacă noi am făcut medicina că să scriem declarații in locul celor ce intră, bine că nu ne pun să și semnăm în locul lor.

Azi a intrat un ordin care specifică să fie repartizați uniform medicii rezidenți, nu scrie nimic de vamă, tocmai pentru a nu crește riscul infectării medicilor. Dar în acest caz, cum să ne trimită doar pe noi și în vamă, și la triaj la municipal și în cort la județean? 

Și fiind puțini, sunt cadre care au fost sâmbătă pe zi, azi la cort la municipal și mâine noapte sunt programate să meargă la vamă în ger. Deja sunt printre noi care ne simțim rău, ne doare gâtul etc. Ne e și frică să spunem asta. Ceilalți rezidenți au fost rugați să stea acasă, asta doar pentru că poate unii au apucat să meargă o singură dată în vamă și să nu infecteze prin spital, dar ei deja au fost prezenți pe secții înainte să ia decizia asta cei din conducere.

Ei persistă să  ne trimită doar pe noi, circa 60 de persoane, în timp ce restul care fac obiectul ordinului dat de Arafat stau acasă. Și azi (23.03.2020) a apărut completare la ordin, conducerea e obligată să trimită cât mai rar aceiași oameni, pentru a reduce riscul infectării.

60 de rezidenți sau și cadre amestecate?

Doar rezidenții de interne și medicină de familie. Interne 7 sau 8 persoane și mf vreo 50. Deci ești aproape zilnic expus, dacă sâmbătă ai fost 12 ore pe Nădlac, luni in triaj, marți noaptea iar în vamă, e ilegal și contrar ordinului lui Arafat. Noi trebuia să fim conform ordinului pe secțiile care primesc pacienții, în nici un caz în vamă.

Și încă ceva, GRAV! Ni s-a spus acolo, că nu trebuie dat detalii oamenilor, că de exemplu, șoferii de tir veniți din Italia, nu au obligația conform legii să se autoizoleze, dar mulți au întrebat ce să facă dacă merg acasă la familie?. E halucinant, credeți-mă. Doar în zona Lipova sunt cel puțin 40 de șoferi de tir. Care au șanse reale să infecteze membri familiei, etc. Nu toți merg înapoi în curse, unii descarcă marfa la Lidl, Kaufland, prin Arad, și apoi pleacă pe sate la casele lor. Erau derutați și speriați, dar cei de la DSP nu zic nimic, să facă fiecare cum crede, dar noi ne gândim la modul serios, oare câți bătrâni de pe sate și nu numai vor muri în câteva zile?

Deja sunt extrem de multe persoane afectate. Niciodată nu au fost într-o singură zi atâția pacienți cu febră, pneumonie dublă, aspect rx specific infecției covid, și analize laborator clare de infecție. Toți tac de frică … probabil, vor mai muri azi sau mâine. Au apărut deja de vineri cazuri suspecte. Exact ceea ce ziceam de șoferii de tir, de cei care au mințit de unde veneau și s-au dus prin județ. Numai sâmbătă au venit vreo câteva zeci cetățeni în țară și au mers la Seleus și Cărand. Noi, personalul, nici nu vrem să ne imaginăm cum va fi săptămâna viitoare în comunitățile mici. NU vrem să ne imaginăm!

Avem acordul să facem un material despre ce vorbim acum?

Asta ne dorim! Puteți face, poate așa scăpăm și noi în viață!”

 

FOTO – Google

Articol asociat:

O altă MĂRTURIE despre „triajul” din vămi: „Nicio procedură medicală nu facem! Suntem cadre medicale care facem exclusiv muncă de evidența populației! Suntem bătaia de joc a unor INCOMPETENȚI!”

Sasha Romanov, 24 martie 2020 12:11

https://centaur.ag/wps/antibiotics/