În sfârșit, avem și noi un REPER corect și pragmatic: primul PROIECT DE DEZINCRIMINARE A CANNABISULUI din istoria României a adunat peste un milion de reacții pozitive în două zile

legalize2
Distribuie:

Data de 8 Mai ar putea apărea în calendarul anilor următori ca sărbătoare oficială, dacă proiectul de lege inițiat de cinci deputați ai formațiunii REPER (Dacian Cioloș este cel mai cunoscut dintre cofondatorii acestui partid), care au depus luni o inițiativă legislativă de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, s-ar transpune în realitate.

Pe pagina Legalizeit Romania puteți urmări – chiar și comenta negativ, dacă vă asumați această postură toate amănuntele legate de această inițiativă

Iată, inițiatorii își asumă toată responsabilitatea, expunerea publică, eventualul oprobiu al „abrahamilor” de serviciu la butoanele de „legale”:

 

Cei cinci parlamentari care au semnat această inițiativă sunt Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda.

Potrivit unui comunicat al partidului, propunerea legislativă prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1000 și 3000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

REPER susține că propunerea de lege urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC).

„De asemenea, inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naționale de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes național de prevenire și asistență medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.” – mai spun cei de la REPER.

Conform sursei citate, acesta este „primul pas” și pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală.

„Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunțarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal, și la cele contravenționale) este o necesitate pentru viitorii pacienți care pot beneficia de proprietățile medicinale ale plantei.”

Propunerea legislativă este elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, în urma consultărilor și cercetărilor efectuate de către acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri.

Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă, acesta desfășurându-și în prezent activitatea la Universitatea Oxford

și gândește situația în termeni portughezi:

rfi

CLICK AICI pentru tot interviul acordat RFI

(În 2000, Portugalia a introdus Legea drogurilor 30/2000, care a dus la dezincriminarea tuturor drogurilor, de la heroină la marijuana, și a instituit o politică care a schimbat posesia și utilizarea substanțelor ilegale de la una criminală la una administrativă bazată pe o problemă legată exclusiv de asistența medicală.)

„Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariția și consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informații și tratament, pătează cazierul celor identificați și îngreunează activitatea parchetelor.

Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine.” 

În ordinea potrivită de idei, statisticile oficiale arată că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”.
Aradul este (a fost și va fi!) în top 3 al oricărei liste legate de consumul de cannabis… n-are rost să dezvoltăm ceea ce tot românul știe.

Inițiativa se bucură (cum era de așteptat) de un succes enorm în rândul populației alfabetizate
Vlad Zaha, pe pagina sa de Facebook:

 

„După 4 ani de încercări eșuate, tocmai a fost depus primul proiect de dezincriminare a canabisului din istoria României, de către REPER. Am lucrat la mai multe variante începând din 2019, si în sfârșit a ajuns în Parlament.

Astfel, pentru posesia de canabis până în 3 grame, se înlătură pedepsele penale (amenda penală sau închisoarea) și se înlocuiesc cu amenda contravențională, care se reduce la jumătate dacă e plătită în termen de 14 zile. Amenzile se duc în sistemul medical și de asistență. Pentru canabisul medicinal, care va fi ulterior definit, nu se aplică nicio pedeapsă.

Uriașe mulțumiri pentru Oana Cambera, Simina Tulbure, Cristina Rizea, Daniel Toda și Andrei Lupu, cei care au inițiat și depus proiectul pentru toată munca din ultimele luni (pentru Daniel Toda, munca din ultimii 2 ani) și pentru Ioana Mihailă pentru sugestiile la latura medicală și pentru susținere.

Urmează acum un calvar logistic prin Parlament, același Parlament unde mai sunt 3 proiecte de lege care toate fac exact opusul a ceea ce propunem noi.

Astăzi este o victorie.”

……………………………………………………………………

Articol asociat:

Germania – țara ce dă tonul care face muzica în România – legalizează „buruienile ușoare”. Noi, tot cu dependența de Rafila, Dâncu, Abraham și „farmacia inimii”…

Categorie: Opinii
Etichete: Andrei Lupu, Cristina Rizea, Daniel Toda, dezincriminarea canabisului, Oana Cambera, Simina Tulbure, Vlad Zaha
Distribuie:
Articolul anterior
Un camion care transporta lapte s-a răsturnat în sensul giratoriu din Aradul Nou [FOTO]
Articolul următor
Suporter Club UTA solicită OFICIAL ca SC RECONS S.A. să pună Arena „Francisc Neuman” la dispoziția juniorilor Academiei UTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…