Acasă LIFESTYLE Investiţie importantă la Spitalul TBC. Tuberculoza diagnosticată în doar două ore prin...

Investiţie importantă la Spitalul TBC. Tuberculoza diagnosticată în doar două ore prin metoda GeneXpert

0

 

Metoda GeneXpert se bazează pe identificarea atât a ADN-ului bacilului tuberculozei cât și a rezistenței la rifampicină (unul dintre antibioticele administrate în tuberculoză), prin tehnica amplificării acidului nucleic. Diagnosticarea tuberculozei cât mai repede este esențială pentru a împiedica răspândirea bolii.

În lipsa echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei și a tuberculozei multidrog rezistente necesită o perioadă de 4 – 6 luni, timp în care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzător, iar pacientul poate transmite boala în familie și comunitate.

[COMUNICAT DE PRESĂ – C.J. ARAD]

Consiliul Judeţean a cumpărat pentru noul Spital TBC un aparat care reduce perioada de diagnosticare a TBC de la două luni la două ore!

Cu aparatul GeneXpert, un dispozitiv pentru depistarea genetică a tuberculozei şi rezistenţa la antibiotice, pacienţii beneficiază de o diagnosticare mult mai rapidă a bolii. Fiind o tehnică modernă, diagnosticarea durează ceva mai mult de două ore, putând fi realizate patru teste în acelaşi timp, comparativ cu tehnica folosită anterior, cea clasică. Aceasta a durat aproximativ 60 de zile. Datorită noului aparat, se câştigă timp inclusiv în prescrierea tratamentului, crescând şansele de vindecare. S-au realizat aproximativ 500 de teste cu aparatura achiziţionată.

Noul spital TBC, finalizat exclusiv din fondurile Consiliului Judeţean, este dovada faptului că, pentru noi, sănătatea publică este pe primul loc. Muncim ca arădenii să beneficieze de servicii medicale moderne şi profesionale, la ei acasă. Consiliul Judeţean a investit doar anul trecut 2 milioane de euro în Spitalul Judeţean şi am realizat proiecte de 58 de milioane de euro pentru construirea de noi spitale şi secţii”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Exit mobile version