Front 8 PLEDOARII

Incalificabilul 2020 vs. indecidabilul 2021. Ce ți-a mai rămas nedorit?

 

Anului 2020 nu i se potrivește nicio copertă, convenția sa nu încape în nicio concluzie și nu se încadrează în nicio  formulă… rupe orice tipar, sparge orice ecran; e o păpastie ca-n poza asta (de pe freepik.com) în adâncurile căreia încă nu ai ajuns și nici n-ai trecut peste ea. O trecere întru „habar n-ai”, cum ar zice fenomenologii.
2020 este, și va continua să fie și după ora 12 a acestei nopți, o noapte: o noapte cu insomnii de mii de ore, coșmaruri (deopotrivă aievea sau imaginate), conspirații și caricaturi închipuite, trasate după limitele imaginarului în zona nebuniei – o boală mintală colectivă încă incomplet definită, dar cu prefix pandemic.

A fost un an-test, un an-capcană, un an-probă: test pentru trecerea căruia singurul criteriu a fost norocul, capcană pentru absolut orice plan și probă îngrozitoare și originală pentru orice supraviețuitor, chiar trecut prin „și mai grele”.

Însă dacă 2020 nu suportă o nicio definiție, i se potrivește în schimb orice filosofie: pentru că dacă 2020 a fost un an groaznic pentru materialiști, pragmatici și ultrareligioși – pentru filosofi (profesioniști sau amatori… nu contează: anti-putere să fie) a fost o binecuvântare. Tot ce-au visat fanii „lucrului cu înțelegerea” (lor și a poporului din jur) că se va întâmpla odată și-odată s-a întâmplat dintr-o dată.

Citește prefața și eventual cumpără-ți cartea tocmai tradusă a (probabil) „celui mai strălucit și influent  dintre intelectualii francezi de la ora asta”, Bernard-Henri Lévy – Acest virus care ne smintește / Ce virus qui rend fou – găsești toată economiastica și toată iconoclastica din jurul acestei vremi a COVID-ului… tot ce trebuie și tot ce nu trebuie să știi despre o PANDEMIE – oricare ar fi ea.

„Vezi că nu-i musai să fii vinovat, bolnav sau prost ca s-o mierlești?!” – ți-ar scuipa retorica asta în suflet orice vagabond cu experiență în pandemii – de orice fel ar fi ele… nu trebuie să fii filosof cu normă-ntreagă ca să crezi în hazard și nici să te bați cu necesitatea nu-i după tine.

Poeții o spun un pic mai frumos – dar lovesc la fel de crâncen, te trimit în metafuizică și-ți ridică întrebări obraznice împotriva ZEULUI:

(Jorge Luis BORGES – Șah)

***

Să fii mai sănătos la cap, la trup și la suflet în 2021 – asta-i tot ce ți-a mai rămas de dorit… nu c-ar fi puțin.

 

Lucian Valeriu, 31 decembrie 2020 6:45

borges-sah