marți, martie 21, 2023

În luna februarie, pompierii arădeni au gestionat 1252 de misiuni

COMUNICAT DE PRESĂ

În luna februarie a anului 2023 echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, cu mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, intervențiilor în sprijinul comunității, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat celor aflați în dificultate au gestionat, 1252 situații de urgență.

Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 945 de solicitări.

Asigurarea asistenței medicale de tip SMURD a fost repartizată astfel:

• Detașamentul de Pompieri Arad – 646 de solicitări
• Detașamentul de Pompieri Ineu – 176 de solicitări
• Detașamentul de Pompieri Sebiș – 40 de solicitări
• Secția de Pompieri Bârzava – 83 de solicitări

De asemenea, echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea asistenței medicale în urma producerii a 40 de accidente rutiere.

Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a 41 de incendii, precum și în alte 266 intervenții în sprijinul comunităților.

Din totalul celor 41 de incendii care s-au produs în această perioadă, 31 au fost înregistrate la case sau anexe gospodărești, 4 la vegetație uscată și resturi menajere, 3 la mijloace de transport, iar 3 la obiective private.

Pentru cele 31 incendii înregistrate la locuințe, sursele probabile de aprindere au fost:

• 16 au fost cauzate de coșurile de fum necurățate sau amplasate necorespunzător față de materialele combustibile;
• 11 au fost cauzate de scurtcircuitul electric produs ca urmare a defectelor apărute în exploatarea cablurilor, montării necorespunzătoare pe materiale combustibile sau a suprasarcinilor;
• 2 au fost cauzate de sistemele de încălzire amplasate necorespunzător față de materialele combustibile;
• 2 au fost cauzate de folosirea cu intenție a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, pompierii arădeni vă recomandă să manifestați prudență sporită la utilizarea mijloacelor de încălzire, să verificați coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicitați instalațiile electrice și să nu depozitați materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

Alte 266 de intervenții au constat în:

• 70 de verificări ale concentrației de oxigen din secțiile ATI;
• 28 de misiuni pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase;
• 12 intervenții pentru descarcerarea persoanelor în urma unor accidente rutiere;
• 10 misiuni în vederea asigurării măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor;
• 2 misiuni pentru salvarea animalelor din medii ostile vieții;

De asemenea, pompierii militari arădeni au mai intervenit pentru: protecția mediului (sablarea carosabilului în urma accidentelor de circulație) și asistența persoanelor.
Misiuni de recunoaștere în obiectivele din raioanele de intervenție

Pentru eficientizarea intervențiilor și optimizarea timpilor de răspuns, în această lună, subunitățile au executat 129 misiuni de recunoaștere în obiectivele din raioanele de intervenție. Pe timpul acestora s-au verificat sursele de alimentare cu apă, căile de acces în obiectiv, configurația acestuia și alte elemente care sunt semnificative pe timpul intervenției.

În vederea pregătirii forțelor de intervenție pentru misiunile specifice pe care trebuie să le îndeplinească, au fost organizate 4 exerciții cu forțe și mijloace în teren.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro dar și de pe noua aplicație DSU.

Aplicația este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează:

• App Store (https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)

• Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu)

Biroul de presă al ISU Arad

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news