joi, august 11, 2022

INCENDII ÎN SERIE! Ard păduri, câmpii, recolte, vehicule de la Șagu la Chisindia, în toate zilele și la toate orele. Mesaj disperat al pompierilor: STOP incendiilor de vegetație!

[INFORMĂRI DE PRESĂ]

Detașamentul de Pompieri Sebiș și Detasamentul de Pompieri Ineu au intervenit duminică, 24 iulie, seara, și pe tot parcursul nopții, pentru stingerea unor incendii de vegetație în zona localităților Chisindia, respectiv Dud.

Incendiile se manifestau la vegetație uscată (pășune), pășune impădurită respectiv lizieră.

Intervenția a fost îngreunată din cauza imposibilității de a ajunge cu autospeciale de stingere și a vântului.

S-a intervenit până în jurul orelor 05.00 cu mijloace genistice (lopeți, cazmale, mături)

Ambele incendii au fost stinse fără a produce alte victime sau pagube materiale.

Luni 25.07.2022 – incendiu în Arad, pe „Comunarzilor” și pe „Batiștei”

În jurul prânzului, s-a intervenit în municipiu, Arad pe strada Comunarzilor, aproape de A1 și pe Batiștei aproape de calea ferată.

Tot Detașamentul Arad a intervenit și în localitatea Vladimirescu, unde un incendiu de vegetatie uscata risca să se propage la mai multe case și doar interventia rapida a subunități a evitat o tragedie.
Au ars 3 suprafate de teren de aproximativ 2500 mp.

De asemenea din nou în zona localității Chisindia pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată.

În zona Batiștei au ars aproximativ 4-5 hectare între malul Mureș și podul CFR, iar în zona Comunarzilor-autostradă circa 3 ha.

Tot ieri, forțe ale Detașamentului Arad, Ineu și a Secției Bârzava au acționat în zona Tauț- Miniselul de Sus pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la liziera pădurii

La intervenție au fost mobilizate 2 autospeciale se stingere, 4 autospeciale de teren și 25 de pompieri.

Ambele incendii au fost stinse, iar aseară în jurul orei 22.00 forțele de interventie au fost retrase din zona împadurită in subunități.
A rămas un echipaj de interventie pentru protecția localitatii Minișelul de Sus.

Incendiul se manifesta cu mai multe focare la pășune împădurită și pădure pe o suprafață de aproximativ 50 ha la nivelul lizierei.

Operațiunile de interventie vor continua astăzi.

Aseară au ars două mașini

Detașamentul Arad a mai intervenit pentru stingerea a doua incendii de autoturisme, unul în la iesire din Arad spre Șagu – autoturismul fiind parcat pe un drum agricol. În momentul sosirii echipajului ardea generalizat.
Cauza probabila scurt circuit. Proprietarul a lăsat masina pe drumul agricol și a plecat sa alimenteze un utilaj cu motorina. După aproximativ 30 de minute când s-a întors masina ardea.

A doua intervenție de stingere la autovehicul a avut loc către seară, pe A1 sensul de mers Arad – Nădlac. Este vorba despre un microbuz de marfa. In momentul sosirii echipajului de intervenție ardea roata din spate incendiului fiind propagat parțial la marfă. Incendiul a fost lichidat in 10 minute. A ars aproximativ 10% din microbuz.
Cauza probabilă – frecare mecanică.

 

⛔ STOP incendiilor de vegetație! – este mesajul ISU Arad!

 

Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetaţie produse în ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiș” Arad, face apel către toți cetățenii să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale.

Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța oamenilor şi a gospodăriilor acestora, precum și pentru participanții la traficul rutier deoarece de foarte multe ori fumul reduce brusc vizibilitatea, situații care pot genera adevărate tragedii.

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancționate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare.

În cursul zilei de astăzi (25.07.2022), inspectorii de prevenire din cadrul ISU Arad au efectuat trei controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor, la primării și composesorate din judetul Arad, aplicând pentru neregulile constatate o sancțiune contravențională în valoare de 1000 lei și un avertisment.

Pe timpul acestor verificări, pompierii au efectuat instruiri de specialitate cu factorii responsabili, exerciții privind modul de comportare în cazul izbucnirii incendiilor și puncte de informare a populației cu privire la prevenirea incendiilor de vegetație uscată.

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiș” Arad, vor efectua și în următoarea perioadă activități de informare preventivă și control pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.

Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale.

 

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news