Inițiativă a unui jurnalist arădean pentru REZOLVAREA SITUAȚIEI ÎNGROZITOARE prin care trec animalele ÎNCARCERATE în „Adăpostul Public” al G.C.A.

caini adapost pr
Distribuie:

 

Jurnalistul și salvatorul de animale, Andrei Fuliaș, a luat taurul de coarne și vrea rezolvarea situației dezastruoase a Adăpostului Public din municipiu. Foarte mulți arădeni, iubitori de animale, au adoptat suflete din acel iad și, cu foarte mici excepții, le-au pierdut repede, din cauza bolilor de care sufereau. Sperăm ca Primăria și Gospodărirea Comunală Arad să conștientizeze importanța acestei probleme și să caute o soluție pentru rezolvarea ei. Le-am putea sugera să ia în calcul un parteneriat cu asociațiile care au ca scop salvarea, îngrijirea și promovarea adopțiilor animalelor fără stăpân din județul Arad care ar putea gestiona acest adăpost. Un astfel de parteneriat este perfect legal și ar fi exclusiv în beneficiul animalelor. Un astfel de parteneriat a fost încheiat, în 2018, de exemplu,  între Primăria Brăila și Asociația „Dog Rescue Romanian” – PARTENERIATUL AICI .

Acesta a transmis o adresă către Primăria Municipiului Arad și Sc. Gospodărirea Comunală Arad Sa., în speranța că situația de la Adăpostul public Arad se va schimba și a făcut public acest fapt pe pagina sa de Facebook astfel:

„Am decis să trimit o adresă către Primăria Municipiului Arad și Sc. Gospodărirea Comunală Arad Sa., în speranța că situația de la Adăpostul public Arad se va schimba. Mă refer la situația pe care am relatat-o și zilele trecute și pe care am explicat-o și în adresă.

Sper, din suflet, că nu e nevoie să facem plângeri pe la tot felul de instituții sau tămbălău și că lucrurile funcționează și doar cu bune intenții și deschidere față de probleme. În continuare o să redau adresa în cauză și voi atașa și imaginile transmise:

Către,

Primăria Municipiului Arad / Sc. Gospodărirea Comunală Arad Sa.

În atenția primarului Calin Bibart, viceprimarului Lazar Faur, city-managerului Bogdan-Vlad Boca, directorului Ovidiu Martin,

 Subsemnatul, Andrei-Grațian Fuliaș,  în calitate de președinte al Asociației AR NO ONE’S BEST FRIENDS RESCUERS, asociație care are ca scop salvarea, îngrijirea și promovarea adopțiilor animalelor fără stăpân din județul Arad, precum și preocuparea pentru ca orice animal, cu sau fără stăpân, să aibă condiții de trai decente, doresc să vă aduc la cunoștință o anumită situație din cadrul adăpostului de câini fără stăpân din municipiul Arad, strada Bodrogului FN, în speranța că factorii de decizie cărora ne adresăm vor purcede la modificarea/îndreptarea situației.

 Astfel, în ultimele săptămâni asociația noastră a adoptat un număr de 13 câini, dintre care 6 adulți și 7 pui, cu toții bolnavi. Cum doi dintre acești câini suferă de boala numită „jigodie”, aceștia nu au putut fi duși în alte locații, întrucât boala este transmisibilă, motiv pentru care aceștia sunt încă într-una din boxele adăpostului, asociația noastră transportându-i în fiecare zi la tratamente într-o clinică privată. Ei bine, tocmai din acest motiv, reprezentanții asociației noastre au fost prezenți în adăpostul de câini fără stăpân din Arad în fiecare zi, fără excepție, ocazie cu care am putut observa condițiile în care trăiesc acești câini din adăpost. Suntem conștienți că numărul lor este unul foarte mare, lucru care duce automat la supraaglomerarea spațiilor în care aceștia sunt ținuți. De asemenea, suntem conștienți că poate fondurile de care dispune acest adăpost sunt insuficiente, motiv care generează condiții precare pentru cazarea și îngrijirea acestor câini. Totuși, suntem la fel de conștienți că anumite lucruri ce țin de acest aspect pot fi îmbunătățite doar cu bunăvoință, implicare și puțină muncă, fără a fi nevoie de fonduri suplimentare.

În acest sens, intenționăm să vă prezentăm o situație pe care poate o cunoșteați deja, deși noi sperăm că nu este așa. Astfel, am constatat cu stupoare că absolut toate boxele/țarcurile în care sunt câini, sunt curățate cu furtunul cu apă rece (nu că ar avea vreo relevanță dacă apa ar fi fost caldă). Concret, angajații adăpostului curăță fecalele generate de câini cu furtunul cu apă, udând astfel boxele/țarcurile aproape în întregime. Totodată, în cele mai multe dintre acele boxe/țarcuri apa rămâne și băltește acolo cu orele, fiindcă podelele nu sunt drepte și nu au înclinație de scurgere către exterior. În același timp, un alt motiv pentru care apa băltește în boxe/țarcuri este acela că, în cele mai multe dintre acesta, razele soarelui nu ajung niciodată, deci este imposibil ca acea apă să se usuce, chiar și pe timpul verii, cu atât mai mult în anotimpurile mai reci.

Nu credem că este nevoie ca vreunul dintre noi, fie cei care redactăm această adresă, fie cei care o vor citi, să fie specialiști sau să aibă studii în domeniul medicinei veterinare pentru a realiza că umezeala permanentă în care trăiesc acei câini fie duce automat la îmbolnăvirea lor, fie cresc evident șansele lor de îmbolnăvire cu alte boli decât cele de care suferă deja. Mai mult, pe lângă faptul că lăbuțele acelor căței sunt efectiv îmbibate în apă în permanență, aceștia cară într-un mod cu totul involuntar apa, prin blana udă, chiar și în micile locații în care nu este spălat direct cu furtunul, respectiv în zonele și pe păturile în care aceștia ar trebui să doarmă. Așadar, vorbim despre o umezeală permanentă.

Cum spuneam adineauri, pentru a îndrepta această situație, nu este necesară alocarea de fonduri suplimentare, altele decât cele folosite eventual pentru achiziționarea unor mături sau alte ustensile pe care angajații adăpostului să le folosească pentru îndepărtarea fecalelor din boxe/țarcuri. Iar, în acest sens, dacă Primăria Municipiului Arad și/sau SC Gospodărirea Comunală Arad SA nu dispune de aceste minime fonduri, Asociația AR NO ONE’S BEST FRIENDS RESCUERS este dispusă să achiziționeze și să doneze respectivele ustensile necesare către Adăpostul public din Arad.

În concluzie, prin această adresă, Asociația AR NO ONE’S BEST FRIENDS RESCUERS face apel către reprezentanții Primăriei Municipiului Arad și ai SC Gospodărirea Comunală Arad SA pentru a schimba acest mod în care se face curățenie în respectivele boxe/țarcuri din cadrul Adăpostului public din Arad și adoptarea unui mod care să diminueze șansele de îmbolnăvire și mai gravă a câinilor deja bolnavi din acest adăpost.

În final, menționăm că prin acest demers facem un apel la rațiune și bunăvoință, precum și la conștiința acelor oameni cu putere de decizie aflați din fruntea acestor instituții. Ne dorim ca această adresă, formulată cu bune intenții și cu speranța că viața acelor căței se va schimba cu o decizie, pe cât de mică, pe atât de importantă pentru sănătatea lor.

P.S. – Atașat acestei adrese vă transmitem și câteva imagini (foto-video), surprinse în zile diferite, din care puteți constata situația enunțată. Sau pur și simplu vă puteți deplasa, incognito, la fața locului, pentru a face aceste constatări.

Arad, 08.03.2021

Andrei-Grațian Fuliaș , Președinte Asociația AR NO ONE’S BEST FRIENDS RESCUERS”

 PENTRU VIDEO – CLICK AICI

 

Categorie: Știri
Etichete: Adăpostul public Arad, Andrei Fulias, caini fara stapan, Primăria Municipiului Arad, Sc. Gospodărirea Comunală Arad Sa
Distribuie:
Articolul anterior
Un DEȚINUT care a EVADAT în urmă cu un an și jumătate din Penitenciarul Arad, dat în urmărire cu mandat EUROPEAN pentru infracțiuni pe teritoriul mai multor state, A FOST PRINS astăzi la furat în București!
Articolul următor
Fără manifestări comemorative în memoria deținuților politici anticomuniști

2 comentarii. Leave new

  • Speram sa fim auziți..odată și pentru totdeauna..ne-am saturat sa își bata jos de ei și de noi.

    Răspunde
  • Ma doare sufletul când vad căței fără stăpân pe străzi.. dar cred ca e mai dureros sa ii vad în adăpost..
    Dacă as avea o putere..o funcție în tara asta atunci as vrea sa schimb în primul rand viata cățeilor.. în vremea răposatului îmi aduc aminte ca se făcea.. nu știu exact cum se spune..cred ca recensământ..se scria câte animale are fiecare familie..acum eu dacă as avea o funcție mare..as pune politia comunitara sa facă același lucru ..pentru căței.. si sa ne oblige ma mergem cu ei la 6 luni la medic sa se vadă dacă au făcut femelele puiuți.. sa nu se mai poată arunca căței pe străzi.. si amenda pentru abandon ar fi pe măsură.. doar asa cred ca vor dispărea căței de pe străzi.. ei nu sant vinovați.. doar noi oameni suntem

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie