marți, martie 28, 2023

Încântă poeții, dar exasperează pescarii…. O colonie de cormorani a transformat Mureșul în paradis ornitologic hibernal [FOTO]

 

O colonie de cormorani din specia Phalacrocorax carbo a transformat malul râului Mureș într-un paradis ornitologic, fiind observată cu ușurință de trecători și locatarii care locuiesc aproape de faleză începând de luni, 9 ianuarie. Fotografiile sunt realizate în perioada 10 – 12 ianuarie și s-au bucurat, pe facebook, de aprecierea arădenilor… cu firi mai poetice, pragmaticii pescari nefiind deloc încântați de… concurență.

Conform site-ului specializat în ornitologie milvus.ro, coormoranii au apărut pentru prima oară pe râul Mureș în iarna 2005-2006. Au fost observate pe râul Mureş stoluri neobişnuit de mari de cormoran mare (Phalacrocorax carbo). Stolurile se mişcau pe raza judeţulul Mureş, între localităţile Brâncoveneşti şi Luduş în perioada 2005 noiembrie – 2006 februarie, când mulţi ornitologi ai Grupului Milvus au raportat prezenţa unor stoluri de până la 300 – 900 de exemplare. În iarna anului 2007 păsările au apărut din nou, cu regularitate putând fi observate stoluri de 200 – 400 ex. chiar şi deasupra oraşului Tg. -Mureş. În ciuda faptului, că în timpul hoinăritului de toamnă-iarnă şi în trecut au fost observate grupuri de câteva zeci de exemplare, este de remarcat apariţia unor astfel de stoluri mari în centrul Transilvaniei” – scriu observatorii profesionști ai fenomenului.
În perioada imediat consecutivă, păsările au fost observate și pe raza judelului Arad străbătută de Mure.

Familia cormoranilor (Phalacrocoracidae)

cuprinde aproximativ 40 de specii, care sunt intalnite pe toata suprafata pamantului. Cormoranii sunt cunoscuti si sub numele de batlani, sunt pasari acvatice de talie mare. In prezent populatia de cormorani este in scadere din cauza interventiei omului care considera cormoranul o pasare extrem de daunatoare din punct de vedere piscicol. Sunt balti-crescatorii care au vanatori special angajati pentru a distruge populatiile de cormorani.Numele cormoranilor provine din limba Latina: „corvus marinus” insemnand corb de mare. Traiesc, isi cresc puii in colonii mari si produc o varietate de vocalize.

Phalacrocorax carbo face parte din familia Phalacrocoracidae si ocupa indeosebi zonele din jurul coastei Marii Britanii, lipsind, insa, cu desavarsire in partile nord-estice ale Scotiei. La nivel global, aceasta specie este foarte raspandita, ocupand marea majoritate a zonelor temperate din Lumea Veche.

Cormoranul mare este o pasare foarte lacoma, consuma in general un kiloream, iar in perioada cresterii puilor cate doua sau trei kilograme de peste zilnic.

Coloniile mari care existau altadata au fost micsorate prin impuscare si distrugerea cuiburilor, iar cele existente azi sunt treptat indepartate.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

  1. Cum zice olteanul ( fara aluzii la tatal demolatorului falca ) : ” … ete muica ce de ciori … ”

Comentariile sunt închise.